FOTO: Vjekoslav Skledar

Inženjerka čiji blog obožavamo o blagdanskim uspomenama. 'Za Božić se uvijek vraćam u kuću u kojoj sam i ja bila dijete'

Marija Kiseljak Kosovec sa svojom djecom njeguje tradicije iz djetinjstva

Inženjerka čiji blog obožavamo o blagdanskim uspomenama. 'Za Božić se uvijek vraćam u kuću u kojoj sam i ja bila dijete'

Marija Kiseljak Kosovec sa svojom djecom njeguje tradicije iz djetinjstva

FOTO: Vjekoslav Skledar

Usprkos izazovima posljednjih godina i promjenama koje proživljavamo iz dana u dan, jedna stvar koja se ne mijenja i time nam daje sigurnost je blagdanski stol. S obzirom na to da svatko ima svoje omiljeno mjesto, jelo i trenutak Badnje večeri, Telegram i Coca-Cola donose serijal priča o čarobnim trenucima koji se pamte cijeli život. Jer uspomene su te koje ostaju i žive u nama.


“Odmalena se sjećam kako bismo svakog Božića mama i ja zajedno pripremale francusku salatu i jeli meso iz paca za koje je tata bio zadužen. Ta nam se tradicija održala do danas. Iako živim relativno blizu svojih roditelja, i dalje svake godine odlazim kod njih za Badnjak ne bi li se svi zajedno okupili za stolom. Ipak je to vrijeme koje je najvažnije za obitelj”.

Govori nam inženjerka kemije Marija Kiseljak Kosovec iz Kloštar Ivanića, poznatija kao blogerica Miima Vintage. Svoju svakodnevnicu rado dijeli s 18.000 pratitelja na Instagramu, a budući da volimo njezine savjete za kuhanje i uređenje interijera, zanimalo nas je što će spremati za Božić i kako će provesti blagdane.

Svi volimo kuhati

Uoči Božića i Nove godine, Marija priprema tradicionalnu gozbu: sarme, pečenje, francusku salatu, mlince, pečenu puricu…. Kao što smo spomenuli, njezini mama i tata žive u blizini pa za Badnjak ne kuha, nego odlazi k njima na ručak.

„Nekoć sam ja u toj kući bila dijete, a danas ja dolazim sa svojom djecom. Lijepo je održavati tradicije živima i kad smo za blagdane svi zajedno. Inače, svi u kući volimo kuhati. Moj muž Ivan obožava stil kuhanja Jamieja Olivera, premda se uglavnom zadrži na bolonjezu i roštilju”, veli Marija.

Vjekoslav Skledar

Pavel i Franka obožavaju kolače

Njezin sin Pavel ima sedam, a kćer Franka tri godine. Osim kićenja jelke i ukrašavanja kuće, s klincima redovito peče kolače. To im je najdraži dio praznika, a s mamom Marijom svake godine obavezno rade medenjake i raspucance. Baka je pak zadužena za kremaste slastice.

„Otkako sam zasnovala obitelj, stvorili smo neke svoje drage rituale. Suprug Ivan na Staru godinu ima rođendan pa taj dan, iako on to baš ne voli, ostavljamo za našu proslavu“, govori Marija. Djeca su zadužena i za slaganje jaslica, što ih posebice veseli. Pavel nakon toga pripremi mlijeko i keks za Djeda Mraza.

“Nakon što okitimo bor, idemo do mojih roditelja i odnosimo im poklone. Baš kao što je prije moja mama stavljala pod bor darove za sestru i mene, sada oni čekaju moje klince. Prije smo tradicionalno mama, sestra i ja odlazile na popodnevnu misu, a ove godine ćemo zajedno s djecom otići na dječju polnoćku”, kaže.

Hobi se spontano pretvorio u posao

Ona i Ivan su se u simpatičnu kuću njegove bake u Kloštar Ivaniću doselili prije desetak godina, odnosno nakon što su se vjenčali. Upoznali su se još u srednjoj školi u Ivanić Gradu. Odrasli su pak u susjednim mjestima.

Suprug joj je u Poreču završio vinarstvo, a Marija kemijsko inženjerstvo na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije. Već 12 godina radi kao inženjerka kemije, a oduvijek je gajila strast prema dizajnu interijera, detaljima i estetici. Prije nekoliko godina to je odlučila pretvoriti u hobi.

