Znanstvenici koji rade na obiteljskom stablu Leonarda da Vincija pronašli njegove rođake

Neki još nose isto prezime

FOTO: wikimedia

Četrnaest ljudi koji žive danas mogu se pohvaliti izravnom vezom s poznatim talijanskim renesansnim polimatom Leonardom da Vincijem, izvještava talijanski servis Agenzia Nazionale Stampa Associata (ANSA). Pišući u časopisu Human Evolution početkom mjeseca, znanstvenici Alessandro Vezzosi i Agnese Sabato otkrili su rekonstruirano obiteljsko stablo da Vincija koje obuhvaća 690 godina i 21 generaciju, od 1331. godine do danas, piše Gizmodo.

Stručnjaci se nadaju da će moći upotrijebiti rastuće genealoško stablo da Vincijevih rođaka za rekonstrukciju slikareva genoma. Ako uspiju, piše u studiji, nadaju se da će istražiti korijene Leonardovog genija i vidjeti imaju li neke izumiteljeve fizičke značajke, poput ljevorukosti i sinestezije, osnovu u njegovom genetskom kodu.

A genetski dokazi također bi mogli pomoći da se utvrdi pripadaju li ostaci pokopani u Amboiseu u Francuskoj uistinu Leonardu. Sužavanje popisa Leonardovih krvnih srodnika je dugotrajan i složen posao.

Neka otkrivena rodbina još nosi prezime ‘Da Vinci’

Znanstvenik i umjetnik rođen je izvan braka, od oca firentinskog bilježnika Ser Piera i Caterine, mlade seljanke, 1452. godine. Leonardo je imao 22 polubraće i sestara, uključujući 17 iz višestrukih veza njegova oca, kaže CBC Radio. Leonardo se nikada nije ženio niti imao djece, pa nema izravnih potomaka. Moguće da je bio homoseksualac, a možda je i bačen u zatvor zbog sodomije 1476. godine, iako je taj slučaj protiv njega kasnije odbačen.

Starost novootkrivene rodbine je od jedne do 85 godina. Neki još uvijek nose obiteljsko prezime, od Leonardovog izravnog muškog pretka Michaela da Vincija, rođenog 1331. godine, koji je trebao u početku samo služiti za potvrdu da su članovi Leonardove obitelji rođeni u blizini Vincija, grada u Toscani.

Od 14 potomaka, na koje se ova studija poziva, samo je jedan znao za veze s renesansnom ikonom. Neki još uvijek žive u gradovima blizu Vincija i rade kao službenici, geodeti, obrtnici, kaže Vezzosi za ANSA. Znanstvenici su 2016. godine identificirali 35 Leonardovih živih rođaka, uključujući redatelja Franca Zeffirellija.

Pronađen jedan rođak koji je umjetnik

Kako kaže Vezzosi ti su potomci uglavnom bili neizravni po ženskoj lozi i nisu oni koji bi nam mogli dati korisne informacije o Leonardovoj DNK, a posebno o Y kromosomu, koji se prenosi na muške potomke i ostaje nepromijenjen gotovo 25 generacija. Za novo istraživanje, znanstvenici su koristili povijesne dokumente za izradu patrilinearne karte od pet grana koje su nađene kod Leonardovog oca, Ser Piera i polubrata Domenica.

Slično kao i sam Leonardo, jedan od novootkrivenih rođaka je umjetnik. A 62-godišnji Giovanni Vinci, piše Evening Standard, kaže da ne misli da ima išta zajedničko s Leonardom koji je naslikao vrhunska umjetnička djela kao Mona Lisu i Posljednju večeru. “Mislim da bi se zbog nekih mojih radova Leonardo okrenuo u grobu ali se nadam da bi na neke bio ponosan” kaže umjetnik Vinci.