Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.
FOTO: Boris Štajduhar

TELEGRAM PARTNER

Prvi EU ID Wallet u regiji dolazi iz Hrvatske. Iza svega stoji varaždinski start-up, sjeli smo s njima

Prvi u ovom dijelu EU dobili su potvrdu usklađenosti s EU EBSI blockchain infrastrukturom na kojoj će se temeljiti budući EU ID novčanici

TELEGRAM PARTNER

Prvi EU ID Wallet u regiji dolazi iz Hrvatske. Iza svega stoji varaždinski start-up, sjeli smo s njima

Prvi u ovom dijelu EU dobili su potvrdu usklađenosti s EU EBSI blockchain infrastrukturom na kojoj će se temeljiti budući EU ID novčanici

FOTO: Boris Štajduhar

“Tamo 2018., dok sam kao direktor sektora informatike radio u švedskom fintechu Instantor, u kojem su se trošili ogromni resursi za razvoj digitalne usluge provjere identiteta, doživio sam takozvani aha-trenutak. Njihova se provjera identiteta temeljila na podacima o identitetu koje građanin ima u svojoj banci, a kojeg je dokazivao kroz banku, i to svaki put – iznova”, priča nam Robert Ilijaš, osnivač varaždinskog start-upa Identyum.

Počeo je shvaćati da nešto ne štima, da građanima nedostaje neovisna usluga, digitalno mjesto u koje pohranjujemo osobne podatke vezane uz identitet, a koji nam istovremeno omogućuje da imamo potpunu kontrolu nad osobnim podacima te da samostalno odlučujemo hoćemo li i kome ćemo dozvoliti koje će podatke pročitati.

Snažno zaštićen digitalni prostor temelj je vizije

“Tako je nastao koncept Identyuma kao digitalnog ID novčanika, osobnog, snažno zaštićenog digitalnog prostora za pohranu podataka u koje građani mogu pohranjivati podatke vezane uz njihov identitet i putem kojeg mogu digitalno dokazivati svoj identitet drugima, a da pritom imaju punu kontrolu nad tajnošću i pristupom svojim osobnim podacima”, dodaje.

Ideju je odlučio samostalno razvijati i krajem 2018. osnovao je Identyum u kojem su mu se nedugo nakon osnivanja pridružile kolege iz Instatora  Tomislav Bošnjaković te inženjer Zvonimir Popovčić. Entuzijastična trojka uhvatila se razvoja digitalnog ID novčanika u trenutku kada ID wallet još nije ni formalno postojao. No, imali su viziju.

Pionirski pothvat

“Uvidjeli su da priča ima ogromni potencijal, taj takozvani pozitivni disruptivni utjecaj na cijelo društvo. Još nešto kasnije pridružio nam se i Vicko Mikulić, a sad nas je 11 stalno zaposlenih, uglavnom softverskih inženjera, uz dodatnih 15-ak ljudi koji nam kontinuirano pomažu izvana u stvarima poput marketinga, pravnih usluga i slično”, govori.

Krenuli su, kaže, toliko rano da su morali smišljati kako će nazvati to što su počeli razvijati. “U početku smo to zvali ID profilima. Na sreću, vrijeme je pokazalo da smo vrlo dobro pogodili smjer u kojem će društvo ići”, prisjeća se pa nastavlja:

“Naime, trenutno se piše EU eIDAS 2.0 direktiva, kojoj je glavni cilj definirati zakonski okvir za buduće EU ID novčanike, a koja bi trebala stupiti na snagu negdje tijekom 2024. godine. A to je upravo ono što mi već četiri godine razvijamo.”

Boris Štajduhar

Razvoj kompleksnog sustava

Tri su godine iza varaždinskog tima i Ilijaš kaže da nije lako napraviti kompleksan nadnacionalni sustav koji s jedne strane treba štititi građane i tajnost njihovih osobnih podataka, a s druge omogućiti punu digitalizaciju svih mogućih poslovnih procesa koji se temelje na tim istim osobnim podacima.

Prve dvije godine proveli su razvijajući samu jezgru sustava, osnovne mehanizme koji se bave dohvatom i enkripcijom osobnih podataka kod njihove pohrane u Identyum ID Wallet te razvijajući mehanizme same provjere stvarnog identiteta osobe. Posljednjih godinu dana pak razvijaju Identyum NOW web portal.

“U praksi je to sve isprepleteno i nikad nije do kraja gotovo zato što stalno dodajemo nove funkcionalnosti koje vjerujemo da bi i građanima i tvrtkama mogle biti korisne”, govori Ilijaš pojašnjavajući što je zapravo ID wallet i kako on funkcionira.

Što je ID Wallet?

“Ako koristite noviji mobitel, onda znate da se bankovne kartice mogu virtualizirati, odnosno pohraniti u mobitel. Dakle,  kod plaćanja više ne morate uzimati plastičnu bankovnu karticu iz novčanika, nego samo na POS uređaj prislonite mobitel i virtualizirana bankovna kartica će se upotrijebiti za plaćanje. Takve virtualizirane bankovne kartice se najčešće pohranjuju i koriste putem Google Pay ili Apple Pay servisa na mobitelima”, govori pa dodaje:

“E sad, zamislite da umjesto bankovne kartice možete virtualizirati osobnu iskaznicu, vozačku dozvolu ili diplomu fakulteta te putem mobitela kontrolirati tko i kako njima smije pristupiti. To je, ugrubo, ID Wallet, vaše mjesto za pohranu i dijeljenje osobnih podataka koje je vrlo snažno zaštićeno i isključivo pod vašom kontrolom.”

identyum varazdin , zagreb 31o32022 photo boris stajduhar
Boris Štajduhar

Nema nepotrebnih čekanja u redu

Na konkretnom primjeru pojasnio nam je kako funkcionira u praksi. “Zapitajte se zašto većinu vremena čekate u redovima u banci, pošti i državnim institucijama i vidjet ćete da je najčešći odgovor – da biste se identificirali ili da biste nešto potpisali. Dakle, čekate u redu da biste mogli dati na uvid svoju osobnu iskaznicu, da bi šalterski djelatnik provjerio da ste to doista vi, i da biste nakon toga mogli dogovoriti ili ugovoriti potpisom uslugu po koju ste došli.”

Kad biste taj korak identifikacije mogli napraviti digitalno, a to znači i na daljinu i kada bi uz taj vaš digitalni identitet postojala i mogućnost vašeg zakonski valjanog elektroničkog potpisa, onda bi i čekanja u redovima raznih šaltera postala nepotrebna, dodaje Ilijaš.

“Time bi se praktički otklonile sve prepreke da tvrtke i institucije u potpunosti digitaliziraju svoje poslovne procese. A to je upravo ono što radi Identyum i to su bazične funkcije Identyum ID Walleta – udaljena identifikacija i zakonski valjani elektronički potpis”, pojašnjava naš sugovornik.

Drugačiji od tech divova

S obzirom na to da Apple i Google već imaju svoje verzije novčanika digitalnog identiteta, Ilijaša smo pitali po čemu je Identyum drugačiji. “Ono što Apple i Google trenutno imaju su digitalni novčanici napravljeni specifično za pohranu kreditnih kartica, eventualno loyalty kartica i sličnog. Dakle, to su dominantno platni novčanici”, kaže pa uzvraća protupitanjem:

“I Google i Apple imaju beskonačno novaca i također dobro razumiju da je budućnost u ID Walletima. Međutim, biste li htjeli da primjerice Google ima povijest svih vaših identifikacija? Koliko bi vam bilo ugodno da Google točno zna kome i za koje potrebe ste se identificirali – od telekoma, banke, mirovinskog, socijalnog i slično?”

Time, nastavlja, ne samo da bi vaša mogućnost ikakve zaštite privatnosti nestala, nego biste u digitalnom svijetu ostali samo njihov “proizvod” na kojem će zarađivati još i više.

Robert Ilijaš, osnivač Identyuma Boris Štajduhar

Sigurnost podataka je must

“Europskoj komisiji se to ne sviđa. Za razliku od američkih tech giganata, Europska Komisija ima drukčiju viziju EU kao regije koja štiti pravo na privatnost svojih građana u čemu ključnu ulogu ima upravo zaštita osobnih podataka. Sukladno tome, sam koncept Identyum ID Walleta dijametralno je suprotan poslovnom modelu kakav imaju Google i Apple”, kaže.

