Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Telegram partner

U suradnji s

Kaufland

Obožavamo domaće jagode, pa smo otišli u Kupinečki Kraljevec i sjeli s čovjekom koji se njima bavi 15 godina

Reportažu s OPG-a Jurić, koji se prostire na pet hektara, donosi vam Kaufland

FOTO: Miljenko Hegedic

Sada im je sezona pa je jedinstveno vrijeme za uživanje u ovom slatkom i zdravom voću koje ima mnoge blagodati za ljudski organizam. Zapravo je nevjerojatno koliko se moćnih sastojaka krije u toj slatkoj bobici. Crvena boja jagode, naime, sadrži antocijanine koji pomažu pri mršavljenju i poboljšanju kratkoročnog pamćenja, prepune su C vitamina, vlakana i kalija koji su dokazano dobri za srce i krvni tlak, sadrže kalij, vitamin K i magnezij koji su važni za zdravlje kostiju… Osim ovih važnih stvari, još je jedno sigurno: najvažniji su dio najboljih deserta kao što su Pavlova torta i kolača mille feuille.

Sezona jagoda kratko traje

Godišnje se u Hrvatskoj posadi oko četiri milijuna sadnica jagoda, a upravo zato što je smatramo ozbiljno važnim voćem, uputili smo se u pravo carstvo jagoda – u Kupinečki Kraljevec i sjeli s čovjekom koji s jagodama živi svaki dan. Njegovo je ime Giorgio Jurić i vlasnik je OPG-a Jurić te voditelj proizvodnje tvrtke Fragaria, našeg najvećeg proizvođača jagoda (i jabuka). Uhvatili smo ga u velikoj gužvi jer toliko još treba jagoda ubrati i otpremiti na prodajna mjesta.


Koliko traje sezona domaće jagode?

Koliko traje sezona domaće jagode?

Od travnja do početka lipnja traje sezona domaćih jagoda


“Sezona domaće jagode je kratka. Traje od travnja do početka lipnja. Naporan je to posao koji zahtijeva mnogo ručnog rada”, kaže 56-godišnji Giorgio Jurić, omiljeni Dalmatinac Kupinečkog Kraljevca čiji se OPG Jurić prostire na površini od pet hektara. Njegove jagode, ali i jagode brojnih drugih OPG-ova iz okolice Zagreba odmah nakon berbe odlaze u Fragariju, tvrtku koja se bavi proizvodnjom, otkupom, kooperacijom i organizacijom proizvodnje jagoda.


Gdje rastu domaće jagode?

Gdje rastu domaće jagode?

U Hrvatskoj jagode rastu u regijama: Dolina Neretve, Vrgorac, okolica Zagreba, Virovitica, Podravina.

4 milijuna sadnica jagoda svake se godine posadi u Hrvatskoj


Od polja do stola za samo nekoliko sati

“Svaki dan berba jagoda počinje u 6 sati ujutro. Jako smo ponosni što smo uspjeli u tome da prođe tek nekoliko sati od berbe do toga da domaću jagodu možete kupiti u domaćim dućanima”, kaže voditelj proizvodnje Fragarije koja 15 godina surađuje s Kauflandom te ovom trgovačkom lancu po sezoni isporuči 100 tona domaćih jagoda.


Koliko jagoda se jede u Hrvatskoj?

Koliko jagode se pojede u Hrvatskoj?

1 kilogram jagoda pojede se godišnje po stanovniku u Hrvatskoj


“Fragaria danas ima 82 zaposlenih, od kojih je 12 diplomiranih agronoma s višegodišnjim iskustvom. Rast i razvoj tvrtke prije svega su rezultat ulaganja u proizvodnju i uvođenja suvremenih tehnologija u proces proizvodnje voća i povrća. Fragaria iz godine u godinu konstantno podiže nove nasade te trenutačno ima organiziranu proizvodnju voća na više od 200 hektara te povrća na 50 hektara”, kaže Giorgio Jurić. Modernom tehnologijom i izborom sortimenta nastoji se produljiti sezona jagoda kako bi zaljubljenici u ovo voće mogli u njemu uživati barem šest mjeseci u godini te kako bi se kvalitetno popratila turistička sezona. Prostora itekako ima jer u Hrvatskoj se pojede tek kilogram jagoda po stanovinku godišnje i po toj smo statistici među najlošijima u Europi.

Jedinstvena jagodica Purgerica

Barbu, kako od milja zovu Zadranina Giorgia Jurića, smo upitali imali li razlike među jagodama, točnije koje mi to jagode kupujemo u Kauflandu.

“Postoji mnogo sorti jagoda, ali po izgledu, okusu i prilagodbi klimatskim uvjetima okolice Zagreba samo je jedna jedina. Mi je od milja zovemo jagodica Purgerica, a zapravo je riječ o sorti clery koju naši sugrađani jako dobro prepoznaju. Iako je njezin prinos nešto manji od drugih sorti, daleko je najkvalitetnija”, kaže jedini Giorgio u Kupinečkom Kraljevcu te dodaje kako su vrlo dobre sorte ijoly, asia i sibila. Zanimalo nas je i kako zapravo jagode nastaju, koje sve preduvjete moraju imati za rast i razvoj. Giorgio nam je to baš dobro objasnio. Dakle, da bismo u svibnju uživali u jagodama, već u lipnju se priprema nova sezona – planiranje nasada, postavljanje baula s perforiranom folijom pod kojom se nalazi natapanje (kap na kap). Na tako pripremljene baule sadi se novi nasad. “Jagoda je kultura koja traži mnogo pažnje te jako mnogo ljudskog rada za održavanje. Za vrijeme mirovanja, u zimskim mjesecima, postavljamo konstrukcije za plastenike, a sve u svrhu dobivanja što kvalitetnijeg proizvoda u vrijeme berbe. Na proljeće moramo voditi računa o ishrani biljke, zaštiti, plijevljenju te mnogo drugih aktivnosti kako bismo dogurali do berbe kada je na našem nasadu kao u mravinjaku. Ali vjerujte mi, vrijedno je truda”, kaže Giorgio.


Sadržaj donosimo u suradnji s Kauflandom.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više