Telegram partner

U suradnji s

U suradnji s Merkur osiguranjem

Naručili ste se na pregled, dobili ste termin iduće godine. Postoji rješenje za ovaj sve češći problem

Nekoliko sugovornika podijelilo je s nama svoja iskustva s dugim listama čekanja nastalim uslijed preopterećenosti zdravstvenog sustava

FOTO: Shutterstock

Pandemija virusa COVID-19 stavila je još veći pritisak na naš, sam po sebi, preopterećen zdravstveni sustav. Njegovo potpuno urušavanje, situacija u kojoj bi rastući broj COVID pacijenata preplavio bolnice i medicinsko osoblje koje ne raspolaže dovoljnom količinom opreme kao što su respiratori, s pravom zvuči zastrašujuće. No moguć je i drugi, jednako uznemirujuć scenarij: porast bolesti koje su mogle biti spriječene da su pravovremeno otkrivene, ali su ostale u sjeni pandemije.

Primjerice, dio bolnica u Hrvatskoj privremeno je reducirao prijem pacijenata zbog pogoršanja situacije s COVID-om. Pacijente čiji zahvati nisu hitni neće primati, a sličnu smo situaciju imali i početkom pandemije. Odgađanje preventivnih pregleda, koji nisu hitni, može ostaviti ozbiljne posljedice. Primjerice, rano otkrivanje presudno je u liječenju brojnih oblika karcinoma od koji su prethodne, 2020. godine uzeli 1,3 milijuna života u Europskoj Uniji, piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Prema najrecentnijim podacima, Hrvatska se po smrtnosti od raka nalazi na zabrinjavajućem petom mjestu od 27 zemalja EU. U veljači ove godine Europska je komisija objavila Europski plan za borbu protiv raka kojim su, između ostalog, upozorili i na činjenicu da je sektor skrbi o pacijentima s karcinomom snažno pogođen pandemijom COVID-19. Pandemija ometa provedbu liječenja, odgađa dijagnosticiranje i cijepljenje te otežava pristup lijekovima, naglasili su pri tome.

Kakva su iskustva s listama čekanja u doba pandemije?

Zdravstveni sustav svija se pod teretom COVID pacijenata, zdravstveni djelatnici rade pod povećanim pritiskom, a pandemija ne pokazuje znakove usporavanja. Takva situacija u zdravstvenom sustavu, nažalost, ne pogađa samo onkološke pacijente. Potražili smo sugovornike kako bismo doznali njihova iskustva s čekanjima na preglede. Dok je naša sugovornica Dunja Filipović (45) dočekala svoj termin, ispričala nam je, problem se proširio i na druge dijelove tijela – za koje nema uputnicu.

“Bol u kuku mi se opet javila ovog proljeća. Osim uobičajenih inekcija protiv bolova, standardnih masti i tableta, doktorica me uputila na pregled fizijatru. Na termin koji se bliži čekam šest mjeseci. Iskreno, smiješno mi je što toliko trebam čekati. U međuvremenu su mi se javili i problemi u drugim zglobovima, tako da sada trpim bolove u skočnim zglobovima, zapešću, ramenu… Kada napokon dođem na red, ne znam hoće li pregledati i ostale problematične zglobove ili samo kuk zbog kojeg me doktorica poslala na pregled”, ispričala je.

Slobodnih termina – nema

Liste čekanja za magnetnu rezonancu nerijetko su duge i po nekoliko godina, a slično je iskustvo s nama podijelila Ivana Grgić (27).

“Bila mi je potrebna magnetna rezonanca mozga jer mi je prije osam godina pronađena cista. Tad je rečeno da vjerojatno nije opasna, no da za šest godina ponovim pretragu kako bismo vidjeli je li narasla. Tražila sam od liječnice uputnicu i putem online naručivanja sam pokušala dobiti termin u Zagrebu. U jednoj bolnici dobivam odgovor da je prvi slobodan termin za dvije godine, a u drugoj mi odgovaraju ‘Nažalost, nemamo slobodnih termina’. Nije mi preostalo ništa drugo nego provjeriti situaciju u okolnim gradovima”, ispričala je Ivana.