To je tako zato što, ističe Ilijaš, nitko, pa čak ni sam Identyum, ne može do podataka u vašem ID Walletu. “Kome, kako i zašto ste se identificirali ne zna ni Identyum. To je samo između vas i onoga s kime ste odlučili podijeliti svoje osobne podatke”, dodaje.

Dakle, osim što korisnik ID Walletom može digitalno identificirati, i to bilo u fizičkom bilo u online svijetu, pritom ima punu kontrolu koje podatke o njemu druga strana smije pročitati. A da su Identyumovci sve doveli do savršenstva potvrđuje činjenica da su prošli tjedan prošli kontrolu usklađenosti s EU EBSI blockchain infrastrukturom i to kao prvi u ovom dijelu Europe.

Prvi u ovom dijelu svijeta do EBSI-a

“EBSI je blockchain osnovica cjelovite EU infrastrukture na kojoj će se temeljiti budući EU ID novčanici i to prema eIDAS 2.0 direktivi koja je trenutno u finalnim pripremama prije upućivanja u EU parlament. Gledano u cijeloj EU, osmi smo ID Wallet kojem je to uspjelo, a prvi smo u cijelom ovom jugoistočnom dijelu Europske Unije”, napominje Ilijaš.

To zapravo znači, nastavlja, da je Identyum ID Wallet, već sada, dakle dvije godine prije nego što je kreiran zakonski okvir, spreman podržati funkcionalnosti budućih EU ID Walleta kako ih vidi Europska komisija.

“Krajem prošle godine dobili smo i ISO 27701 certifikat, pojednostavljeno GDPR certifikat za tvrtke. Njime tvrtka potvrđuje da osobnim podacima građana upravlja u skladu s najboljim praksama u domeni informatičke sigurnosti. Kako je zaštita osobnih podataka građana naša najvažnija zadaća, naravno da nam je ISO 27701 certifikat vrlo bitan jer se držimo poslovice  “Djela, ne riječi””, ističe.

Boris Štajduhar

Uskoro kreće lansiranje web portala

Najavljuje nam da će uskoro biti dostupan i Identyum NOW, web portal na kojem će građani napokon moći početi koristiti svoje Identyum ID Wallete .

“Za početak da bi mogli zakonski valjano elektronički potpisivati dokumente, odnosno PDF-ove kroz servis Sign, a nešto kasnije, tijekom 2022. na NOW portal stižu i dodatni napredni digitalni servisi Identify i FinCheck”, govori Ilijaš.

Osnovna prednost Identyum Sign servisa, ističe, jest u tome što druga strana kojoj ste poslali PDF na potpis, a da bi vam ga zakonski valjano potpisala, ne treba imati ništa osim mobitela i osobne iskaznice kod prve prijave.

“Treća velika prednost jest što takav potpis ima visoku dokaznu snagu na svakom sudu Europske unije jer se temelji na vjerodostojnom identitetu potpisnika”, kaže dodajući da je službeni launch Identyum NOW web portala 20. travnja ove godine te da će biti dostupan na now.identyum.com

Kako se registrati na Identyum NOW

Da biste se prijavili na Identyum NOW portal, najprije trebate izraditi Identyum ID Wallet, a za izradu vam je potreban samo mobitel ili nekakav drugi sličan uređaj s kamerom, vezom na Internet i standardnim Internet pretraživačem te osobna iskaznica. Ona se koristi samo kod prve prijave tijekom koje zapravo izrađujete svoj ID Wallet.

“Dalje vas Identyum sustav, i Max, naša maskota, vode kroz maksimalno pojednostavljen proces, korak po korak, sve dok uspješno ne izradite Identyum ID Wallet i ulogirate se u NOW portal. Dovoljno je započeti proces registracije na now.identyum.com”, zaključuje Ilijaš.


Ovaj članak je objavljen uz financijsku pomoć Europske unije u sklopu projekta Identyum NOW. Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Partnera i ni pod kojim uvjetima ne odražava stav Europske unije i/ili Upravljačkog tijela.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više