Nekad je nužno odabrati stranu

Zagreb ima novi velebni mural. U Klaićevoj je, stvorio ga je Lonac

Djelo 'Flegma' nastalo je u sklopu umjetničkog projekta Okolo

FOTO: @lonacpot/Instagram

U Klaićevoj ulici u Zagrebu, na zgradi kućnog broja 37, osvanuo je novi mural našeg poznatog street art umjetnika Lonca (@lonacpot). Lonac je na muralu radio nekoliko dana, a konačni rezultat danas je objavio na svom Instagram profilu. Lonac je jedan od umjetnika koji se afirmirao na lokalnoj i međunarodnoj sceni ulične umjetnosti. Kako je sam opisao, na muralu imena ‘Flegma’ prikazan je portret mlade osobe pri kraju adolescentske dobi, izrađen u pastelnim bojama.

Time se, objasnio je Lonac, naglašavaju kontrast svjetla i sjene. Ideja iza murala bila je prikazati određeno razdoblje u životu, koje svi moramo proći, a koje je svima i najteže. “Ovo je trajalo malo duže, ali unatoč nekoliko prepreka, zadovoljan sam rezultatom i zahvalan na prilici da napravim nešto veće u svom rodnom gradu”, napisao je Lonac u objavi na Instagramu. Fotorealistični murali koje Lonac potpisuje uvrštavaju se među najbolje na svijetu.

Projekt Okolo je u petoj godini

Mural ‘Flegma’ u Klaićevoj je jedna od 14 lokacija u centru grada u sklopu streetart projekta Okolo, koji se od 20. do 30. kolovoza po peti puta održavao na zagrebačkim ulicama.

Projekt su 2018. godine pokrenule Ana Mikin i Tina Kovačićek, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba. Jedna od najupečatljivijih instalacija bio je crveni tepih do Gornjeg grada, plavi oblaci i pjevajuća šuma u Parku Bele IV., te zlatne ruke u Obrtničkom prolazu.

Uz Lonca, svoj trag po ulicama Zagreba ostavili su i umjetnica Nikolina Ivezić, koja se, kako je pisao Super1, svojim originalnim i prepoznatljivim stvaralaštvom ubraja već niz godina u vrh hrvatske moderne umjetnosti.