Nakon toga se javila bolnici u Varaždinu gdje je dobila termin za godinu dana. Ideju pregleda kod privatnika je odbacila zbog njihovih cijena. “Morala sam kalkulirati što mi se više isplati kod privatnika – jedna pretraga mozga ili desetak manjih pretraga. Naravno da nisam bila zadovoljna, ali nisam imala previše izbora”, rekla je te dodala kako je u periodu čekanja bila iznimno zabrinuta za svoje zdravlje. Slabije je pamtila, imala je problema s koncentracijom, teže je slagala rečenice.

“Počelo me brinuti da ima veze s mozgom, da je cista narasla, pa sam postala užasno anksiozna oko same pretrage. Odnosno, mučilo me to što sam bila primorana bespomoćno čekati dok mi mozak možda trpi nepovratnu štetu, dok možda imam tumor. Pregled sam konačno dočekala i nasreću je sve u redu sa mozgom, no moram se ozbiljno pozabaviti sa stresom”, zaključila je naša mlada sugovornica.

Mnogi se okreću privatnom zdravstvu

No što je sa stresom kojeg osjećate nakon što dobijete neuredan nalaz, a prvi slobodan termin za pregled koji vam se nudi je tek za šest mjeseci? Upravo je takvo iskustvo imala Štefica Radeljak (55) koja se za pomoć odlučila odkrenuti privatnom zdravstvu.

“Na početku pandemije napravila sam rutinsku kontrolu urina i krvi. Nalaz urina je pokazao da je prisutna mikrohematurija, odnosno krv u mokraći koja nije vidljiva golim okom. Moram priznati da me to prilično zabrinulo s obzirom na to da nisam imala nikakve popratne simptome. Obiteljska liječnica mi je dala uputnicu za ultrazvuk bubrega te urotrakta. No, kad sam se pokušala naručiti u dvije zagrebačke bolnice, rečeno mi je da za tu godinu više ne primaju, dok sam u trećoj dobila termin za 6 mjeseci. Budući da nisam znala je li riječ o nečemu ozbiljnijem, odlučila sam da neću čekati te sam privatno obavila pregled. Srećom, nalazi su bili u redu. Tijekom pandemije imala sam još dvije, ne toliko ozbiljne situacije kad sam se pokušala naručiti za dermatološki i očni pregled, a termin je bio za otprilike godinu dana”, prisjetila se svog iskustva.

Sustav privatne zdravstvene skrbi agilniji je i brže će odgovoriti na potrebe pacijenata, a mnogi mu se ne okreću samo zbog toga. Primjerice, Merkur dodatno zdravstveno osiguranje u slučaju indikacije omogućava sa svojim health4me Premium programom preglede za koje nema listi čekanja. Preglede i pretrage korisnici mogu obaviti u Merkurovoj poliklinici Wellife ili kod drugog liječnika po izboru. Velika je prednost što s ovim osiguranjem korisnici u slučaju oboljenja imaju pravo na neograničeni broj pregleda, do odabranog limita.

Osnovni dio paketa health4me Premium programa čini pokriće koje u slučaju indikacije omogućava liječenje u privatnim zdravstvenim ustanovama do ugovorenog limita od 1.000 ili 2.000 eura. Osnovni paket pokriva troškove specijalističkih pregleda, dijagnostičkih obrada, laboratorijskih pretraga, manje operativne zahvate, fizikalnu terapiju te kućnu njegu. Moguće je ugovoriti i fit4life preventivni program unutar kojeg klijent svake godine odabire jedan od paketa koji želi koristiti: sistematski pregled u poliklinici ili wellness hotelu, wellness vikend, vježbanje u fitness centru ili savjetovanje s nutricionistom. Dobrovoljno zdravstveno osiguranje opcija je, ne samo kada javni zdravstveni sustav zakaže, već i kada želimo proaktivno brinuti o svom zdravlju i dobrobiti.


Sadržaj nastao u suradnji s Merkur osiguranjem.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu