Osvojite jedinstveno gastronomsko iskustvo u najboljim hrvatskim restoranima. Evo kako

Sve smo doznali od vlasnika cijenjene Konobe Boba i predsjednika hrvatskog ogranka udruge JRE

FOTO: Mastercard/TMG CREATIVE

“Biti članom udruge Jeunes Restaurateurs znači i predstavlja biti dio obitelji u kojoj nas veže isti životni put kojem smo se predali, a to je biti ugostitelj i domaćin”, govori nam Vjeko Bašić, istaknuti hrvatski chef i vlasnik Konobe Boba na Murteru.

Naš sugovornik je inače i predsjednik domaćeg ogranka JRE Hrvatska koja je dio internacionalne udruge osnovane davne 1974. godine u Francuskoj, s ciljem međusobne razmjene znanja i umrežavanja mladih chefova francuskih restorana.

Zahvaljujući važnosti i kvaliteti rada, kroz desetljeća je postala vodeće strukovno udruženje talentiranih chefova i restorana diljem svijeta. Danas broji više od 390 restorana i 160 hotela, rasprostranjenih u 15 različitih zemalja, a jedna od njih je i Hrvatska.

Budući da je i Vjekina konoba, između ostalih, na popisu domaćih JRE restorana, ispričao nam je kako članstvo funkcionira, koji su glavni ciljevi, ali i koji je značaj udruge kada je u pitanju pozicioniranje Hrvatske na gastronomskoj karti svijeta.

Znanja i iskustva dijele se na internacionalnoj razini

“Kroz udrugu promičemo gastronomiju zajedničkim projektima koje tijekom godine organiziramo ne samo na nacionalnoj, nego i na internacionalnoj razini. Tako ujedno širimo mrežu znanja i iskustava s kolegama iz cijelog svijeta”, priča Vjeko.

Dodaje da se izuzetno trude da svaka njihova aktivnost koju rade bude popraćena medijski kako bi svoje želje i strasti prenijeli na nove generacije, ali i približili svim svojim gostima.

Ističe da je prepoznatljivost jedan od važnijih benefita koje nosi udruženje, a samim time i veći interes posjeta restoranu. Njegova konoba Boba uspješno radi već 18 godina, a na JRE listi je od 2018. godine. Uz nju, tu je još 13 ostalih restorana iz različitih krajeva Hrvatske.

“Svake godine taj se broj mijenja. Tražimo nove restorane koji će se pridružiti našoj maloj obitelji. Moto udruge je Never ending passion, a to je ujedno cilj našeg djelovanja. Puno je kriterija koji odlučuju o ulasku novih restorana u udrugu, no jedan od najvažnijih postulata je obiteljsko vlasništvo”, napominje Vjeko.

Chef Vjeko Bašić vlasnik je konobe Boba i predsjednik udruge JRE Hrvatska Mastercard

Vrhunska gastronomska iskustva bliže gostima

Također, svi restorani moraju biti visoke gastronomije te moraju imati minimalno tri oznake ili priznanja kao što su Michelin, Gault & Millau ili Falstaff. Između ostaloga, važan je i cjelokupan dojam te nivo restorana, kuhinje, servisa i ostalih elemenata koji čine savršeno gastronomsko iskustvo u restoranu.

“Tijekom godine udruga organizira više od 15 projekata, a jedan od najvećih je Talent Passion. Svake godine ima novu temu, koncept i lokaciju. Tu je potom i projekt Chefs at sea u kojem chefovi iz internacionalne udruge JRE kuhaju u našim restoranima na jedan dan”, govori Vjeko.

Posebno ističe i najdraži mu projekt koji već dugi niz godina rade s Mastercardom koji je ujedno vjeran partner udruge. “Najdraži jer se održava u svim restoranima udruge JRE Hrvatska. Svaki restoran ima dva tjedna aktivacije uz Passion week with Mastercard kada otvara svoja vrata menijem iznenađenja od tri slijeda po cijeni od 45 eura po osobi”, prepričava Vjeko.

Tako se hrvatski JRE restorani mogu približiti svim gostima koji nisu imali prilike posjetiti ih. “Većina gostiju koji su prvi put bili kod nas preko Passion weeka, kasnije su postali naši stalni gosti”, dodaje naš sugovornik.

