Telegram partner

U suradnji s

U suradnji s Mirovinskim fondovima

Naša mirovinska štednja na burzama: što za naše mirovine znače investicije u obveznice, dionice i fondove?

S Gospodinom Finom, prvim virtualnim pomoćnikom mirovinskih fondova, napravite dobar plan za mirovinu

FOTO: Promo

Na obveznu mirovinsku štednju svi ostvarujemo prinose, odnosno zaradu. Fondovi A kategorije od početka rada do danas za nas su ostvarili prinose od 7,5 posto, fondovi B kategorije od 5,4 posto, a fondovi C kategorije od 4,6 posto. Kako biste mogli istražiti sve mogućnosti za vašu buduću mirovinu, Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava predstavlja najveći interaktivni specijal Gospodin Fin: Financije za svakoga.

Riješite kviz i doznajte kako istražiti sve mogućnosti za vašu buduću mirovinu te zašto je dobrovoljna mirovinska štednja u trećem stupu trenutno najisplativija s državnim poticajima, prinosima fonda i olakšicama za poslodavce. U e-knjizi “Dobar plan za mirovinu” istražite s Gospodinom Finom drugi mirovinski stup. S Gospodinom Finom, prvim hrvatskim virtualnim pomoćnikom mirovinskih fondova, možete odmah razgovarati i na Viberu te dobiti dodatne, personalizirane informacije o tome kako štedjeti za mirovinu!


Od ukupne neto imovine obveznih mirovinskih fondova krajem rujna 2021. u iznosu od 129 milijardi kuna, najveći dio, 83 milijarde kuna ili 64,3 posto naše mirovinske štednje u drugom stupu, investiran je u obveznice. U dionice su obvezni mirovinski fondovi investirali 26,5 milijardi kuna ili 20,5 posto neto imovine. Ulaganja u investicijske fondove iznosila su 13,7 milijardi kuna ili 10,6 posto ukupne imovine. Što to znači za naše mirovine?

Prinos ovisi o investicijskoj strategiji mirovinskog društva te o trenutnoj tržišnoj vrijednosti imovine, dakle cijenama dionica, obveznica i ostalih vrijednosnih papira u koje je investirana mirovinska štednja članova. U ekonomskim krizama može se dogoditi da je prinos fonda negativan i u tom slučaju članovi fonda ne ostvaruju zaradu.

U povoljnim ekonomskim ciklusima mirovinski fondovi za svoje članove ostvaruju zaradu. Budući da za svoju mirovinu štedimo tijekom cijelog radnog vijeka, što znači više desetljeća, uobičajeno je da će se više puta izmijeniti takvi pozitivni i negativni ekonomski ciklusi, stoga je i prinose svojeg mirovinskog fonda najbolje analizirati dugoročno.

Prinose fonda najbolje je analizirati dugoročno

Fondovi kategorije A, namijenjeni mlađim članovima koji su, uz dulje razdoblje štednje, spremni preuzeti malo veći rizik uz potencijalno veće prinose, odnosno zaradu, od početka rada ostvarili su prosječne godišnje prinose od 7,5 posto. Fondovi kategorije B od početka rada ostvarili su prosječne godišnje prinose od 5,4 posto. Fondovi kategorije C, koji su najmanje rizični i namijenjeni članovima kojima je do mirovine ostalo manje od pet godina, od početka rada imali su prosječan godišnji prinos od 4,6 posto.

Upravo zato što su najmanje rizični, fondovima kategorije C nije dozvoljeno ulaganje u dionice. Obvezni mirovinski fondovi kategorije A u dionice trenutno investiraju 37,2 posto neto imovine, a fondovi kategorije B u dionicama imaju 21,8 posto imovine. Ukupna ulaganja obveznih mirovinskih fondova u domaće dionice iznose 11,6 posto, a u strane 8,9 posto imovine.

Investitori u top globalne kompanije

Našu mirovinsku štednju iz drugog stupa obvezni mirovinski fondovi trenutno ulažu u brojne kompanije, među kojima su Atlantic Grupa, Čakovečki mlinovi, Hrvatski telekom, Imperial Riviera, Luka Ploče, Končar elektrondustrija, The Garden Brewery, Ericsson Nikola Tesla, Jadran, Plava laguna, Petrol, Krka, Podravka, M San Grupa i mnoge druge.

Dva obvezna mirovinska fonda posredno su investitori i u Infobip. Riječ je o prvoj rundi financiranja investicijskog fonda One Equity Partners u Infobip, iz srpnja 2020., u iznosu od 200 milijuna dolara. Budući da su hrvatski mirovinski fondovi investitori u One Equity Partners, i oni su sudjelovali u toj investiciji te će tako sudjelovati u budućem rastu najvrednije hrvatske kompanije. Obvezni mirovinski fondovi investitori su i u neke od globalnih top kompanija kao što su Amazon, The Walt Disney Company i Microsoft.

(Izvor: Hanfa, rujan 2021.; Izračuni su informativni i nisu jamstvo budućih prinosa ni kapitaliziranog iznosa u budućnosti.)


Riješite Fin kviz i doznajte kako donosite financijske odluke
Što biste učinili da sada dobijete 1500 kuna – potrošili ih odmah ili ih uštedjeli za nešto što vam je važno u budućnosti? Da biste doznali koji ste od tri tipa osobnosti kada je riječ o financijskim prioritetima, riješite Fin kviz, koji je razvijen s bihevioralnim stručnjacima. Otkrijte jeste li među onima koji žele sigurnost, pa planirano i oprezno donosite odluke, jeste li dinamični te sami pokrećete stvari oko sebe ili ste negdje između ta dva tipa osobnosti. Ovisno o tome koji ste tip, istražite sve mogućnosti za svoju buduću mirovinu.

RIJEŠITE FIN KVIZ!


Uz e-knjigu ‘Dobar plan za mirovinu’ istražite kako štedjeti
Preuzmite e-knjigu “Dobar plan za mirovinu”, najveći vodič o tome kako štedjeti i kako se ostvaruju prinosi u drugom i trećem mirovinskom stupu, te s Gospodinom Finom istražite sve mogućnosti za svoju buduću mirovinu. Vodeći financijski stručnjaci savjetuju vam kako štedjeti za svoju mirovinu.

PREUZMITE E-KNJIGU ‘DOBAR PLAN ZA MIROVINU’


Razgovarajte na Viberu s Gospodinom Finom
Razgovarajte odmah s Gospodinom Finom na Viberu i uz pomoć prvog virtualnog pomoćnika mirovinskih fondova saznajte dodatne, personalizirane informacije o štednji u drugom i trećem mirovinskom stupu te istražite sve mogućnosti za svoju mirovinu. Gospodin Fin nastao je u partnerstvu mirovinskih fondova s bihevioralnim stručnjacima i vodećom hrvatskom IT tvrtkom Infobip.

PRISLONITE KAMERU MOBITELA I SKENIRAJTE QR KOD ILI KLIKNITE OVDJE I ZAPOČNITE ODMAH RAZGOVOR S GOSPODINOM FINOM!


Pogledajte najdetaljniji YouTube specijal o mirovinama
Pratite najdetaljniji YouTube specijal o mirovinama u Hrvatskoj i saznajte sve o štednji u drugom i trećem mirovinskom stupu. S Gospodinom Finom napravite dobar plan za svoju mirovinu! Dio je to projekta financijske pismenosti koji provodi Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO).

POGLEDAJTE VIDEO I SAZNAJTE KAKO DOBITI 750 KUNA POTICAJA NA ŠTEDNJU


Sadržaj nastao u suradnji s mirovinskim fondovima


Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu