Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.
FOTO: Sanja Tušek

Telegram partner

U suradnji s

U suradnji s Lohuis-Filipović Medical Group

Ovaj tim prvi u Hrvatskoj i široj regiji operira migrene. Saznali smo kako zahvat izgleda

Oporavak traje par dana, a svakodnevnim poslovima se možete vratiti već dan nakon operacije

Telegram partner

U suradnji s

U suradnji s Lohuis-Filipović Medical Group

Ovaj tim prvi u Hrvatskoj i široj regiji operira migrene. Saznali smo kako zahvat izgleda

Oporavak traje par dana, a svakodnevnim poslovima se možete vratiti već dan nakon operacije

FOTO: Sanja Tušek

Otorinolaringolog i subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, dr.sc. Boris Filipović zadnjih 15 godina bavi se znanstvenim istraživanjima te razvojem novih tehnika liječenja glavobolja te njezina najtežeg oblika – migrene.

Iako ga je oduvijek privlačila plastična kirurgija lica te se u tom pravcu razvijao, prije otprilike 15 godina u SAD-u se sasvim slučajno otkrilo da zahvat u plastičnoj kirurgiji, koji se naziva endoskopsko podizanje obrva, može smanjiti jake bolove kao što su kronične migrene.

Posvetili su se istraživanjima

To ga je očaralo pa je prije sedam godina s poslovnim partnerom dr.sc. Peterom JFM Lohuisom započeo istraživanja na tu temu na razini Europske unije.

“Migrena je kompleksna neurološka bolest, čiji je glavni simptom glavobolja koja može biti umjereno do izrazito jakog intenziteta”, govori te dodaje:

“Obično je praćena drugim simptomima kao što su vrtoglavica, mučnina, povraćanje, opća slabost, osjetljivost na svjetlo i buku, gubitak u vidnom polju, trnjenje dijelova tijela koje može oponašati moždani udar.”

dr.sc. Boris Filipović i dr. sc. Peter JFM Lohuis

Multidisciplinarni tim liječi migrene

Istražujući metode liječenja migrene, Filipović i multidisciplinarni tim iz Poliklinike Lohuis Filipović Medical group fokus svog djelovanja usmjerili su na liječenje migrene minimalno invazivnom operacijom koja se danas popularno naziva kirurgija migrene.

“Kada imate bolest koja je kompleksa kao migrena onda su vam je potrebno više liječnika koji kao multidisciplinarni tim prvo pravilno dijagnosticiraju, a onda i multimodalno liječe takvu jednu bolest. U timu imamo neurologa, anesteziologa, otorinolaringologa i kirurga glave i vrata te stomatologa”, kaže.

Najčešći tipovi glavobolja koje stručni tim Centra liječi su migrene, glavobolje uzrokovane kompresijom živaca, sinusne i kronične dnevne glavobolje.

Što je kirurgija migrene?

“U liječenju kronične migrene koristimo i botoks koji pomoću male igle apliciramo u razna područja glave i vrata. U kliničkim studijama se pokazao izuzetno učinkovit u smanjenju intenziteta te učestalosti boli. Jedno apliciranje traje svega pola sata, a učinak djelovanja je oko šest mjeseci”, kaže.

U Centru su, nastavlja, osim liječenja botoksom, razvili skup novih zahvata za liječenje migrene. “Tako pacijent na jednom mjestu može dobiti terapije, nespecifične i vrlo specifične lijekove za glavobolju, akupunkturu, botulinum toksin A – botoks, razne vrste operacija od nosa i sinusa do posebnih zahvata koje nazivamo operacija migrene“, govori.

Saznali smo i kako zahvat izgleda. “Otkrili smo da određeni pacijenti imaju sklonost da su im razni živci na glavi i vratu osjetljiviji na pritisak struktura koje su nalaze u njihovoj blizini, kao što su mišići, ligamenti, i krvne žile”, objašnjava dr. Filipović.

Pogledajte podcast o migreni: 

Otpuštanje živaca ublažava bol

Liječnički tim Poliklinike ovaj novi i minimalno invazivni kirurški zahvat, koji je opisan i u recenziranim medicinskim časopisima, razvija zadnjih 10 godina, a primjenjuju ga kod najtežih oblika glavobolje.