Mastercard je dugogodišnji partner koji podupire rad udruge Mastercard

Imaju podršku vjernih partnera

Osim kroz Passion week, Mastercard i JRE surađuju na još dva načina – nudeći stalne pogodnosti za korisnike Mastercard® kartica te posebna digitalna iskustva na platformi Priceless.com.

U sklopu platforme Priceless.com tako se nude gastro tutoriali u kojima renomirani JRE chefovi otvaraju vrata svojih restorana, dijele tajne uspjeha i pripremaju jela s naglaskom na zero waste koncept gastronomije.

Trenutno su dostupna tri takva tutoriala u kojima glavne uloge nose Bernard Korak iz restorana KORAK s Plešivice, Marko Gajski iz korčulanskog restorana Lešić Dimitri te Ivan Badurina i Aleksandar Grubić koji predstavljaju umaški restoran Badi. Uskoro na Priceless.com stiže i četvrto digitalno iskustvo nastalo kao plod dugogodišnje suradnje Mastercarda i udruge JRE, a predstavit će restoran Foša iz Zadra.

Osim što u svakom videu korisnici imaju priliku naučiti pripremati jedno od jela koje chefovi detaljno pokazuju te poslušati kako kuhati fokusirajući se na održivost, lokalnu nabavu i iskorištavanje svih dijelova namirnice, također mogu brže doći do besplatne večere.

Konoba Boba samo je jedan od 14 hrvatskih restorana na JRE popisu Mastercard

Preuzimanjem digitalnih iskustava i posjećivanjem JRE restorana do posebnog gastronomskog iskustva

Naime, posjetom restoranima udruge JRE Hrvatska svi obožavatelji vrhunskog fine dininga mogu u JRE vodiču, dostupnom u fizičkom obliku u restoranima ili u digitalnoj verziji, prikupiti ukupno osam različitih žigova unutar kalendarske godine 2023. te na taj način, kao nagradu za vjernost, osvojiti večeru za dvoje u jednom od hrvatskih JRE restorana po izboru.

Zahvaljujući ovoj suradnji, korisnici Mastercard® kartica do besplatnog gastronomskog iskustva mogu doći uz veliku prednost. Svi oni koji preuzmu ranije spomenuta besplatna digitalna iskustva na Priceless.com tako mogu skupiti i do četiri žiga bez fizičkog posjeta restoranima pa tako brže doći do nagradnog ručka ili večere.

“Kada korisnici skupe osam pečata, fizičkim posjetom restoranima ili kombinacijom fizičkih posjeta restoranima s preuzimanjem digitalnog sadržaja, od nas dobiju nagradu. Riječ je o gastronomskom iskustvu koje se sastoji od degustacijskog menija i wine pairinga za dvije osobe potpuno besplatno”, opisuje Vjeko.

Nakon prikupljanja žigova, potrebno je samo poslati fotografiju stranice sa žigovima i svoje osobne podatke na e-mail adresu j.baljkas@jre.eu kako bi vam udruga osigurala zasluženu nagradu.

JRE predstavlja vrijednu mrežu znanja i iskustava Mastercard

Hrvatska može parirati velikim gastro zemljama

“Digitalna iskustva naših chefova predočena su istinski kroz njihove priče o restoranima te kreiranje jednog signature recepta zasnovanog na zero waste kuhanju. Platforma Priceless.com tako nam omogućava širenje mreže JRE obitelji i kroz druge kanale. Na taj način stvaramo prepoznatljivost te na kraju i posjet našim domovima, restoranima”, kaže Vjeko.

Dodaje da je postaviti Hrvatsku na gastronomsku kartu svijeta jedan od glavnih ciljeva i fokusa ne samo udruge JRE, već vjeruje, i cjelokupne Hrvatske.

Tvrdi da, gledajući na bogatu gastronomsku povijest, terroir na kojem se nalazimo, namirnice kojima raspolažemo i stoljetnu tradiciju gastronomije i kulturu, Hrvatska može itekako parirati velikim gastro zemljama.

“Biti dio udruženja poput JRE-a, u društvu važnih gastro zemalja, Hrvatskoj itekako daje na vrijednosti. Svako priznanje otvara nova međunarodna vrata, a s druge strane svi mi moramo pokazati prave vrijednosti, kvalitetne namirnice, vrhunsku uslugu i nezaboravno iskustvo kojeg će se svaki gost sjećati”, zaključuje Vjeko.

Rad udruge itekako doprinosi promociji hrvatskog gastro bogatstva Mastercard

Sadržaj nastao u suradnji s Mastercardom.