Telegram partner

Deset razloga zbog čega ovog proljeća posjetiti Brodsko- posavsku županiju

Nekad čuvari granice, danas su čuvari okusa, prirode i baštine. Sjajni su kuhari, još bolji domaćini. Uživat ćete

Jezero Petnja
FOTO: ARHIVA TZ BROSKO-POSAVSKE ZUPANIJE

U potrazi za autentičnim, ruralnim i neotkrivenim destinacijama, u kojima se još uvijek bogatstvo mjeri srcem, otputujte u Brodsko- posavsku županiju. Nije daleko, manje od dva sata vožnje od Zagreba, a najmanje je deset razloga zbog kojih je ovog proljeća morate posjetiti.

Cernički ćupteti
Slavonski finger food, slani kolačići od tijesta punjeni nadjevom koji inače ide u kobasice, pravo su otkriće za gurmane. Peku ih samo u Cerniku, mjestu pored Nove Gradiške poznatom po baroknom franjevačkom samostanu i Kulmerovom dvorcu.

Cernički ćupteti Borna Subota

Craft gin iz Sičica
U njemu je sedam vrsta začinskog bilja i ima dvije destilacije. Za dobivanje jedne litre gina MB72 potrebno je deset do 15 litara visokokvalitetnog piva, bogatog aromom kvalitetnih hmeljeva. Proizvode ga pioniri hrvatskog craft pivarstva, obitelj Bošnjak.

Foto: Ena Kokanović Nagy Ena Kokanović Nagy

Stupnička vina
Odmor u hotelu u Stupničkim dvorima pravi je izbor za vinoljupce. Šetnja ili vožnja biciklom u okruženju vinograda liječi, a čaša graševine, rajnskog rizlinga, chardonnayja, sivog pitnoa, frankovke… opušta. Posjetite neke od obiteljskih vinarija iznad Cernika, Oriovca, Sibinja ili Brodskog Stupnika.

Stupničko vinogorje Alen Vrlazić

Rančevi i salaši
Etno-eko selo Stara Kapela, Ranč Ramarin, Kuća Dida Tunje, Salaš Savus, Imanje Kereković, Seosko domaćinstvo Opođe, Vila Čop, rezidencija Paljevine…, život na selu ponovo je u modi. Tu ćete otkriti i zašto.

Eko etno selo Stara Kapela ARHIVA TZ BROSKO-POSAVSKE ZUPANIJE

Sikirevačka čipka
Ručno rađeni pokrivač za krevet iz 1928. jedan je od najljepših primjeraka sikirevačke sunčane čipke. Sikirevačka čipka nematerijalno je kulturno dobro Republike Hrvatske, sastavni je dio raskošnih brodsko-posavskih nošnji, a jedinstveni primjerci mogu se razgledati u izložbenom prostoru u zgradi Općine Sikirevci.

Sikirevačka čipka ARHIVA TZ BRODSKO-POSAVSKE

Ivana Brlić-Mažuranić
Po njoj je brodski korzo dobio ime, na njemu je njezin spomenik i kuća u kojoj je živjela nakon udaje. Na šetalištu uz Savu spomenici su Relji u borbi sa zmajem, Potjehu i šegrtu Hlapiću, poznatim likovima iz Ivaninih priča, a na obroncima Dilj-gore jedna od šuma dobila je ime po njezinoj bajci Šuma Striborova.

Ivana Brlić Mažuranić Nina Đurđević, izvor HTZ

Tvrđava u Brodu
Na njoj se danonoćno radilo punih 60 godina. Ova iznimno očuvana i obnovljena tvrđava iz 18. stoljeća, u to vrijeme izgrađena na graničnom prijelazu između Turske i Austrije, danas je jedna od najvećih atrakcija u Slavoniji.

Brodska Tvrđava Filip Beusan, izvor HTZ

Slavonska notna bajka
Bisernice, brač, bugarija i berde – ne znate razliku? Posjetite Muzej tambure – Slavonsku notnu bajku u brodskoj Tvrđavi s više od 60 ručno izrađenih instrumenata, starim notama i radionicom majstora Mladena Jurkovića. Takvog muzeja nema u svijetu.

Muzej tambure ARHIVA TZ BROSKO-POSAVSKE ZUPANIJE

Vani je sloboda
Crne slavonske svinje, posavski konji i podolska goveda na pašnjacima Gajna i Iva, ornitološki rezervati Bara Dvorina i Jelas ribnjaci, erozivni kanjon Pljuskare, posebni rezervati šumske vegetacije Muški bunar i Prašnik, umjetno jezero Petnja na južnim obroncima Dilja… Vani je sloboda! Biciklom ili pješice, uživat ćete.

Slavonski dućan
Delikatesni čvarci, vrhunske kobasice i suhomesnati proizvodi, fini ajvari, sjajna vina, najljepše rukotvorine… – jeste li znali da najfinije slavonske proizvode i suvenire možete kupiti u autentičnom Slavonskom dućanu u srcu barokne Nove Gradiške? Sjajna adresa za kraj vašeg proljetnog putovanja.

Slavonski dućan Arhiva Nova Gradiška

Više na: http://www.tzbpz.hr/hr/

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu