Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Donosi Zagrebačka pivovara

Donosi Zagrebačka pivovara Nakon studija strojarstva, Dora i Marko postali su pripravnici u Zagrebačkoj pivovari. Evo što rade danas

Prijave za novi pripravnički program otvorene su do 1. svibnja, a program kreće u rujnu 2023. godine

FOTO: Vjekoslav Skledar

Pripravništvo je doista jedinstvena prilika koja, između ostalog, diplomantima omogućuje umrežavanje, učenje od mentora, lakše zapošljavanje i otkrivanje interesa, pokazalo je istraživanje američke Nacionalne udruge fakulteta i poslodavaca.

Da je to uistinu tako, bez oklijevanja su nam potvrdili bivši pripravnici Dora Klarić i Marko Jukić, odnosno današnji inženjeri Zagrebačke pivovare. Ondje su posao dobili zahvaljujući upravo Supply Chain pripravničkom programu na koji su se prijavili 2021. godine.

Dora i Marko su se tada, kao svježi studenti s Fakulteta strojarstva i brodogradnje, istaknuli među drugim kandidatima. Prošli su kroz opsežan selekcijski proces, ne bi li se na kraju upoznali sa svim odjelima pivovare, skuhali svoje prvo pivo, dobili vrijedna znanja, a na koncu i – posao.

Dobra vijest je da ove godine kreće novi pripravnički program u proizvodnim operacijama koji će trajati devet mjeseci – od rujna 2023. do lipnja 2024. godine. Kroz program će polaznik, odnosno polaznica imati priliku upoznati Zagrebačku pivovaru iznutra, upoznati se s proizvodnjom, opremom, procesima i procedurama u svim koracima proizvodnje piva.

Selekcijski proces u više koraka

Prijave su otvorene do 1. svibnja, a od svibnja do srpnja, odnosno dok ne završi ljetni semestar, trajat će selekcijski proces koji će započeti pregledom prijava kandidata i telefonskim intervjuima s užim izborom kandidata.

Odabrani kandidati potom prolaze psihologijsko testiranje. Najboljih šest bit će uključeno u centar procjene koji će se održati u pivovari, a uključivat će intervju i različite vježbe. Dvoje do troje najboljih kandidata bit će pozvani u završni krug u kojem će rješavati završni odjelni zadatak. Po odabiru pripravnika, program započinje 1. rujna sustavnim uvođenjem u odjele i procese Zagrebačke pivovare.

“Sjećam se da smo prva dva tjedna imali onboarding – program upoznavanja tvrtke u kojem smo se susreli sa svim odjelima kroz prezentacije u kojima su prikazali čime se bave i kako doprinose kompaniji. Nakon uvodna dva tjedna, proveo sam po dva mjeseca u Odjelu energetike, zatim u Odjelu proizvodnje piva i Odjelu održavanja”, govori Marko.

Nakon toga je, dodaje, stigao u odjel u kojem se i danas nalazi, a to je Odjel punionice piva gdje radi kao procesni inženjer.

Marko Jukić Vjekoslav Skledar

Projekt digitalizacije u pogonu

Markov posao je da prati i kontrolira tehnološke procese i kvalitetu proizvoda kroz sve faze punjena piva. To znači da mora pratiti rezultate i provoditi analize na temelju kojih, u suradnji s kolegama, donosi odluke i inicijative za optimizaciju procesa.

“Svakodnevno surađujem s kolegama iz Odjela održavanja i kontrole kvalitete kako bismo osigurali kvalitetu našeg piva. Vodim i koordiniram projekte koji su vezani uz punionicu piva, a trenutno radimo na jednom zanimljivom projektu digitalizacije u proizvodnom pogonu”, objašnjava mladi inženjer.

Stručnjakinja za tehničko inženjerstvo

Dora je prošla isti proces, a trenutačno je na poziciji stručnjaka za tehničko inženjerstvo.

“Pozicija uključuje nadziranje i održavanje automatiziranih sustava, procesne i energetske opreme, provođenje radova održavanja i optimizacije strojeva, linija i tehnoloških procesa u pogonima punionice i proizvodnje piva u svrhu poboljšanja efikasnosti strojeva, linija i tehnoloških procesa”, navodi naša sugovornica.

Druženje s kolegama iz drugih država

Za program Marko kaže kako je sjajno koncipiran jer, iako su imali dodijeljene zadatke i ciljeve, ipak se pripravnicima dala sloboda i vrijeme da proučavaju ono što im je najzanimljivije.

“Najviše sam naučio tijekom projekta puštanja u proizvodnju nove linije limenki koji je trajao nekoliko mjeseci. Osim toga, izdvojio bih suradnju na međunarodnoj razini”, govori Marko dodajući da su imali priliku razgovarati sa stranim pripravnicima koji su bili zaposleni u pivovarama drugih zemalja članica tvrtke Molson Coorsa.

“Imali smo redovite sastanke s njima na kojima smo dijelili iskustva. Osim toga, svidjelo mi se to što smo na kraju svake rotacije odjela imali priliku držati prezentacije u međunarodnom okruženju “, kratko će.

Dora i Marko su u 12 mjeseci programa imali pet manjih projekata koje su prezentirali mentorima i nadređenima.

Dora Klarić Vjekoslav Skledar

Teoriju primijenili u praksi

Dori je najviše u sjećanju ostao dan kad su imali priliku sami skuhati svoje pivo. To im je bilo neponovljivo iskustvo s kojim se ne može bilo tko pohvaliti. “Kolege su nam pomogle pri odabiru recepta za naše pivo i pripremili nam sastojke koje smo prema uputama dodavali te skuhali svoje pivo”, kažu inženjeri.

Slažu se da im je to bila sjajna prilika teoriju koju su naučili na faksu primijeniti u praksi, a sve je bilo lakše uz mentore koje su mogli pitati što god ih je zanimalo, kao i kolege koji su stvorili opuštenu i ugodnu atmosferu.

Voljeli bi raditi na rukovodećim pozicijama

Sada već skoro dvije godine rade u pivovari, a da je njihov posao zanimljiv svima, pokazuje i činjenica da ih prijatelji i obitelj neprestano ispituju o tajnama pivarstva. Dori i Marku je želja jednog dana napredovati, a smatraju kako je u Zagrebačkoj pivovari upravo pogodna klima za to.

“Mlad sam inženjer, još uvijek sam na razvojnom putu i zasad sam zadovoljan svojom pozicijom. Velika smo kompanija i, naravno, da postoje određene pozicije koje bi mi bile zanimljive u budućnosti, ali o tome ću razmišljati kada za to dođe vrijeme”, iskreno će Marko koji je oduvijek imao želju raditi u industrijskom inženjerstvu.

S njim se složila Dora koja dodaje da ima ambicije da se jednog dana, kada bude imala više iskustva i znanja, okuša na nekoj od rukovodećih pozicija.

Vrijedno iskustvo nakon faksa

Pozivaju i druge da se prijave na pripravnički program Zagrebačke pivovare i informiraju o mogućnostima koje nudi. Smatraju to odličnom prilikom za prvo radno iskustvo nakon fakulteta jer se može puno naučiti i steći vrijedno znanje.

“Mislimo da je to izvrsna prilika za početak karijere i razvoj mladih osoba. Kroz obilaske pogona moći će u praksi primijeniti znanja stečena na fakultetu. Osim toga, nakon što vide cjelokupni proces uživo, kasnije će im zasigurno biti lakše donositi zaključke i odluke”, poručuju naši sugovornici.

Prijave na Pripravnički program u proizvodnim operacijama otvorene su do 1. svibnja 2023. godine, a više informacija dostupno je na web stranici zakonposao.hr.


Sadržaj nastao u suradnji sa Zagrebačkom pivovarom.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više