Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Telegram partner

U suradnji s

Hrvatski telekom

Istraživanje Ekonomskog instituta tvrdi: ‘Hrvatski telekom je najveći privatni investitor u digitalizaciju Hrvatske’

Ravnateljica Ekomskog instituta Maruška Vizek u Šibeniku je iznijela rezultate novog istraživanja

Bili smo na predstavljanju publikacije Digitalni atlas u Šibeniku, koje su vodili Maruška Vizek, ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb i Uprava Hrvatskog Telekoma na čelu s predsjednikom Uprave Kostasom Nebisom. Jedna od tvrdnji koje su iznijeli bila je da je HT Grupa u 2018. godini izravno doprinijela hrvatskom bruto domaćem proizvodu (BDP-u) s tri posto, te da izravno zapošljavanju 5000 ljudi.

Prema istraživanju za Digitalni atlas ustanovljeno je kako je HT u 2018. godini izravno i neizravno doprinio s 11,3 milijarde kuna induciranog BDP-a, zapošljavao 30,2 tisuće ljudi i generirao 3,26 milijardi kuna poreza i doprinosa. Te brojke i utjecaj koji HT ima na Hrvatsku i njeno gospodarstvo također raste iz godine u godinu, poglavito zahvaljujući snažnom investicijskom ciklusu i digitalnoj transformaciji samog HT-a.

Investiranjem u digitalnu infrastrukturu, HT je u tri godine (od 2015. do 2018. godine) povećao i vrijednost same kompanije sa 8,95 na 9,77 milijardi kuna, odnosno za 9,2 posto, što su impresivne brojke. Među ostalim indikatorima rasta ističe se i doprinos ukupnom broju zaposlenih u ekonomiji za 11,1 posto, te većem doprinosu proračunskim prihodima za 2,5 posto. Prosječna cijena telekomunikacijskih usluga u međuvremenu je, tvrde, pala za četiri posto, dok je istovremeno cijena ostalih roba i usluga u Hrvatskoj porasla za tri posto.

HT daje ogroman doprinos hrvatskom gospodarstvu

“HT daje veliki doprinos hrvatskom gospodarstvu i društvu, donoseći prednosti digitalizacije svima u Hrvatskoj za bolji život i uspješnije poslovanje. U posljednje četiri godine u digitalnu infrastrukturu Hrvatske uložili smo više od 7,5 milijardi kuna kako bi svi u Hrvatskoj mogli iskoristiti mogućnosti koje pruža moderna tehnologija. Imamo najbolju mobilnu mrežu u Hrvatskoj i među najboljima smo u Europi. Zahvaljujući naprednoj infrastrukturi i digitalnim rješenjima koja razvijamo, omogućujemo svima u Hrvatskoj da uživaju u prednostima uistinu slobodnog interneta, pomažemo poduzećima da budu produktivnija, a javnom sektoru da građanima ponudi kvalitetnije usluge”, istaknuo je Kostas Nebis, predsjednik uprave HT-a.

Među ostalim podacima koje su iznijeli, stoji kako je HT među prvim telekomima u Europi koji su predstavili brzine interneta od 1 Gbit/s, te su prvi u regiji koji su pokrenuli komercijalnu mrežu za povezane uređaje standarda NB-IoT, te su pomogli digitalizaciji više od 30 posto domaćih poduzeća te virtualizaciji 25.000 radnih mjesta. U praksi, HT je, tvrde, pomagao stvaranju 25.000 paperless radnih mjesta, odnosno radnih mjesta u kojima više nisu potrebni printeri, niti papiri. Digitalizaciju mogu zahvaliti dijelom i najvećoj cloud infrastrukturi u Hrvatskoj, te s čak deset velikih projekata u segmentu pametnih gradova.

Brzina fiksnog interneta je porasla za 106 posto

Istraživanjem se ustanovila direktna korelacija između povećanja brzine interneta i digitalne transformacije hrvatskih kompanija. U posljednjih pet godina, prosječna dostupna brzina fiksnog interneta HT-a je porasla za 106 posto. Time se u prosječnoj jedinici lokalne samouprave dovelo do stvaranja 10 novih kompanija, te otvaranja 811 novih radnih mjesta.

Tim udvostručenjem brzina interneta, produktivnost kompanija se povećala za 364.400 kuna po zaposleniku, te se generiralo ukupno 420 milijuna kuna novih izvoznih prihoda. “Rezultati studije sugeriraju da povećanje dostupne brzine Interneta, kao rezultat ulaganja Hrvatskog Telekoma u fiksnu mrežu, ima veći pozitivan učinak na poslovanje domaćih poduzeća u Hrvatskoj u odnosu na poduzeća u stranom vlasništvu. Pored toga, povećanje dostupne internetske brzine ima povoljniji utjecaj na produktivnost poduzeća u nedovoljno razvijenim područjima zemlje i olakšava digitalno poduzetništvo jer potiče osnivanje novih digitalno intenzivnih kompanija”, istaknula je Vizek.

Ambiciozni ciljevi za širenje optičke mreže

Iz godine u godinu, HT u nove tehnologije i infrastrukturu investira 25 posto svojih prihoda, što je znatno više od industrijskog prosjeka u Europi. Kako su istaknuli, u posljednje četiri godine su investirali ukupno gotovo milijardu eura, što je gotovo cijena izgradnje četiri Pelješka mosta. Trenutno traje proces modernizacije kompletne mrežne infrastrukture Hrvatske. Trenutno je modernizirano oko 75 posto mreže, dok se kompletna modernizacija očekuje do kraja godine.

HT trenutno ima i deset testnih 5G lokacija u državi, gdje su testne brzine premašivale 1 Gbit/s. Procjenjuju da će do kraja godine pokriti 277.000 kućanstava s optičkom mrežom, a ambiciozan plan im je do 2023. godine dovesti optiku u 580 tisuća kućanstava u Hrvatskoj. Time će se i nastaviti njihovo povećanje prosječne brzine interneta u Hrvatskoj, koji je uvođenjem hibridnog rješenja (kombiniranjem mobilne i fiksne mreže u jedan uređaj), dovelo do prosječne brine od 30 Mbit/s. “Od uvođenja te usluge prošle godine do danas, preko 70.000 korisnika je odabralo hibridno rješenje”, istaknuo je Boris Drilo, član uprave.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više