Telegram partner

Ova nasljedna bolest od rođenja ugrožava zdravlje, no samo je jedan posto oboljelih svjesno svoga stanja

Porodična hiperkolesterolemija je opasna i neprepoznata bolest zbog koje mnogi umiru premladi

FOTO: Shutterstock

Povišen, LDL, takozvani loš kolesterol može biti nasljedan i iznimno opasan, a otkriva se tek jednostavnom krvnom pretragom. Visoka razina LDL kolesterola u krvi može biti povišena od rođenja, a ne otkrije li se i počne liječiti na vrijeme, može dovesti do srčanog i moždanog udara te prijevremene smrti.

Riječ je o bolesti naziva porodična hiperkolesterolemija, koja se nasljeđuje se unutar obitelji i rodbine, a obilježava ju visoka razina LDL kolesterola u krvi od najranije dobi, neovisno o načinu prehrane. Bolesnici s porodičnom hiperkolesterolemijom imaju izrazito povećan rizik preuranjene kardiovaskularne bolesti, posebice koronarne bolesti srca, akutnog infarkta miokarda, aterosklerotske bolesti perifernih arterija, ishemijskoga moždanog udara, tranzitornih ishemijskih ataka i slično.

Bolest je nedovoljno dijagnosticirana: procjenjuje se da od porodične hiperkolesterolemije u Hrvatskoj boluje oko 16.000 osoba, ali tek je jedan posto njih uistinu svjesno svoga stanja. Kada je LDL kolesterol naslijeđen, pravilna prehrana nije dovoljna, a za kontrolu bolesti ključni su rana dijagnoza i liječenje. Porazgovarajte sa svojim liječnikom opće medicine o razini kolesterola u krvi, posebice ako je netko u vašoj obitelji doživio moždani ili srčani udar prije 55. godine ili ima povišen kolesterol.

Donosimo vam ključne činjenice koje bi svaki građanin trebao znati o opasnostima povišenog kolesterola.


Sadržaj nastao u suradnji s Novartis Hrvatska. P3 Approval Number HR2111301498


Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu