Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Omogućava Kriptomat

Od Ethereuma se očekuje puno u 2022. godini. Kriptovalute se mogu kupiti i u mjenjačnici na hrvatskom jeziku

Ethereum je druga najveća svjetska kriptovaluta koja čini oko 17 posto tržišne kapitalizacije

FOTO: Shutterstock

Kad se govori o kriptovalutama, mnogi najprije pomisle na Bitcoin, što je opravdano s obzirom na to da je riječ o prvoj modernoj, ali i najbolje rangiranoj kriptovaluti u svijetu. No iako čini oko 40 posto ukupne tržišne kapitalizacije, Bitcoin nije jedina kriptovaluta vrijedna spomena.

Od pojavljivanja Bitcoina 2009. godine, na tržištu se pojavilo više od 10.000 kriptovaluta, a jedna je privukla veliku pozornost korisnika, programera i investitora. Riječ je o Ethereumu (ETH), drugoj najvećoj svjetskoj kriptovaluti, koja čini oko 17 posto tržišne kapitalizacije.

No Ethereumovo drugo mjesto u utrci za tržišnu kapitalizaciju zapravo nije ono što ga čini značajnim. Ethereum igra jedinstvenu i važnu ulogu na današnjem kripto tržištu i u svijetu aplikacija temeljenih na blockchainu koji se tek razvija pa je interes za njegovom kupnjom sve veći.

Što Ethereum čini posebnim?

S obzirom na to da se sve kriptovalute temelje na blockchainu, valja podsjetiti što on predstavlja. Riječ je o podatkovnim blokovima koji su povezani u jednosmjerni lanac u kojem svaka nova karika, odnosno blok, zavisi o vrijednosti prve starije karike.

Blockchain pruža alternativu klasičnom sustavu tako što eliminira treću centraliziranu stranu, odnosno banku. Nju u blockchainu zamjenjuje decentralizirana mreža nepoznatih računala koja potvrđuju transakcije na osnovu specifičnog algoritma.

Ethereum bi se mogao koristiti kao valuta opće namjene, poput Bitcoina, ali to nije vizija koja je inspirirala njegove kreatore. Za razliku od Bitcoina, kreatori ETH-a na Ethereum eko-sustav gledaju kao na platformu za razvoj i implementaciju aplikacija temeljenih na blockchainu.

TMG creative

NTF tržište uglavnom se temelji na ETH-u

Ključ za ovu viziju je podrška Ethereum blockchaina pametnim ugovorima. Ethereum blockchain nije samo otvorena knjiga koja prati ETH transakcije, već je i otvorena platforma koja programerima omogućuje stvaranje vlastitih bočnih ili privatnih lanaca (takozvanih sidechainova) te pokretanje blockchain aplikacija (DAP-ova).

Većina aplikacija temeljenih na blockchainu, uključujući većinu aplikacija brzorastuće decentralizirane financijske industrije (DeFi), radi na Ethereumu. Štoviše, Ethereum je matičan ERC-721 standardu koji omogućuje stvaranje nezamjenjivih tokena (NTF), čije se eksplozivno tržište uglavnom temelji upravo na Ethereumu.

I DeFi aplikacije i NFT-ovi mogu se izraditi na blockchainovima koji nisu Ethereum, a neki od njih nude napredne značajke koje ih čine vrlo konkurentnim. No stvarnost je takva da je Ethereum trenutno osnovna tehnologija koja stoji iza dva ogromna i rastuća tržišna segmenta. U 2021. Ethereum je obradio više transakcija od Bitcoin blockchaina, što ga investitorima čini vrlo privlačnim.

Kako i gdje kupiti ethereum?

Postoji mnogo mjesta za kupnju kriptovaluta. Mnoge staromodne platforme zahtijevaju od kupaca instaliranje vanjskih novčanika, sigurne heksadecimalne kriptografske ključeve i izravnu interakciju s blockchain tehnologijom. Za većinu korisnika to nije mjesto za kupnju Ethereuma.

Najbolji način za kupnju i prodaju Ethereuma je kreiranje računa na nekoj od internetskih mjenjačnica. Takve online burze pružaju trenutnu cijenu trgovanja za Ethereum i nude priliku za kupnju.

Shutterstock

Jedna od rijetkih mjenjačnica na hrvatskom jeziku

Trenutno je zbog jednostavnosti korištenja izrazito popularna jedna od rijetkih kripto mjenjačnica koja je na hrvatskom jeziku i nudi konkurente provizije. Riječ je o platformi Kriptomat, koja je licencirana u EU i djeluje diljem svijeta.

Kreiranje računa više je od odabira korisničkog imena i izrade lozinke. Ugledne burze zahtijevat će od vas da potvrdite svoj identitet tako što ćete dostaviti kopiju svoje službene iskaznice, a potencijalno i druge dokumente. Ovakve “Know Your Customer” propise zakonski zahtijevaju web stranice i aplikacije koje su u skladu s odredbama GDPR-a EU-a protiv pranja novca.

Provjera identiteta u nekoliko minuta

Provjera identiteta može biti dug i kompliciran proces koji na nekim mjestima traje danima dok na modernim stranicama, poput Kriptomat platforme, taj proces može biti gotov za nekoliko minuta.

Započinje se navođenjem adrese i prijenosom fotografije putovnice u visokoj rezoluciji ili, u nekim zemljama, vozačke dozvole. Na kraju vas Kriptomat vodi kroz kreiranje i učitavanje selfija – fotografije koja odgovara fotografiji na vašoj službenoj iskaznici. Ako je sve u redu, identitet će biti potvrđen za nekoliko minuta.

Sljedeći korak je financiranje osobnog računa kako biste mogli kupiti Ethereum i druge kriptovalute. Uobičajene opcije uključuju kreditne i debitne kartice, bankovne transfere i usluge prijenosa gotovine, kao što su Neteller i Skrill. Kreditne i debitne kartice općenito su najsigurnije i najjednostavnije, ali renomirane kripto burze nude više opcija.

. Kriptomat

Pronađite platformu koja vam najviše odgovara

Nakon što se depozit pojavi na računu, moguće je izvršavati kupnju. Ovisno o burzi, može se pogledati stranica Ethereuma i pritisnuti “Kupi” ili odabrati “Kupi” s izbornika te odabrati Ethereum s popisa kriptovaluta. Tako ste u nekoliko jednostavnih koraka izvršili kupnju kriptovaluta.

Ključna odluka zapravo se odnosi na odabir mjesta za kupnju Ethereuma. Pri tome je dobro razmotriti licence, sigurnosne postupke, alate za ulaganja i korisničku podršku kako biste pronašli platformu koja vam najviše odgovara.

ETH već od 25 ili 30 eura

Ethereum se prodaje za tisuće eura po kovanici, ali ne morate kupiti cijeli ETH novčić. Ovisno o minimalnim zahtjevima za kupnju na burzi koju koristite, Ethereum možete kupiti u vrijednosti od samo 25 ili 30 eura.

Nećete završiti s fizičkim novčićem u posjedu. Umjesto toga, Ethereum koji ste kupili prenosi se na vašu elektroničku adresu na blockchain mreži koja služi kao tehnički temelj Ethereuma.

Možda jednog dana odlučite instalirati softver novčanik za kriptovalute koji vam omogućuje pristup blockchainu, ali većina korisnika radije koristi skrbničku burzu, poput Kriptomat platforme, koja osigurava njihovu kriptovalutu i upravlja složenim blockchain transakcijama u njihovo ime.


Sadržaj nastao u suradnji s Kriptomatom

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više