Znate li koji je gradski muzej najveći i jedan od najstarijih u Hrvatskoj? Nedavno je proslavio 114. rođendan

Svoju 114. obljetnicu Muzej je ove godine proslavio kroz akciju "Želim ti osmijeh!"

Početkom 20. stoljeća, točnije 7. prosinca 1907. godine utemeljen je Muzej grada Zagreba, jedan od najstarijih i najvećih gradskih muzeja u Hrvatskoj. Muzej su utemeljili članovi “Družbe Braća Hrvatskog Zmaja”, a prvi prostor nalazio se u kuli iznad Kamenitih vrata. Kroz bogatu povijest, sustavno prikupljajući muzejske predmete te njihove stručne i znanstvene obrade, uspješno prezentira sve aspekte prošlosti i sadašnjosti Zagreba, od povijesti grada, umjetnosti do mode i svakodnevice. I to od početka naseljavanja do danas.

“Zagreb je početkom 20. stoljeća, u vrijeme kada se raspravljalo o potrebi osnivanja Gradskog muzeja, brojio tek 62.000 stanovnika. Novo stoljeće otpočelo je veselo, s mnogo senzacija, bez ikakve slutnje na krvave događaje koji će ga tijekom vremena obilježiti i obojiti. Ulicama grada 1901. provozao se prvi automobil trgovac i športaš Franjo Budicki, Zagrepčani su uživali u živućim fotografijama, prvim filmskim predstavama. No, svakako najveću atrakciju izazvao je prvi uzlet balona Turul, hrvatskog naziva sokol, koji je 2. travnja 1905. uzletio s Mažuranićeva trga tijekom koje su načinjene prve fascinantne snimke Zagreba iz zraka. U mnoštvu koje je uzbuđeno iščekivalo uzlet bio je tada i jedanaestogodišnji dječak Miroslav Krleža. Svoje dojmove zabilježio je 25 godina poslije u putopisu Letimo Panonijom”, kazala je Nada Premeri iz Muzeja grada Zagreba.

Zagreb prije 115 godina

Zagrepčanin Slavoljub Penkala 1906. godine izumio je prvu mehaničku olovku. Pod njegovim je imenom penkala i danas poznata u svijetu. Inženjer Penkala konstruirao je i prvi hrvatski avion kojim je 23. lipnja 1910. g. poletio iz Črnomerca. U tih nekoliko godina prije osnutka Muzeja grad je dobio prvog čistača cipela, novo klizalište i tenisko igralište.

Jedan od najznačajnijih događaja za Zagrepčane 1907. godine bilo je uvođenje električne rasvjete i prvo svečano rasvjetljavanje grada. U tadašnjem Zagrebu s relativno slabo razvijenom industrijom i obrtništvom, građena su reprezentativna zdanja, doneseni su regulacijski planovi, asfaltirani su kolnici, proširivana vodovodna i kanalizacijska mreža, uređivao se Grad.

“I onda je 1907. godine utemeljen Gradski muzej, koji od 1928. nosi ime Muzej grada Zagreba, i to na inicijativu Družbe Braće Hrvatskog zmaja. Povjesničar Emilij Laszowski, prvi veliki meštar Družbe, bio je glavni inicijator. Svoju ideju o potrebi osnutka Gradskog muzeja i knjižnice plasirao je već 1905. i zaintrigirao nekoliko uglednih Zagrepčana i gradonačelnika Milana Amruša, koji je, potaknut potrebom o osnutku gradskog muzeja u Zagrebu, predložio u proračunskoj osnovi za 1905. zastupnicima da se u svrhu osnivanja knjižnice i muzeja dodijeli 5000 kruna, što je odobreno već godinu kasnije”, govori Premeri.

Više od sto tisuća muzejskih predmeta

Aktualni stalni postav Muzeja grada Zagreba smješten u Opatičkoj ulici na kućnom broju 20, realiziran je 1997. godine. Trenutno je u njegovim prostorima izloženo više od 4500 muzejskih predmeta na raskošnih 2223 kvadrata prostora. Danas Muzej grada Zagreba brine o više od sto tisuća predmeta koji se čuvaju u 38 muzejskih zbirki.

Muzej upravlja i ambijentalnim zbirkama darovanim gradu Zagrebu, a to su Zbirka – stan arhitekta Viktora Kovačića u Masarykovoj ulici 21, Memorijalni prostor Miroslava i Bele Krleža na adresi Gvozd 23, Zbirka dr. Ivana Ribara i Cate Dujšin Ribar, u Demetrovoj 3, Zbirka kipara Roberta Frangeša-Mihanovića na Rokovom perivoju, Zbirka Margite i Rudolfa Matza u Mesničkoj ulici i Palača Magdalenić-Drašković-Jelačić u Demetrovoj 7. Nažalost, zbog teških oštećenja nastalih u potresu koji je Zagreb pogodio u ožujku 2020., ambijentalne zbirke trenutno su zatvorene za javnost.

Međunarodno prepoznati projekti inkluzivnosti

Svoju 114. obljetnicu Muzej je ove godine proslavio kroz akciju “Želim ti osmijeh!”, u sklopu koje su darovima obradovali male pacijente Klinike za dječje bolesti Zagreb. Suradnja ove dvije institucije započela još 2015. godine. višegodišnju suradnju s Klinikom za dječje bolesti Zagreb, u želji za što širom inkluzivnošću, Muzej već dugi niz godina provodi projekte Dijalog kroz dodir i Info taktilne točke.

Riječ je o projektima prilagodbe stalnog postava Muzeja osobama s invaliditetom, poglavito osobama oštećena vida, slijepima i slabovidnima, a kao prvi muzej u Hrvatskoj, još 2005. godine izdao je veliki Vodič stalnim postavom na brajici namijenjen slijepima, slabovidnima, gluhoslijepima i svima onima koji imaju poteškoća s vidom. Ovaj vodič, autorice Vesne Leiner, Muzej je 2010. godine objavio i na engleskom jeziku (Guide to Zagreb City Museum: for the blind, partially-sighted, deaf-blind and all those who have difficulties with seeing).

Zbog svih spomenutih projekata, upravo je Muzej grada Zagreba prvi muzej u Hrvatskoj kojeg je prošle, 2020. godine, prepoznala međunarodna mreža COME IN!, organizacija koja potiče, promiče i prepoznaje upravo nastojanja za inkluzivnošću svih skupina društva u sve sadržaje (muzejskih) institucija.