Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Telegram partner

U suradnji s

U suradnji sa Zagrebačkom pivovarom

Poznati glumac otkriva detalje nesreće: 'Vozili smo se iz Milana s Dinamove utakmice. Popili smo i bili umorni, pogubna kombinacija...'

Glumac Hrvoje Kečkeš, pjevačica Mirela Priselac Remi i radijski voditelj Daniel Bilić prisjetili su se situacija u kojima su svjedočili da alkohol i volan ne idu skupa

FOTO: Vjekoslav Skledar

“Sve ispovijesti, sva svjedočanstva su potresna. I upravo takva trebaju biti kako bi se što jače prenijela poruka”, priča nam glumac Hrvoje Kečkeš koji je, uz pjevačicu Mirelu Priselac Remi i radijskog voditelja Daniela Bilića podržao kampanju Razmisli Zagrebačke pivovare čiji je cilj educirati javnosti o odgovornom konzumiranju alkohola.

Naši su se sugovornici ovom prilikom prisjetili situacija u kojima su i sami bili sudionici vožnje pod utjecajem alkohola te su se osvrnuli i na naš nagrađivani long form serijal ‘Razmisli’ koji je nastao u suradnji sa Zagrebačkom pivovarom.

U sklopu serijala Telegramovi novinari donosili su svjedočanstva ljudi iz Hrvatske koji su proživjeli ili skrivili nesreće pod utjecajem alkohola. Kroz njihova, često tragična iskustva, apelirali smo na vozače da razmisle prije nego što se upuste u vožnju pod utjecajem alkohola.

I sad se užasavam

“U pamćenje mi se urezalo svjedočanstvo Nikoline Štimac iz Velike Gorice koja je u prometnoj nesreći izgubila zaručnika. Mislim da je izuzetno teško nastaviti živjeti s tom spoznajom, da tebi netko toliko drag, netko s kim si trebao dijeliti ostatak svog života, više nije tu, a sve zbog jedne pogrešne odluke”, tiho govori glumac te nastavlja:

“Strašno, evo i sad se užasavam. Teško mi je uopće zamisliti se u takvoj situaciji. Međutim, upravo takve kampanje su potrebne kako bi šokirale, kako bi nas iznova podsjetile na važnost toga da budemo oprezni i da se držimo onoga što znamo, a jako često zaboravimo.”

Ovdje pogledajte što su o vožnji pod utjecajem alkohola rekli Priselac, Kečkeš i Bilić

Pogubna kombinacija

I sam je bio u takvoj situaciji koja je zbog nepromišljenosti završila tek materijalnom štetom, a mogla imati puno veće posljedice.

“Išli smo na utakmicu Milan-Dinamo, bio je odličan dan za provod, bilo je ljeto, sunčan dan. Sjajno smo se zabavili, no prva greška koju smo napravili bila je ta što smo odlučili isti dan krenuti nazad za Zagreb. Bilo je alkohola, bilo je umora. Cijela ta kombinacija bila je pogubna. Hvala Bogu sve je prošlo s materijalnom štetom, no svi smo to doživjeli kao upozorenje”, dodaje Kečkeš.

Upozorenja nikada dosta

A upravo nas crne statistike svakodnevno podsjećaju da upozorenja nikada nije dosta. Prema posljednjim podacima, samo u prvih devet mjeseci prošle godine vožnja pod utjecajem alkohola bila je uzrokom čak 965 prometnih nesreća u kojima je tjelesne ozljede zadobila 1281 osoba, a izgubljena su 34 života.

“Gorka statistika s cesta i nesreće koje se svakodnevno događaju, razlozi su zbog kojih nas ovakve kampanje trebaju sustavno držati budnima. Ovakve kampanje su važne zato što podižu svijest o temi koja je stalno prisutna u javnosti, ali se nesreće i dalje događaju“, ističe pjevačica Mirela Priselac Remi koja svoju nepromišljenost na svu sreću nije skupo platila.

U videu se prisjetila situacije koja ju je prestravila, a danas kaže: “Sjesti u auto nepoznatoj osobi pod utjecajem alkohola ruski je rulet. Život je vrjedniji od jedne vožnje koja će vaš put skratiti za deset minuta.”

Bez puno filozofiranja – uzmi taksi, sjedni na tramvaj ili prošeći

Kampanju Razmisli podržao je i radijski voditelj Daniel Bilić koji u slobodno vrijeme uživa u vožnjama na svom motoru. Vozi staru Hondu Shadow 750 i kaže da obožava tu staru kantu.

“Kako mi je uvijek na pameti motor, pažnju mi je zaokupirao naslov “Zadnje čega se sjećam je piće koje sam popio, a onda sam sjeo na motor”. Kad pročitaš priču poput Matijine ne možeš stati i ne razmisliti”, priča dodajući da u takvim situacijama nema mjesta za puno filozofiranja.

“Na tulumu ste, popilo se i sad bi se išlo negdje dalje? Sjedni na tramvaj, pozovi taksi ili, ako nemaš love, prošeći s onom osobom koju gledaš cijelu večer i ne znaš kako započeti razgovor. Ispast ćeš zreo i romantičan, a čuo sam da su to tražene kvalitete“, poručuje voditelj, a Mirela Priselac mu se pridružuje porukom: “Razmisli, kad piješ, ne vozi”.


Nema opravdanja za vožnju pod utjecajem alkohola. Više o kampanji Razmisli Zagrebačke pivovare možete saznati na službenim stranicama.