Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Openspace

Domaća tvrtka ozbiljno rastura sa softverom za klijente iz SAD-a i Kanade. Sada traže nove članove tima

Tvrtka stalno raste, otvaraju sedam novih radnih mjesta

Luka Drezga
FOTO: Sandro Lendler

Dok sjedimo u uredu Ars Future u Savskoj, kroz prozor dopire probadajući zvuk sirena. Jedna za drugom remete opuštenu atmosferu na četvrtom katu zgrade. “Ovo je normalno, na Savskoj smo, tu se sve spaja. Često ovuda prolaze vatrogasci. No, ipak, svaki put se stresem i upitam jesam li ugasio peglu”, govori nam Luka Drezga chief operating officer koji u ovoj domaćoj agenciji za razvoj softvera radi već skoro sedam godina. Na to konstatiramo da bi trebao razviti aplikaciju koja će na mobitel dojavljivati da nije ugasio peglu. Odmah se kroz smijeh nadovezuje “jeligori.com, a ono piše – ne.”

Vrativši se na temu zbog koje smo se okupili, govori kako je IT u Hrvatskoj doživio bum, te da je sve teže pronaći nove članove tima. “Do trenutka kada je tvrtka narasla na nekih dvadesetak zaposlenika, ekipu smo pronalazili od uha do uha, po preporuci. No, kako se stvar zakuhala morali smo se okrenuti tradicionalnim kanalima zapošljavanja”, priča Luka dodajući da je Ars Futura trenutno u potrazi za najmanje sedam novih članova tima te da su oglase, osim na svom webu, objavili i na raznim Facebook grupama i web stranicama koje prate IT-jevci.

Posla je u ovoj domaćoj agenciji sve više. Od 2013. kada su je osnovali tadašnji studenti FER-a Ivan Božić i Nikola Jakić do sada broji 40 zaposlenika s tendencijom konstantnog rasta. O uspjesima Ars Future već smo ekstenzivno pisali, no vrijedi istaknuti da ova agencija iza koje je ni desetljeće razvijanja nagrađivanih web aplikacija prije par godina Deloitte dao priznanje kao desetoj najbrže rastućoj tehnološkoj tvrtki u Srednjoj Europi, a prošle su godine u anonimnom istraživanju o najboljim poslodavcima u Hrvatskoj osvojili drugo mjesto u kategoriji malih tvrtki.

Kako izgleda razgovor za posao

Naime, mobilne i web aplikacije njihova su uža specijalnost pri čemu pružaju kompletnu uslugu, od osmišljavanja proizvoda preko dizajna i proizvodnje do održavanja. Njihovi projekti uključuju rad s IoT tehnologijama, razvoj e-sport lige i online natjecanja za Activision Blizzard. Jedan od klijenata im je tvrtka Elemental Machines koja razvija sustav senzorskog nadzora medicinskih i zdravstvenih laboratorija, a svojevremeno su za Sveučilište Harvard radili platformu za upravljanje administrativnim podacima.

Na to se pitamo kako izgleda razgovor za posao kod njih. “Varira od pozicije do pozicije, a sve ovisi o tome je li riječ o intervjuu za tehničku poziciju ili pak za product managera ili office managera. No, cijeli se proces sastoji od tri koraka, imamo inicijalni intervju gdje ljude procjenjujemo na osnovu CV-jeva i prijašnjih iskustava i onda održimo prvi sync sastanak. Taj krug je čisto formalan da se bolje upoznamo, da vidimo jesmo li kliknuli”, govori Drezga.

“Onda šaljemo zadatak, što opet ovisi o senioritetu kako kandidata tako i pozicije na koju se prijavljuju. Naravno da nekome sa seniorskim iskustvom neće slati zadatak i trošiti njegovo vrijeme”, na sve dodaje Tomislav Bilopavlović, chief technology officer koji je u Ars Futuri prošao sve pozicije, od frontend i backend developera, do android i iOS developera. Sada je zadužen da se nakon procjene svakog projekta u agenciji koriste adekvatne, najnovije tehnologije.