„Sve se spontano dogodilo. Samo sam jednog dana otvorila Instagram račun i lifestyle blog gdje sa svojim pratiteljima dijelim svašta – od savjeta za kućanstvo i uređenje, do nekakvih objava vezanih uz djecu“, kaže naša sugovornica.

Vjekoslav Skledar

Ljudi prepoznaju kvalitetan rad

Danas je na Instagramu prati 18.000 ljudi, a najveći je broj pridobila kada je točno odredila smjer u kojem želi da njezine društvene mreže idu. Puno joj je značilo, nastavlja Marija, što ju je podržalo dosta mladih cura i mama.

“Dijelile su moj profil i tako je sve krenulo. Svidjelo im se što i kako radim. Nakon toga su došle suradnje i sve se to kroz godine sve više razvijalo. Napredak nije moguće postići s jednim postom. Kvalitetan rad kroz duže vrijeme ljudi prepoznaju, a na kraju i brendovi. Nekako je to bio moj put koji i dalje slijedim”, govori.

Partners in wine

Marija voli da je sve oku ugodno i savršeno uređeno, a najdraže su joj zemljane boje. U tom je toplom stilu uredila svoju kuću, a njezina kreativnost i znanje vezano uz uređenje interijera poslužili su i njezinom suprugu pri uređenju vinarije. Naime, imaju vinograde s 19.000 čokota koji se prostiru na obroncima Moslavačke gore. Prije svega proizvode škrlet, autohtonu sortu Moslavine.

„Tu je i frankovka, zweigelt, chardonnay i pinot. Najviše izvozimo u Ameriku, Kanadu i Singapur. Sad idemo u veći redizajn brenda i vinarije pa to prepuštam stručnjacima. Okušala sam se i sama u dizajniranju etiketa pa je dio butelja završio kao serija MiimaWine projekta, a koje su mogli kupiti moji pratitelji na Instagramu’“, objašnjava.

Kreirala je, dodaje, etikete s fora natpisima poput ‘Wine not’, ‘Partners in wine’ i ‘Save water drink wine.

Privatna arhiva / TMG Creative

Ivan i Marija se savršeno nadopunjuju

Svi misle da njezino znanje iz kemije pomaže suprugu u proizvodnji vina, no zapravo je sasvim suprotno. “On radi po principu da sve bude ekološki i prirodno, bez ikakve kemije, pa se ja ne petljam u taj dio”, ističe.

Osim u poslu, dinamičan duo Ivan i Marija međusobno se nadopunjuju i u drugim stvarima. Kao što ona njemu uskoči oko vina, tako on njoj pomaže oko sastavljanja namještaja, postavljanje slika i drugih zahvata kod čestih preuređenja.

Suprug ipak na kraju popusti

„Volim konstanto nešto mijenjati. Posebice kada su u pitanju neki detalji poput božićnih ukrasa, postera i cvijeća, lampica… Volim njegovati određeni stil uređenja, a kvaliteta sadržaja koji plasiram mi je jako bitna. No, najbitnije mi je da u našem domu moja obitelj uživa svaki dan, a kad promjene koje radim i njih vesele, nitko sretniji od mene”, iskreno će Marija.

Našalila se kako suprug ponekad pruža otpor jer mu je već dosta promjena po kući, no ipak joj na kraju u svemu popusti.

Vjekoslav Skledar

Recept za svinjsko pečenje i hrskave krumpire

Sastojci za svinjsko pečenje i krumpire:

  • 500 g svinjskog kotleta s kosti u komadu
  • 3 žlice senfa
  • 500 ml vode
  • 500 g krumpira
  • začini po želji

Priprema: Meso najprije začinimo solju, paprom i premažemo senfom. Stavimo ga u lim i prelijemo vodom. Meso ne treba pokrivati. Pečemo ga na 220 stupnjeva sat i pol. Svakih 20 do 30 minuta meso pogledamo i provjerimo je li voda isparila. Po potrebi dodajemo još vode.

Krumpire ogulimo i narežemo na veće komade. Začinimo ih mješavinom dalmatinskih začina poput ružmarina, soli, papra i bosiljka te dodajemo crvenu papriku. Krumpire stavimo na pleh ili u vatrostalnu posudu koju prethodno nauljimo maslinovim uljem. Pečemo od 30 do 45 minuta na 180 stupnjeva. Izvadimo iz pećnice kad dobiju hrskavu, smeđu koricu. Dobar tek!


Sadržaj nastao u suradnji s Coca-Cola Hrvatska.