Znamo da smo sad odrasli i da se ne bismo trebali toliko veseliti, ali ljudi; ovo će biti divna godina za crtiće! Izvukli smo najbolje

Uglavnom su sve remakeovi ili nastavci hit klasika, neki su sad postali filmovi

FOTO: Ilustracija: Tomislav Metelko

Preposljednja godina drogog desetljeća je pred nama, a neki od crtića iz mog djetinjstva doživjet će svoju reinkarnaciju nakon više od dva desetljeća. Još se sjećam suza nakon prvog gledanja Kralja lavova. Iako animirani film nosi taj predznak, izgleda da smo zagazili u doba animiranog realizma jer novi Kralj lavova i neki drugi komadi djeluju kao produžena stvarnost. Možda najveće iznenađenje je duhovito oživljenje nitendovog anime brenda Pikachu u novim Pokemonima.

The Lego Movie 2: the second part

Datum izlaska: 8. veljače
Glasove posuđuju: Chris Pratt, Elizabeth Banks, Will Arnett, Nick Offerman, Alison Brie, Tiffany Haddish

Ovo je nastavak pet godina starog prvog dijela The Lego Movieja. Drugi dio se čini jednako urnebesan i napet s odličnim soundtrackom i kombinacijom parodije i sarkazma. Osvajači iz svemira prijete da će uništiti svijet, kako bi vratili harmoniju u Lego svemir, a Emmet, Lucy, Batman i njihovi prijatelji moraju otići u čudnu galaksiju gdje je sve melodično…


How to Train Your Dragon: The Hidden World

Datum izlaska: 22. veljače
Glasove posuđuju: Cate Blanchett, Gerard Butler, Jonah Hill, Kristen Wiig, Kit Harington, Jay Baruchel, America Ferrera

Bezubi zmaj i viking Štucko vraćaju se u trećem filmskom nastavku ostvarujući njihovu utopijsku viziju mira za zmajsku vrstu. Ključni trenutak je kada Noćni bijes susreće slatku damu-zmajicu Svijetli bijes. Kako je budućnost zmajeva ugrožena, tim se okuplja da spase stvar.


Dumbo

Datum izlaska: 29. ožujka
Glume: Colin Farrell, Michael Keaton, Danny DeVito, Eva Green, Alan Arkin

Prošlo je skoro 80 godina otkad je Dumbo igrao na kino platnima, i sad se napokon vraća. Nadolazeći avanturistički film u režiji Tima Burtona inspiriran je originalom, ali je priča obnovljena i obogaćena fantastičnim vizualnim efektima. Više naglaska stavlja se na glumce i likove koji brinu o Dumbu, Farrellovog jednorukog ratnog veterana i vlasnika cirkusa kojeg glumi genijalni DeVito.


Pokemon Detective Pikachu

Datum izlaska: 10. svibnja
Glume ili posuđuju glasove: Ryan Reynolds, Justice Smith, Ken Watanabe, Kathryn Newton

Ovog proljeća nas čeka pomalo neočekivano uskrsnuće Pokemon krimi-drame, čiji je najavni video pogledan preko 50 milijuna puta otkad je objavljen u studenom. Detektiv Pikachu riješava misterij nestanka svog bivšeg partnera, uz pomoć Tima Goodmana, jedinog čovjeka koji razumije jezik pokemona. Ryan Reynolds daje glas Pikachuu, a očekivanja su dosta visoka.


Aladdin

Datum izlaska: 24. svibnja
Glume: Will Smith, Mena Massoud, Naomi Scott, Marwan Kenzari

Potpuno nova verzija Aladdinova svijeta u režiji Guyja Ritchieja. Potraga za magičnom svjetiljkom se nastavlja, kao i Disneyjev trend filmskog oživljavanja crtanih klasika poput Ljepotice i zvijeri i Knjiga o džungli. Film je trenutno u fazi post-produkcije i još se ne zna puno detalja osim što ga najavljuju zbirom epiteta poput glazbeni, romantični, fantastični, pustolovni i onog što možemo vidjeti iz najavnog kratkog teasera.


Toy Story 4

Datum izlaska: 21. lipnja
Glasove posuđuju: Patricia Arquette, Tom Hanks, Keanu Reeves, Tim Allen, Michael Keaton, Joan Cusack

Film je pripreman u tajnosti jer su ga mučili mnogi problemi, nakon što je John Lasseter napusio Disney, pa su se datumi izlaska pomicali više puta, redatelji dolazili i odlazili, a priča je prerađivana u nekoliko navrata. Sada je u rukama Josha Cooleyja, a cijela originalna glasovna postava vraća se klasičnim likovima, osim pokojnog Dona Ricklesa i R. Lee Ermeyja koji su podudili glasove Mr. Potato Headu i Army Sergeantu. Potvrđeno je i da će Randy Newman još jednom napraviti glazbu, ali radnja još ostaje tajna.


The Lion King

Datum izlaska: 19. srpnja
Glasove posuđuju: Donald Glover, Seth Rogen, Chiwetel Ejiofor, Billy Eichner, John Oliver, Keegan-Michael Key, Beyonce, James Earl Jones

Remake zasad nenadmašnog originala. Zbog nevjerojatne fotorealistične animacije ovaj crtić gledamo više kao film sniman u afričkim džunglama. Na velikom ekranu slušat ćemo glasove Donalda Glovera, Setha Rogena, Beyonce i mnogih drugih.


Frozen 2

Datum izlaska: 22. studeni
Glasove posuđuju: Idina Menzel, Kristen Bell, Josh Gad, Jonathan Groff

Klincima obožavateljima popularnog crtića Frozen ovo će izmamiti osmijeh na lice, a roditeljima… sretno! Animirani mjuzikl iz 2013. godine dostigao je rijetko viđen uspjeh u današnje vrijeme crtića, a sad dolazi nastavak o kojem se, zapravo, još ništa ne zna. Prije dva dana pojavila se glasina o radnji, no ona nije potvrđena. Navodno će se radnja vrtiti oko odlaska Else, Anne, Kristoffa i Olafa duboko u šumu kako bi saznali drevnu tajnu o kraljevstvu. Dakle, još nema trailera ni vizuala, tu i tamo nešto iscuri (poput ove slike ispod koja je navodno iz nastvka) no znamo da će se u američkim kinima pojaviti 22. studenog, pa bi tada negdje trebao i kod nas.