FOTO: Saša Drobac
U suradnji s
U suradnji s Delimano

Iskustvo na koje bismo se rado zakačili: Ova ekipa spojila je ribolov i hedonizam u pravu avanturu

Oni znaju da se na odmoru iz snova radi sve što rade lokalci - dobro jede i pije, ali i lovi riba

U suradnji s
U suradnji s Delimano

Iskustvo na koje bismo se rado zakačili: Ova ekipa spojila je ribolov i hedonizam u pravu avanturu

Oni znaju da se na odmoru iz snova radi sve što rade lokalci - dobro jede i pije, ali i lovi riba

FOTO: Saša Drobac

Ribolovom su se bavili naši djedovi i njihovi djedovi, on je neizostavan dio jadranske kulture, ali i potencijalni turistički hit. Naime, već nekoliko godina u svijetu raste popularnost experience turizma. Koliko je ovaj trend u porastu svjedoči činjenica da kada u tražilicu upišete experience tourism, dobivate više od 800 milijuna rezultata.

U čemu je kvaka? Ljudi žele iskustvo, puno im je važnije putovanje od same destinacije. Žele se emocionalno povezati s mjestom koje posjećuju, te traže više od klasičnih aranžmana s hotelskim smještajem i organiziranim turama po najpopularnijim lokacijama. Ljudi žele nova iskustva, žele učiti nove stvari, doista osjetiti kulturu zemlje koju posjećuju.

Pogledajte experience avanturu iz Istre:

Experience turizam postaje norma jer ljudi ne žele samo lješkariti na suncu, novac ne žele trošiti na suvenire nego na autentična iskustva. Mnoge svjetske zemlje prigrlile su autentično i izvorno kao polazište u kojem turisti na odmoru doista mogu uživati poput lokalaca. Reklamni slogani doslovno poručuju Eat like a local, Enjoy like local i tu ribarstvo ima dugoročno neizmjeran potencijal. Više je niša experience turizma, ono može biti temeljeno na gastronomiji pa su streetfood i lokalni specijaliteti ono što se traži. Iznimnu popularnost sve više uživa adrenalinski turizam u kojem je naglasak stavljen na outdoor aktivnosti od planinarenja, penjanja, jahanja pa sve do ribolova.

Siniša Pavlović stručnjak je i za big game fishing Saša Drobac

Novi koncept – iskustvo na prvome mjestu

U Hrvatskoj je sve više ljudi svjesno da je ribarstvo dio našeg lokalnog identiteta i sve je više experience fishing tura. Na jednu takvu nedavno se, u okolici Medulina, s ekipom otisnuo i Marko Andrijašević, osnivač Marendologije, projekta kojim je spojio svoju ljubav prema fotografiji i gastronomiji. Cilj mu je, kaže, pokazati da je guštanje u hrani neizostavan dio dobrog i sretnog života. Experience fishing kod nas je još u povojima, no ponuda iz sezone u sezonu sve više raste. Jedni od pionira koji su prigrlili ovaj koncept su Hook and Cook ekipa – kapetan Siniša Pavlović, bivši prvak u podvodnom ribolovu Josip Urti i Marko Domgjoni koji uz svoj restoran i street seafood festival od prošle godine nude i Hook and Cook Experience.

To je ribolovna, big game fishing pustolovina u koju se i Marko Andrijašević upustio kako bi iskusio čari ribolova uživajući u dvodnevnom druženju tijekom kojeg se ribarilo, jelo i uživalo – baš onako kako to rade lokalci. Prije polaska dio namirnica se kupio na pulskoj tržnici, a onda se vesela ekipa ukrcala na brod Tunana. “Tu se prvo dobro marendalo. Kanapei od domaćih sardina, marinirani inćuni u maslinovom ulju i čašica domaćeg vina bili su uvod u ribolovnu avanturu”, kaže Marko.

Pričalo se, dodaje, o konceptima dobre hrane i zabave, ali i o nešto ozbiljnijim temama kao što je održivo ribarstvo, koncept koji je svim članovima Hook and Cook zajednice izuzetno bitan.

