Zrinka Paladino jučer je predstavila Rupu, novu knjigu koja ima velike šanse da postane hit

Knjiga je jučer predstavljena u Francuskom paviljonu Studentskog centra u Zagrebu

Na predstavljanju ju se okupila brojna poznata lica iz kulture
FOTO: Sanjin Kaštelan

U Francuskom paviljonu u Zagrebu jučer je predstavljena Rupa, nova knjiga Telegramove kolumnistice Zrinke Paladino. Knjiga je sastavljena od kraćih intimnih, polemičnih i kritičkih tekstova objavljenih na Facebooku, koji svjedoče o prijeđenom putu, ali i dokazuju da se nikada ne smije stati niti odustati. Naslov knjige simbolički predstavlja taj put, put prema izlazu iz rupe.

Kako nam je ispričala u velikom intervjuu, knjiga se bavi i prokazivanjem gradonačelnika Zagreba Milana Bandića i njegove moćne hobotnice, ali i nekim zabavnim pričama iz obiteljskog života, gdje glavnu ulogu imaju njeni sinovi Josip, Luka i Juraj. U knjizi također strastveno brani dostojanstvo svog supruga neurokirurga Joška Paladina, ali nam pruža i uvid u njegove obiteljske korijene.

Tema knjige su rupe u kojima se često nalazimo

“Naziv knjige vezuje se uz jednu moju objavljenu priču o rupi na čarapi, koja je izazvala brojne duhovite reakcije na Facebooku i koja je sjajnu Tisju Kljaković Braić inspirirala za naslovnu ilustraciju knjige. Tisja se pribojavala moje reakcije, no djelo joj je poželo oduševljene reakcije i mene i svih drugih. Čim sam ga vidjela, znala sam da je to-to. Knjiga, naravno, ipak ne govori samo o rupama poput onih, svima nam omiljenih, na čarapama. Svi mi svakodnevno otkrivamo raznorazne ‘rupe’ koje nas definiraju i okružuju”, ispričala je Paladino na predstavljanju Rupe.

“Rupe u dušama, u srcima i u glavama su tu skupa s onima koji nam ih nanose, ali su u knjizi kroz priče jednako tako prisutni i oni koji nam pomažu u zacjeljivanju rupa i rupetina koje nam prouzročuje život. Stoga je knjiga, premda obiluje i težim životnim crticama, zapravo posvećena svemu dobrom što nas u životu okružuje i što je i meni osobno pomoglo da preživim brojne teške situacije i da se s njima lakše nosim”, ističe autorica.

Kritike knjige su vrlo dobre

Na prezentaciji knjige bili su i književni kritičari Renato Baretić i Velimir Visković, te autor predgovora knjige, književnik Branko Čegec. Oni su posjetiteljima podijelili vlastito mišljenje i presjek knjige. “Nadam se da je ova knjiga samo početak jedne zanimljive i produktivne književne karijere”, rekao je kritičar Velimir Visković.

“Skupljene između korica i duhovito tematski kategorizirane, objave gospođe Paladino kronika su, gotovo šestogodišnja, nimalo lake faze u životu jedne žene koja bi po svim parametrima izvoljela biti na rubu živčanog sloma, ako ne i korak dalje. A Zrinka nije”, rekao je kritičar Renato Baretić. Nakladnih knjige je Z.J.L.J., a knjiga se već sada može pronaći u knjižarama Ljevak ili na njihovoj internetskoj trgovini.