Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

TELEGRAM PARTNER

Od voditelja smjene do područnog voditelja u samo dvije godine. 'Stalna želja za učenjem ključ je uspjeha'

Tko traži uspjeh, pronaći će uspjeh. Tko traži probleme, pronaći će probleme. Sami biramo na kojoj ćemo strani biti, kaže Nikola Lovković

eurospin viskovo rijeka nikola lovkovic viskovo 12042022
photo boris stajduhar
FOTO: Boris Štajduhar

Za uspjeh na karijernom putu često ne postoji univerzalni ključ, a većina toga ovisi o tome koliko smo truda i volje željni uložiti u vlastiti napredak. No, 32-godišnji Nikola Lovković svoj recept za uspjeh dosljedno provodi. Najvažnije karike uspjeha su, smatra, upornost, želja za stjecanjem novih znanja i pozitivan pristup.

Nakon rada na poziciji prodajnog predstavnika u jednoj firmi, Nikola je počeo raditi u Eurospinu, a tijekom dvije godine napredovao je od voditelja smjene do pozicije voditelja tri hrvatske poslovnice.

“Eurospin sam prepoznao kao firmu koja bi se mogla širiti i u kojoj bih mogao, ako se pokažem kao dobar djelatnik, profesionalno razvijati. Stoga sam ovaj poslovni izazov prihvatio zato što sam u njemu vidio priliku za učenjem i napredovanjem”, kaže Nikola.

Karijeru je započeo u ožujku 2020. godine, prije samog otvorenja prve trgovine u Hrvatskoj. Obuku za mjesto voditelja smjene u budućoj poslovnici u Križevcima najprije je prolazio u Italiji i Sloveniji, a svoja znanja usavršio je u prvoj otvorenoj poslovnici u Zadru, a kasnije i u Samoboru.

Ulaganje u edukaciju i usavršavanje

U studenom 2020. preuzeo je poslovnicu u Križevcima kao voditelj trgovine gdje je radio sve do svibnja 2021. godine, nakon čega se, zbog privatnih okolnosti preselio u Rijeku.

“Kako je tamo postojala potreba za voditeljem, prihvaćena je moja molba za prelazak u Rijeku, a do otvorenja poslovnice, radio sam i obučavao novog voditelja u Puli do studenog prošle godine”, prepričava Nikola.

Trenutno je na edukaciji za poziciju područnog voditelja prodaje za Primorje i Dalmaciju te vodi poslovnice u Rijeci, Splitu i Zadru.

Eurospin pruža priliku za profesionalni razvoj Boris Štajduhar

Spremnost na izazove je ključna u napredovanju

“Od edukacije u Sloveniji i Italiji, rada u više od pet poslovnica u Hrvatskoj i upoznavanja više od stotinu kolega unutar Eurospina došao sam do trenutne pozicije, ponajviše zbog spremnosti na izazove”, kaže Nikola ističući da je to definitivno pozitivan iskorak u njegovoj karijeri.

Edukacije se najčešće provode u trgovinama, na licu mjesta, a novi zaposlenici uče o cijelom trgovinskom procesu.

“Ovisno o poziciji na koju dolaze, djelatnici moraju steći znanja o robi koju prodajemo, o načinu izlaganja, o zadacima koji pripadaju pojedinom opisu posla. Tako recimo blagajnik ili blagajnica moraju naučiti sve o radu na blagajni, a voditelj poslovnice sve o vođenju trgovine i njezinom funkcioniranju”, dodaje Nikola.

Ne postoji stvar koja je nerješiva

Kao glavni zadatak koji će obavljati kao područni voditelj izdvaja usmjeravanje trgovine na pravi put.

“S obzirom na to da smo još mlada firma koja je u razvoju, nužno je kontrolirati procese koje zadaje sama tvrtka. Dakle, bitno je pratiti što se konkretno radi u svakoj poslovnici, provoditi analizu prodaje, pratiti nabavu robe te koordinirati zaposlenike. To uključuje i odlučivanje o zapošljavanju, napredovanju ili premještanju osoblja u druge poslovnice”, kaže Nikola.

