Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Telegram Promo

U suradnji s

U suradnji s A1 Hrvatska

Telegram Promo Ovaj osječki stomatolog priprema live operaciju u proširenoj i virtualnoj stvarnosti. Čuli smo se s njim

Već streamamo live operacije, no kod ove će kolege imati osjećaj kao da su u našoj ordinaciji i da oni operiraju, kaže dr. Saša Đukić

dr. dent. med. Saša Đukić
FOTO: Privatni album

Implantologija je core biznis osječke ordinacije koju vodi dr. dent. med. Saša Đukić. Tim s njim na čelu prati svjetske stomatološke trendove, a u svom poslu neprestano uvode najnovije tehnologije i digitalne alate.

“Na primjer, koristimo programe za digitalno planiranje osmijeha te surađujemo s laboratorijima iz Velike Britanije i Brazila. Njima šaljemo takozvane stl dokumente koji se dobivaju intraoralnim skeniranjem, a sve kako bismo pacijentima osigurali najljepši osmijeh iz takozvane knjižnice osmijeha, odnosno baze prirodnih, najskladnijih osmijeha”, otkriva ističući da pacijenti tako dobivaju vrlo preciznu predsliku konačnog rezultata.

Za taj, ali i mnoge druge procese poslovanja, iznimno mu je važna stabilna i brza internetska veza. Naime, kako u sklopu ordinacije posluje i dentalni edukacijski centar, tu se streamaju predavanja pa čak i live operacije. Tako se, nakon uvođenja 5G mreže, koja je u kolovozu stigla i na sami istok Hrvatske, u ovoj ordinaciji spremaju velike stvari.

Kolege će imati osjećaj da sami izvode operaciju

“Live operacije do sada smo streamali u bilo koji dio Hrvatske ili svijeta. I to u visokoj razlučivosti pa tu vidimo veliki potencijal te nove mogućnosti koje nam se otvaraju uvođenjem 5G tehnologije”, kaže komentirajući benefite koje će 5G mreža donijeti mnogim sektorima. Kada govorimo o razvoju, upravo je zdravstvo je jedan od sektora koje najbrže usvaja tehnološke inovacije, pa tako i tehnologiju Internet of things (IoT) pomoću koje iz dana u dan radi na personalizaciji svojih usluga.

S tim se slaže i dr. Đukić, te pojašnjava kako će uvođenje 5G mreže iskoristiti u djelovanju dentalnog edukacijskog centra. “Cilj nam je da operativne zahvate u bliskoj budućnosti izvodimo u proširenoj virtualnoj stvarnosti, i tako kolegama sudionicima omogućimo doživljaj kao da su pored operatera, ili čak da izvode postupak”, govori dr. Đukić. Još se radi na tehničkim preduvjetima za ovu operaciju, no kako nam kaže, izgledat će tako da će njegov rad u ordinaciji kolege stomatolozi na drugom kraju Hrvatske moći pratiti preko VR naočala te se uživo staviti u ulogu operatera.

Gigabitna mreža olakšat će dijagnosticiranje oralnih bolesti u ruralnim  područjima

Nada se da će 5G mreža dodatno poboljšati i integraciju IoT tehnologija. “Već sada naši najmlađi pacijenti imaju četkice sa senzorima koji preko aplikacije utvrđuju kvalitetu njihove oralne higijene, te ih usmjeravaju kako pravilno prati zube, a informacije se mogu prosljeđivati roditeljima ili izabranim liječnicima”, govori te ističe kako to nisu jedini benefiti koje donosi 5G mreža.

Otvaraju se mogućnosti za smanjivanje operativnih troškova te poboljšanja skrbi o pacijentima, osobito onima u teško dostupnim područjima. “Velika unaprjeđenja očekujemo i u području teledentalne medicine koja će olakšati dijagnosticiranje oralnih bolesti na teško dostupnim područjima uz značajno smanjivanje troškova pacijentima”, dodao je.

Očekuje se povećanje prihoda na globalnoj razini

U svakom slučaju, smatra da će zdravstvo i dentalna medicina imati velike koristi uvođenjem 5G mreže. “Otvaraju se mogućnosti za daljnju integraciju i proširenja funkcionalnosti IoT tehnologije koristeći napredne AI cloud algoritme pri izvršavanju procesa u realnom vremenu” zaključio je u razgovoru dr. Đukić.

Tome u prilog idu i najnovije procjene. Kako je od lipnja ove godine 5G mreža dostupna u 58 zemalja, očekuje se da će je do kraja 2026. godine koristiti 3,5 milijarde ljudi, a da će globalni prihodi samo od 5G tehnologije 2025. premašiti 225 milijardi eura.

Srećom, ni Hrvatska ne kaska za svijetom, pa je tako u kolovozu ove godine A1 Hrvatska započela s pružanjem usluga na pravoj, gigabitnoj 5G mreži u Zagrebu, Dubrovniku, Šibeniku, Splitu, Trogiru, Zadru, Puli, Rijeci… No, osim 20 najvećih županijskih središta, kompanija je preuzela obveze pokrivanja ruralnih ili teže dostupnih lokacija koje nemaju adekvatan pristup internetu čime se stvaraju preduvjeti za gospodarski razvoj i veću kvalitetu života, o čemu je iz perspektive stomatologije govorio i osječki liječnik.

Jedna od glavnih prednosti 5G mreže je niska latencija, odnosno brži odziv mreže što znači da se komunikacija odvija gotovo u realnom vremenu. Manje kašnjenje u prijenosu podataka, naravno znači i bržu i bolju komunikaciju. Latencija od nekoliko desetaka milisekundi u 4G mreži u 5G se smanjuje sve do samo par milisekundi. Upravo će ovaj nevjerojatni iskorak najviše utjecati na tehnološku transformaciju u industrijama i brojnim novim uslugama za korisnike. 5G mreža omogućit će masovnu komunikaciju uređaja i stvari, novih oblika zabave putem virtualne stvarnosti, boljeg korisničkog iskustva u gamingu, znatan napredak u medicini, modernizaciju proizvodnje te potpuno oslanjanje na tehnologije u oblaku. Sve to omogućiti će rast industrije, prihoda i gospodarski razvoj.

Što to konkretno znači za vas?

Film ćete skinuti 85% brže, za skidanje mobilne igre trebat će vam svega 17 sekundi u odnosu na raniji prosjek od gotovo 2 minute, omiljeni glazbeni album skinut ćete za 10 sekundi u odnosu na dosadašnjih prosječnih minutu potrošenog vremena, a za primjerice 10.000 emailova trebat će vam svega minuta u odnosu na gotovo 7 minuta na 4G mreži. No treba imati na umu da transformativnost napretka koji donosi 5G mreža nije isključivo u boljoj dostupnosti najdraže serije, nego u tehnološkom iskoraku koji takva niska latencija omogućuje: od autonomnih vozila do sveprisutnost virtualne stvarnosti s širokom primjenom u industriji.

Kako mogu znati mogu li koristiti 5G?

Danas 5G mrežu, uz određenu tarifu,  mogu koristiti A1 privatni i poslovni korisnici koji se nalaze na području pokrivenosti te imaju uređaj koji podržava 5G.


Sadržaj nastao u suradnji s A1 Hrvatska


Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više