Nekad je nužno odabrati stranu

Zagreb Film Festival obilježiti će stotu godišnjicu rođenja Orsona Wellesa

Novi ZFF donosi veliki broj projekcija, filmova i programa

FOTO: ZFF Facebook

Retrospektivom filmova Orsona Wellesa ovogodišnji Zagreb Film Festival, koji će se održati od 14. do 22. studenog, obilježit će 100. godišnjicu rođenja i 30. godišnjicu smrti tog kultnog redatelja čiji je značajan dio stvaralaštva bio povezan s Hrvatskom.

Sa željom da se osigura kvalitetnija i raznovrsnija ponuda, Zagreb Film Festival ove je godine uskladio kalendare sa svjetskim festivalima, poput Venecije i Toronta, te s partnerskim festivalom LIFFE iz Ljubljane, te će se umjesto u listopadu kao dosad održati u studenom. “ZFF stiže kasnije, no i dalje ostaje nezaobilazni dio zagrebačke jesenske ponude, a trajat će i jedan dan duže, što nam donosi još veći broj projekcija, filmova i programa”, ističe se u najavi.

Festival je od samog početka programski usmjeren prema predstavljanju i promociji debitantskih filmova i novih autora, a u glavnom programu su se natjecali ugledni redatelji poput Antona Corbijna, Stevea McQueena, Radua Judea, Xaviera Dolana, Andreja Zvjaginceva, i Uberta Pasolinija. Od ove godine fokus glavnog programa bit će na igranim filmovima, a dokumentarni filmovi biti prikazivani isključivo u popratnim programima.

Brojni popratni programi

Dio glavnog programa su i “Kockice”, program povećen recentnom domaćem kratkom metru, koje ove godine slave deset godina postojanja što će Festival prikladno obilježiti popratnim aktivnostima. Među popratnim programima, tu su ponovno “Moj prvi film” u selekciji filmskog kritičara Nenada Polimca koji donosi prvijence značajnih bosanskohercegovačkih redatelja, a “Velikih 5” već tradicionalno donosi odabrana nova ostvarenja iz najvećih europskih kinematografija.

Popratni program uključuje i nekoliko atraktivnih noviteta, “Making of”, program koji daje uvid u još jednu zanimljivu dimenziju procesa nastanka filmova, te program istočnoeuropskih horora koji donosi filmske raritete nastavljajući se na ZFF-ov kinotečni žanrovski program, poput istočnoeuropskih vesterna i SF-ova. Festival će se održavati kinima Europa i Tuškanac te nizu drugih gradskih lokacija.