Dio namirnica ekipa je nabavila na lokalnoj tržnici od domaćih proizvođača Saša Drobac

Kakva sreća, ulovili tunu od 50-ak kilograma

Fishing avantura u Istri trajala je dva dana. “Na brodu smo prije polaska uživali u domaćim inćunima i sardinama pa tek onda isplovili iz Medulina i uputili se prema tajnoj lokaciji. Sve što znam je to da su na tom mjestu na kojem smo se zaustavili ostaci potopljenog broda, što znači da je podvodni život bogat. Tu mi je ekipa iz Hook and Cooka demonstrirala kako se lovi tuna”, priča nam Marko dodajući da je Big game fishing strast i uža specijalnost Marka Pavlovića, Tunaninog skipera i Sinišinog brata koji im se pridružio u pustolovini.

Dok su se za gušt pecale škombre, šuri i ostala manja riba, spustili su se štapovi u more i onda je krenula je igra strpljenja i čekanja – Big game fishing. “Ishod je bio sjajan! Zakačio se kapitalac, kraljica Jadrana, plavoperajna tuna. Kakva sreća i veselje”, prisjeća se Marko dodajući:

“Doista smo imali sreće. More je bilo mirno, oko nas se mogla čuti samo tišina, a onda… onda se na udicu zakačila tuna. Borba je trajala dobrih 20 minuta, ali na kraju je bilo uspješno i izvadili su je na palubu broda. Nisu je vagali, ali prema Sinišinoj stručnoj procjeni imala je 50-ak kilograma”, prisjeća se Marko iz Marendologije, koji se i sam okušao u izvlačenju kapitalne tune i dodaje kako ribarenje nije nimalo lak posao.

Hook and cook braća: Marko i Siniša Pavlović Saša Drobac

Pljeskavice od svježe tune izvađene iz mora

Kako bi iskustvo bilo potpuno, red je došao na gastronomski užitak. “Ovakvi projekti fishinga kao dijela turizma poseban fokus stavljaju na iskustva u hrani. Isto i ja gajim kroz svoj projekt. Naime, jako je važno što jedeš, ali je podjednako važno i kako te s kim jedeš. Ovo je iskustvo bilo nadrealno dobro. Po povratku u smještaj spremili smo ulovljeno. Imali smo čast da nam hranu sprema chef Oliver Mijić iza kojeg je dugogodišnja inozemna karijera u restoranima s Michelinovim zvjezdicama, a koji već nekoliko godina radi u Medulinu i usko surađuje s ekipom iz Hook and Cooka”, kaže.

“Oliver je prvo zamijesio focacciu i peciva za burgere, a onda na roštilju pripremio pljeskavice od svježe ulovljene tune. Mogu samo reći da je to jedan od, ne isključivo ribljih nego općenito, najboljih burgera koje sam jeo u životu. No, ni sutradan nije bilo ništa lošija gastro ponuda, stvarno mogu reći da je poseban gušt jesti tek ulovljenu ribu i to brodu”, govori Marko s entuzijazmom.

Saša Drobac

Na brodu se roštiljalo

Chef Mijić ima tu sposobnost i ‘običnu’ sitnu plavu ribu, koja je kod nas još uvijek podcijenjena, transformirati u jednostavne, a slasne zalogaje koji aktiviraju sva čula. Odmah nakon ulova zajedničkim snagama pripremili su riblje tacose i riblje ražnjiće u teriyaki umaku. Sve su spremali na električnom roštilju Joy koji im se pokazao kao sjajno rješenje na brodu. Dovoljno je jak da se dobije željeni efekt roštilja, a iznimno praktičan jer ima neprianjajući premaz pa se delikatna riba nije lijepila ni raspadala.

Saša Drobac
Saša Drobac

“Bilo je sjajno. Domaća, svježa riba, spremljena odmah na licu mjesta. Ražnjići sa srdelama su mi otkriće, oduševio me taj twist u kombinaciji s teriyaki umakom. Ma, bilo je nezaboravno”, komentira Marko dodajući kako bi svakome tko dođe u Hrvatsku od srca preporučio ovakav istinski doživljaj, iskustvo kroz koje ljudi doista mogu uživati poput lokalaca. A to je, dodajemo, doista smjer u kojem bi se turistička ponuda trebala kretati – prema autentičnom iskustvu.


Sadržaj nastao u suradnji s Delimanom.