Svakodnevnih izazova na ovoj poziciji ne manjka, a jedni od najčešćih su oni koji uključuju rad s ljudima i kupcima. “Stres u radu s kupcima može se istaknuti kao jedan od izazovnijih dijelova ovoga posla, no ne postoji stvar koja je nerješiva. U takvim trenucima najvažnije je znati koga pozvati u pomoć u određenom trenutku i kako pristupiti pojedinom kupcu”, smatra.

Moć brze prilagodbe

Nikoli je svaki radni dan dinamičan, a sve probleme rješava jasnom vizijom na koji će način najbolje i najbrže postići zadane ciljeve.

“Bez dobre organizacije, bez brzih donošenja odluka i brze prilagodbe nastalim situacijama teško se može uspjeti”. Kao ključ dobre radne atmosfere ističe obavljanje zadataka u roku i prema naputcima.

Prilika za profesionalni rast

“Ako želite nekome pokazati i dokazati da ste sposobni brzo savladati i kompleksnije zadatke nego se od vas u određenom trenutku očekuje, odmah će vas se detektirati kao potencijal za rast te ćete se u kratkom roku naći na vama željenoj poziciji”, govori.

Nikola ističe da potraga za talentiranim i ambicioznim ljudima nikada ne prestaje, posebice s obzirom na to da je Eurospin tvrtka koja je još uvijek mlada na našem tržištu te je u procesu stalne ekspanzije.

Ova tvrtka pruža priliku za profesionalni rast u okruženju koje potiče i prepoznaje individualne sposobnosti, ideje te inovativni duh zaposlenika, uz jednake mogućnosti dostupne svima.

Dobri međuljudski odnosi su iznimno važni

Nikola je tako primjer da Eurospin pruža i kontinuirano učenje s ciljem osobnog razvoja i napredovanja zaposlenika prema željenim pozicijama unutar tvrtke. Ako vas zanima rad u takvom okruženju, provjerite otvorene radne pozicije unutar Eurospin poslovnica.

“Kada radite svoj posao kako se od vas i očekuje, povratno možete očekivati samo pozitivnu energiju kako od kupaca tako i od nadređenih, a na temelju toga nadalje možete graditi dobru atmosferu i unutar tima u kojem se nalazite”, kaže Nikola te dodaje da su kvalitetna radna atmosfera i dobri međuljudski odnosi vrlo važni u svakodnevnom radu i funkcioniranju poslovanja.

Planovi za budućnost su otvorena knjiga

Kao najvažniju stavku u izgradnji karijere ističe ranije postignute rezultate, stečeno iskustvo, ali i ambicije koje nas vode i guraju prema naprijed.

Osim toga, za razvoj u poslovnoj sferi bitan je i poslodavac, a kao ključne faktore koje svaki od njih mora imati kako bi svojim zaposlenicima pružao mogućnost sustavnog napredovanja, Nikola navodi dobar program nasljeđivanja i detektiranja potencijala.

“Program nasljeđivanja uključuje tvrtkine potencijale za rast, a Eurospin to svakako ima jer planira otvaranje novih poslovnica i daljnju ekspanziju što uključuje i mogućnost napredovanja zaposlenika koji se iskažu kao potencijal”, dodaje.

Tko traži uspjeh, on će ga i naći

Planovi za budućnost, kako kaže Nikola, otvorena su knjiga, a svim ljudima kada je u pitanju izgradnja karijere i profesionalni napredak, savjetuje da je jednu stvar dobro imati na umu. “Tko traži uspjeh, pronaći će uspjeh, no tko traži probleme, pronaći će probleme. Sami biramo na kojoj ćemo strani biti”, zaključuje.

Osnovna značajka Eurospina je činjenica da je jedini lanac diskontnih trgovina u Europi koji prodaje isključivo svoje robne marke, a takav model distribucije razlog je rastućeg uspjeha u Europi. Eurospinov model kvalitetnih proizvoda kupcima nudi veliku uštedu i zato ga nazivaju Pametnom kupnjom, a asortiman hrvatskih poslovnica prilagodili su potrebama koje odgovaraju hrvatskom tržištu uz održavanje prioriteta, a to je pametna ušteda za svaku obitelj.


Sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom Eurospin.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više