Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Openspace

Openspace Vodič za pronalazak prvog posla u IT firmi za studente

Univerzalna pravila primjenjiva su na sve sudionike IT branše - od developera, PM-ova, QA entuzijasta i onih koji se bave analizom podataka

FOTO: Unsplash

Velik broj studenata iz IT područja već tijekom fakulteta pronađe usmjerenje i nišu unutar koje se najbolje pronalazi, no pravilo da tijekom studija osoba može posvetiti 6-8 sati kako bi radila i stekla prvo iskustvo ne vrijedi za sve. Iako većina poslodavaca ima razumijevanja za opsežne projekte na fakutetu, izazov se događa u trenutku kada se na obje strane poveća broj obaveza. Mit o tome da kad student završi IT fakulteta instantno pronalazi i prvi posao je upravo to – mit. Zbog toga donosimo savjete kako pronaći i pripremiti se za prvi razgovor za posao u IT sektoru. Ova univerzalna pravila primjenjiva su na sve sudionike IT branše – od developera, PM-ova, QA entuzijasta i onih koji se bave analizom podataka, a pomoći će u boljoj pripremi za razgovor za posao!

Kreirajte wish-listu poslodavaca s kojima želite surađivati

Ako znaš koji je cilj, lakše je pronaći put i razraditi korake kako doći do njega. Razmišljanje o povećanom broju tvrtki koji se na ovaj ili onaj način uključuju u IT sektor može prouzrokovati nepotreban šum prilikom traženja prvog posla u struci. Upravo zbog toga, kreiranje liste poslodavaca za koje želiš raditi, motiviran vrijednostima, projektima ili načinom rada koje poslodavac zastupa, pomoći će ti usmjeriti fokus na ono što želiš. Bez obzira imaju li otvoren oglas za posao koji odgovara svim preferencijama i vještinama koje posjeduješ, većina IT tvrtki ima opciju prijave putem Otvorene molbe za posao. Nemali broj puta upravo taj mali leap of faith dovesti će upravo do prvog posla i zanimljivog iskustva.

Saznajte na kojim projektima rade i koje su njihove potrebe u zapošljavanju

Projekti na kojima firma za čiji se oglas za posao prijavljuješ, najbolje govore o tvojim budućim obavezama, što ćeš prilikom rada naučiti i načinu na koji ćeš provesti svojih 6-8 sati kao novi zaposlenik. Proučavaju listu projekata na kojima su sudjelovali, što je na njihovim stranicama najčešće prezentirano u case-study formatima, možeš saznati u kojoj fazi projekta se tvoj budući poslodavac uključuje i u kojem dijelu razvojne faze, koliko se na istim projektima zadržavaju, kao i koje alate i programske jezike koriste. Sve ove informacije poslužit će ti da saznaš kako se najbolje možeš uklopiti u ekosustav i ponuditi dodatnu vrijednost. Istovremeno, proučavajući listu njihovih projekata, pronaći ćeš i način za eliminaciju onih poslodavaca za koje sigurno ne želiš raditi.

priprema za razgovor za posao
Pexels

Dobar životopis donosi veću šansu za razgovor za posao

Prethodna iskustva na projektima i vještine su važne, kao i sama prezentacija palete alata, programskih jezika i interesa koje imaš. Imaj na umu da kroz dan poslodavci prolaze kroz veliki broj životopisa potencijalnih zaposlenika koji im se javljaju za brojne pozicije, a životopis koji je vizualno dojmljiv, interaktivan i zanimljiv iskočit će od onih brojnih koji su napravljeni u dobro poznatom Europass formatu . Osim što je Canva.com besplatan alat, u njemu postoje brojni predlošci koje je moguće prilagoditi i dodatno urediti kako bi se istaknuli među brojnim drugim kandidatima.

Istražite posao za kojeg se prijavljujete

Jedan od ključnih faktora kod pronalaska prvog posla je istraživanje koje su vještine i znanja potrebna za poziciju za koju se prijavljujete, kao i koja je razina samostalnosti koja se očekuje za dediciranu poziciju. Kada govorimo o prvom poslu u IT sektoru, realno je očekivati vodstvo od starijih kolega, a prilikom prijave za posa faktor realne samoprocjene vlastitih vještina i znanja je izuzetno važan.

Razmislite kako će izgledati razgovor za posao

Priprema za razgovor za posao djelomično uključuje i razmišljanje o potencijalnim pitanjima koje želiš postaviti tijekom intervjua. Pitanja mogu biti raznolika, ali ključna su ona koja se tiču obaveza i očekivanja. Upravo zbog tog, dobro je pripremiti listu konkretnih pitanja koja imaš za poslodavca. Pitanja tijekom razgovora za posao mogu biti raznolika – od onih kako izgleda radni dan u firmi, do pitanja o putanji budućeg razvoja tvoje pozicije na kojoj počinješ raditi. Zapamti, zanimljivo pitanje postavljeno u pravom trenutku može promijeniti smjer intervjua za posao i pomoći ti dobiti posao za kojeg se prijavljuješ!

Pripremite odgovor na pitanje – recite mi nešto o sebi

Jednostavno je uključite svoju kreativnu stranu i budite cjeloviti – od hobija kojima se bavite, prethodnih projektnih iskustava, interesa i vrijednosti koje zastupate u privatnom i poslovnom životu, knjiga koje volite pročitati i svojih budućih aspiracija. Jedinstven odgovor na ovo pitanje ne postoji, stoga je dobro imati smjernice koje će vam olakšati da odgovor na pitanje ne bude previše opsežno!

Verbalna komunikacija je važna, ali obratite pozornost i na govor tijela

Bilo da se razgovor za posao odvija online ili uživo, poslodavci obraćaju pozornost na ono što govorite, kao i na neverbalni govor tijela koji je popratni dio komunikacije. Tijekom razgovora za posao važan je osmjeh, ali i brojni drugi detalji. Neverbalna komunikacija uključuje kontakt očima, govor tijela gdje je poseban naglasa na ruke, kao i ton i boju glasa. Najbolji način za opuštanje prije samog intervjua je nekoliko dubokih udaha koji pomažu smanjiti stres i zadržati fokus.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više