Nekad je nužno odabrati stranu

Zeppelinima se mjesecima sudilo zbog optužbi da su plagirali Stairway to Heaven, ali su se, izgleda, izvukli

Američki sud kaže da je pjesma ipak njihova

English rock singer Robert Plant, famous for being the frontman for the band Led Zeppelin performs during the opening night of the 40th Montreux Jazz festival, on late 30 June 2006 in Montreux. The night was a tribute to Ahmet Ertegun, the founder of the music label Atlantic Records. / AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
FOTO: AFP

Nakon nekoliko mjeseci suđenja pokazalo se da rock klasik Led Zeppelina Stairway to Heaven ipak nije plagijat. Presudu u korist poznatog benda donijela je jučer porota na jednom losandželeskom sudu i time Roberta Planta i Jimmyja Pagea oslobila optužbi, a samim time i goleme naknade koju bi dečki u slučaju drugačijeg ishoda trebali platiti tužitelju.

A dvojcu iz Zeppelina sudilo se zbog toga što su optuženi da su od grupe Spirit ukrali uvodnu sekvencu njihove pjesme Taurus. Zanimljivo je da je poruta osobađajuću odluku donijela unutar svega nekoliko sati.

Porotnici su, naime, zaključili da su slični dijelovi pjesama glazbeni elementi koji se u zapadnjačkoj glazbi koriste već stoljećima te kako stoga tužba protiv Planta i Pagea bila neosnovana. Svjedoci kažu da su legendarni rokeri na presudu reagirali potpuno hladno.

Spasili su se zahvaljujući starim zakonima

Tužbu protiv poznatih rokera podnio je, inače, Michael Skidmore, nasljednik pokojnog Randyja Wolfea (poznatog i kao Randy California), skladatelja pjesme Taurus. Tvrdi da je Page dijelove pjesme Stairway to Heaven od grupe Spirit ukrao kad su te dvije grupe bile na zajedničkoj turneji od 1968. do 1969. godine.

https://www.youtube.com/watch?v=9Q7Vr3yQYWQ

Skidmore se, naime, htio dokopati višemilijunskih tantijema tvrdeći da je Wolfe suautor dijela pjesme. Ali kako su do 1976. američki zakoni štitili samo notne zapise, njegova je tužba neslavno propala.

Page i Plant inače su od samog početka suđenja tvrdili da je Wolfe bio najamni tekstopisac koji nije imao pravo na autorska prava jer je ono što je za njih napisao bilo toliko klišejizirano da je taj materijal izgubio pravo na zaštitu autorstva.