“U pravilu su to minimalno invazivne i ciljane operacije koje rade dekompresiju živaca, odnosno otpuštanje živaca, koji se nalaze ispod kože. Za sada imamo četiri lokacije na glavi i vratu koje tretiramo ovom vrstom operacije, a to su čelo, sljepoočno područje, stražnji dio vrata i nos”, priča dr. Filipović dodajući:

“Riječ je o endoskopskim operacijama u kojima ulazimo s tankom cijevi s kamerom kroz male rezove na koži kako bismo precizno otpustili živce koji su pritisnuti. Oporavak od te vrste zahvata traje svega nekoliko dana, a pacijenti u pravilu odmah osjećaju smanjenje boli.”

Tim je sudjelovao u pisanju stručne knjige o operaciji migrene koja je objavljena 2020. godine. Boris Štajduhar

Iskustva pacijenata

A o učinkovitosti ove metode, kaže, najbolje svjedoče studije. “Prema studijama koje smo objavili te stručnoj knjizi, u pravilu 90 posto pacijenta koje operiramo imaju drastično smanjenje boli, do te razine da više nikada nemaju bol. Radi se o najtežim oblicima glavobolje koja traje skoro svaki dan, a kod kojih su druge metode u pravilu neučinkovite”, govori.

“Moram priznati da meni kao liječniku nema dražih pacijenata kojima kada na ovaj način pomognete uistinu promijenite život na bolje”, ponosno dodaje dr. Filipović.

Što kažu pacijenti o operaciji migrene:

Klasifikacija glavobolja

Prema medicinskim klasifikacijama glavobolja postoji više od 200 tipova glavobolja i ta skupina bolesti je uistinu raznolika, dodaje naš sugovornik.

“Međutim, sve se one dijele u tri velike skupine. Primarne su one u kojima su mehanizmi nastanak manje poznati i u koje spadaju i migrena i tenzijska glavobolja. Sekundarne glavobolje u kojima su uzroci dobro definirani te neuropatije u kojima je oštećenje primarno u živcima”, kaže dodajući da su najčešći tipovi glavobolja tenzijske glavobolje, a prate ih migrene.

Na skali od 0 do 10 bol često doseže gornju granicu

Postoje velike razlike između pacijenata koji od nje boluju. Tako, priča nam, netko tko ima akutnu migrenu može imati opisane simptome koji traju u pravilu od 24 do 48 sati, a javljaju se u pravilu nekoliko puta godišnje do nekoliko puta na mjesec.

“Postoji i stanje koje se naziva kronična migrena u kojoj u pravilu od simptoma prevladava samo jaka glavobolja, više od 15 dana mjesečno, i to je onda glavobolja koja ima jači intenzitet”, kaže dodajući da se bol u migreni može kretati od 5 do 10, što znači da može biti najjača bol koju ljudi opisuju.

Boris Štajduhar

Individualan pristup liječenju

“Posebno je to izraženo u kroničnoj migreni, gdje se bol nerijetko ocjenjuje na skali od 8 do 10, a ono što je posebno teško jest to da ne reagira na klasične lijekove i metode. Svjetska zdravstvena organizacija je tako svrstala kroničnu migrenu na treće mjesto stanja koje najviše ometaju kvalitetu života, odmah poslije kvadriplegije, odnosno potpune paralize tijela”, dodaje dr. Filipović.

S obzirom na kompleksnost bolesti, glavobolju je iznimno važno točno i pravovremeno dijagnosticirati te liječiti. Upravo tim stručnjaka Poliklinike LP međusobno surađuje pri dijagnosticiranju kako bi se u kombinaciji s najnaprednijim tehnologijama kreirao protokol individualnog liječenja.

Tako se kod blažih slučajeva glavobolje preporučuje promjena životnog stila, liječenje akupunkturom ili manualnom terapijom. Ako ovaj pristup nije dostatan, koriste se lijekovi i liječenje botoksom, dok se kod najtežih oblika obično preporučuje odgovarajući minimalno invazivan kirurški zahvat.


Sadržaj nastao u suradnji s Lohuis-Filipović Medical Group

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više