Zaposlenici imaju hrpu pogodnosti

Nakon tog drugog kruga ide feedback kada zajedno prolaze kroz zadatak, nakon čega slijedi dio u kojem se pregovara o uvjetima. Tu se postavlja pitanje – zašto Ars Futura. “Nekako, uz sve što smo napravili, kultura firme koju njegujemo. Zvučat će malo cringe, ali atmosfera je stvarno opuštena, prijateljska. Pokušavamo maknuti teret s ljudi, trudimo se skinuti taj teret prekovremenog rada. Radno vrijeme je u većini slučajeva uređeno, ali je poprilično fleksibilno. Tko želi s poslom može krenuti već u sedam, ali može i u 12. Najvažnije nam je da se projekt odradi u vremenskim gabaritima, ali sve u svemu spajanje vikenda, uzimanje slobodnih dana stvar je dogovora”, govori nam Tomislav.

Kada govorimo o pogodnostima rada u Ars Futuri, u ovoj firmi u kojoj je prosjek godina 27, a najmlađi član ima 21 godinu, nudi se svašta. Od bonusa za svaku godinu rada u tvrtki, bonusa za ostvarene rezultate u poslovnoj godini do unicorn bonusa koji je znak da je trud i rad prepoznat, iako se često misli da nije. “Tri puta godišnje imamo 1 na 1 razgovore sa zaposlenicima kroz koji pratimo razvoj svakog pojedinca, razgovaramo o sljedećim karijernim koracima i provjeravamo koliko je osoba zadovoljna. I taj se razgovor sastoji od tri dijela. Pokušavamo identificirati stvari koje su se dogodile u vremenu između tih razgovora. Prolazimo kroz sve probleme koje ta osoba možda ima na radnom mjestu, bez obzira na to je li riječ o projektu ili pak kolegama. Treći dio je zapravo feedback od strane tima s kojim radi”, pojašnjava Luka.

Uvijek gledaju širu sliku, ali paze na detalje

Kada govorimo o pogodnostima, tu je i jednokratna potpora za rodilje koju su uveli kada je Ars Futura dobila prvu bebu. “Kada je naša dizajnerica objavila da je trudna, odlučili smo uvesti baby bonus”, dodaje Tomislav. Zaposlenici, između ostalog, imaju mogućnost dodatnog educiranja i usavršavanja kod kojeg svaki zaposlenik na raspolaganju ima edukacijski budžet kojim sam raspolaže, ali i članstva u teretanama te plaćeni godišnji sistematski pregled zato što je životno-poslovni balans ono na što se jako pazi.

Vrijednosti tvrtke jednom je prilikom sažeo Ivan Božić, suosnivač Ars Future: “Recite ne gužvi, naporno radite na održavanju dobrog balansa u svom životu. U Ars Futuri uvijek gledamo širu sliku, ali pazimo na detalje čime pokazujemo da ulažemo dodatnu pažnju u svoj rad. U poslu je važna briga za ljude s kojima radite, ali i za projekte na kojima radite. I, na kraju – unesite malo radosti u svijet i zabavite se usput”, sjajan poticaj da se javite na natječaj, zar ne?

Tu se programira i dobro tulumari

A kako biste znali kojem članu tima Ars Future pripadate, možete riješiti kviz koji su razvili putem face recognition sustava. “Svi smo se fotkali i onda se te naše fotke klasificiraju i uspoređuju s vašima na temelju čega program onda daje rezultat”, dodaje u šali Tomislav. “To je razvio naš Luka koji nam je razvio i face recognition sustav za ulaz jer se inače po katu krećemo tako da upisujemo šifre, a sada trebamo samo pogledati u kameru da bismo otključali vrata”, nadovezuje se Luka.

Zezancije nikada ne fali, a ni tuluma. Nedavno su, zbog epidemioloških mjera koje su na snazi, proslavili zakašnjeli rođendan firme. Rođendan je inače 21. svibnja, ali su slavili u rujnu kada su uskladili sve sa nadležnim epidemiolozima. Skupili su se u prostorima ureda, bilo je jako dobro. “Samo je nekoliko slika koje su odabrane za širenje dalje, zato što u tim slučajevima vrijedi ona – što se dogodi u Ars Futuri, ostaje u Ars Futuri”, zaključio je u šali Luka pozivajući sve zainteresirane da im se pridruže. Od nove godine ih čeka jako puno posla jer su potvrdili sjajnu suradnju s tvrtkom Activision Blizzard.


Sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom Ars Futura