Zagreb za javne potrebe u kulturi ove godine izdvaja dvostruko više nego prošle. Tomašević: Kultura nam je prioritet

Na konferenciji za tisak najavljeno je i povećanje izdvajanja za gradske ustanove za 65 posto

 Photo: Igor Kralj/PIXSELL
FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

Grad Zagreb dodijelio je 8,3 milijuna era sredstava za javne potrebe u kulturi u 2024. godini, što je gotovo dvostruko više sredstava nego prošle godine, kada je ta brojka iznosila 4,3 milijuna eura, a povećan je i broj financiranih programa, na ukupno 1.384, naspram 1.163 programa odobrena u godini ranije.

Rezultate Javnog poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi za 2024., kroz koje se financiraju programi nezavisnih organizacija, umjetnika te ustanova kojima grad nije osnivač, objavio je na konferenciji za tisak u četvrtak zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

“Kultura je jedan od ključnih prioriteta ove gradske uprave, što jasno pokazujemo ukupnim rastom sredstava koja se ulažu u kulturu”, istaknuo je Tomašević. U njegovom su mandatu ulaganja na kulturu povećana za gotovo 73 milijuna eura na godišnjoj razini te u ovoj
godini iznose više od 168 milijuna eura, dodao je.

Više i za gradske ustanove

Objavljeni rezultati obuhvaćaju osam kulturnih djelatnosti i područja: muzejska djelatnost, knjižnična i nakladnička djelatnost te književni programi, audiovizualna/filmska djelatnost, dramska/kazališna i plesna umjetnost, glazbena umjetnost, vizualna/likovna umjetnost, interdisciplinarne i nove umjetničke i kulturne prakse, te kulturno-umjetnički amaterizam. Osim za programe nezavisnih ustanova, u proračunu za ovu godinu Grad Zagreb osigurao je oko 65 posto više sredstava za programe gradskih ustanova.

Podržani su programi različitih vrsta i žanrova, filmski, glazbeni, kazališni, plesni, književni i drugi festivali, kao i nezavisna kazališta, galerije, klubovi i kulturni centri. Sredstva se ulažu i u kazališnu i plesnu produkciju, proizvodnju dokumentarnog i kratkog filma, izdavanje knjiga i časopisa. Podržani su i glazbeni ansambli i koncertne sezone, rad zborova i kulturno-umjetničkih društava, produkcija novih radova vizualnih i interdisciplinarnih umjetnika, inkluzivni i društveno angažirani i brojni drugi programi.

Objavljeni rezultati Javnog poziva, kao i povećanje sredstava za programe gradskih ustanova, početak su provedbe mjera i aktivnosti gradske kulturne strategije – Programa razvoja kulture 2024. – 2027. koji je donesen prije nešto više od mjesec dana.