Začetnik umjetničkog pravca arte povera izlagat će u velebnoj palači Blenheim što je dosta genijalno

U palači Blenheim snimala se i serija Downton Abbey

U palači Blenheim snimala se i serija Downton Abbey
FOTO: AFP

Michelangelo Pistoletto, talijanski umjetnik koji se smatra začetnikom umjetničkog pravca arte povera, izlagat će u rujnu svoja djela u velebnoj palači Blenheim, piše Guardian. Arte povera je pravac koji je nastao 60-ih godina, a odlikovao se umjetničkim intervencijama u bezvrijedne materijale.

Pistoletto je inače u kontekstu suvremene umjetnosti dosta zvučno ime. Nedavno je izlagao u galerijskim prostorima kao što su Serpentine i Louvre, a sad će u Blenheimu izložiti retrospektivni presjek svog gotovo 50-godišnjeg rada.

Usto će raditi i jednu sasvim novu sitespecific instalaciju za najveću dvoranu poznate palače koja se nalazi na UNESCO-vom popisu mjesta svjetske baštine u Europi.

Michelangelo Pistoletto ispred Louvrea
Michelangelo Pistoletto ispred Louvrea AFP

Izložba poznatog talijanskog umjetnika bit će, inače, tek treća izložba suvremene umjetnosti u toj jedinstvenoj britanskoj palači. Prije njega su u Blenheimu izlagali samo Ai Weiwei (2014.) i Lawrence Weiner (2015.).

Presjek bogate i utjecajne karijere

“Pistolettova moćna karijera jako je utjecala na suvremenu umjetnost i modernu misao generalno”, rekao je Michael Frahm, kustos i ravnatelj Umjetničke fondacije Bleheim. “On je kontra-kulturna figura koja propituje društvo i istražuje filozofiju kroz tijelo umjetnosti koje je pametno, poetično i uvijek neočekivano”, dodao je.

Radovi koje će posjetitelji imati prilike vidjeti uključivat će izbor Pistolettovih radova sa zrcalima, fotografske radove koji su tehnikom svilotiska preslikani na ispolirani čelik kako bi reflektirali promatrača, ali i njegov najpoznatiji rad Venus of the Rugs. Radi se o odljevu ideala antičke ljepote koji je postavljen pred hrpu starog tekstila.

Michelangelo Pistoletto (1968):  Venus of the Rags
Michelangelo Pistoletto (1968): Venus of the Rags tate

A na izložbi u Blenheimu će se naći i radovi iz Pistolletovog projekta Treći raj, umjetnikove vizije društva koje živi suglasju s prirodom. Na tom projektu, inače, radi već dulje od jednog desetljeća.

Zanimljiva povijest jedinstvene palače

Izgradnja palače Blenheim započeta je 1705. godine, a sama palača trebala je biti dar kraljevske obitelji vojvodi od Marlborougha koji je izvojevao vrlo važnu pobjedu u bitci kod Blenheima.

Grandiozni barokni dizajn palače, dosta nitipičan za Britaniju, napravio je John Vanbrugh, no izgradnja je stala nakon što je vojvoda pao u nemilost kraljice Ane. Palača je na kraju ipak izgrađena, ali u mnogo skromnijoj varijanti od planiranog.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
U palači Blenheim snimala se i serija Downton Abbey wikipedia

“Jako sam sretan što ću opsežnu retrospektivu svojih radova izložiti u roj palači koja obiluje poviješću, tradicijom i umijećem”, rekao je Pistoletto povodom predstojeće izložbe koja će biti otvorena u rujnu. “Veselim se što ću svoju umjetnost doživjeti u potpuno novom kontekstu.”