Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

MOJE MJESTO, TVOJA DESTINACIJA

U suradnji s

U suradnji s Huawei

Ove smo sezone proputovali obalu. Odabrali smo top destinacije za sve koji vole aktivni odmor

Od jahanja uz Cetinu, do ronjenja do potopljenih antičkih jedrenjaka, mnogo je prilika za aktivni odmor u Hrvatskoj. Donosimo nekoliko prijedloga

FOTO: Unsplash

I baš kad smo pomislili da se ne možemo još više zaljubiti u Hrvatsku, naš posljednji projekt poremetio nam je planove. Naime ovo smo ljeto imali priliku iskusiti kako je to putovati u mjesta gdje vas čeka dobro raspoložen domaćin, koji će vam rado predstaviti svoj grad i pobrinuti se da ga upoznate do srži. Tijekom serijala “Moje mjesto, tvoja destinacija” putovali smo obalom Hrvatske, od Dubrovnika do Zadra, a najvažnija misao koju smo ponijeli s putovanja je ta da se moramo vratiti.

U Zadru smo imali priliku testirati Huawei Watch 3 Pro pametni sat pa smo shvatili da je idealan za ljubitelje aktivnog odmora s obzirom na to da ima više od 100 načina sportskog rada. I tako smo odlučili istražiti opcije aktivnog odmora na našoj obali jer već sad imamo velike planove za povratak. Evo nekoliko prijedloga.

Jahanje po Cetinskoj krajini

Nakon što smo vidjeli prizor jahanja konja kroz rijeku Cetinu, zaključili smo da i sami moramo isprobati jahanje. Ponuda aktivnog odmora srednje Dalmacije uključuje jahanje u Sinju, Splitu i Trilju, gdje postoje konjušnice i konjički klubovi koji organiziraju škole jahanja za početnike, a profesionalcima pružaju mogućnost rekreativnog jahanja. Odlučite li se na razgled okolice Sinja i rijeke Cetine na konju uz pratnju profesionalnog vodiča, imajte na umu da je riječ o konjima koji su predviđeni za jahanje pa su izrazito mirni. Osim toga, uz vas je uvijek licencirani vodič.

Tamošnji konjički klubovi najčešće nude dvije ture. Jedna podrazumijeva odlazak na rijeku Cetinu, gdje se možete kupati zajedno s konjima, a druga je Peruća trail, koja traje dva dana. Prvi dan je jahanje uz rijeku Cetinu do jezera Peruća, spavanje je u šatorima uz jezero, dok je drugi dan predviđen za povratak. Inače konjogojstvo u Cetinskoj krajini ima tradiciju dužu od 300 godina, čemu je doprinijela i Sinjska alka. A ako se pitate kako iskoristiti pametan sat dok jašete konja, Huawei Watch 3 Pro ima način rada za jahanje (horse riding), koji će mjeriti vašu fizičku aktivnost za vrijeme jahanja.

 

Impresivni omiški zipline

Omiš se posljednjih godina profilirao kao pravo adrenalinsko središte Dalmacije. Ovaj grad na ušću Cetine ima mnoge prilike za aktivni odmor – od planinarenja, kajakinga, raftinga ili ziplinea od čak 2100 metara duljine. Zipline se pruža kroz prekrasni kanjon rijeke Cetine, gdje se proteže na 150 metara iznad zemlje. Za prelazak cijelog poligona, uz pratnju dva vodiča, grupi od 10 gostiju treba dva i pol sata. Vjerujemo da je nakon takvog spuštanja zanimljivo pogledati razine stresa i broj otkucaja srca na pametnom satu.

Iz Omiša se kreće i na rafting Cetinom, na avanturu koja traje nekoliko sati i uključuje kupanje, veslanje na mirnoj rijeci ili spuštanje niz slapove. Omiška Dinara također nudi nepregledne mogućnosti za planinarenje, trekking ili penjanje. Omiš je posebno atraktivan penjačima zato što je prometno povezan i dostupan iz više smjerova. Smjerovi penjanja također su dostupni na svim stranama svijeta pa se ljeti može odabrati strana koja nije izložena suncu.

Skydiving iznad Zadra

Jedan od gradova u koji smo se zaljubili na našem putovanju bio je i Zadar, čije je nebo redovno bilo prošarano padobrancima. Skok iz zraka iznad grada s najljepšim zalaskom sunca na svijetu zvuči očaravajuće pa smo malo istražili što i kako. Riječ je o tzv. tandem skoku padobranom, što je najlakši i najsigurniji način da iskusite osjećaj slobodnog pada i upoznate se s padobranstvom. Skok iznad Zadra otkrit će vam prekrasan pogled na veličanstveni Velebit, predivni Nacionalni park Kornati, fantastičnu Paklenicu i otoke iz zadarskog područja. Osim Zadra, iz padobrana se često skače i iznad Hvara, Sinja i Poreča, a cijene se kreću oko 1500 do 2000 kuna.

Ronjenje do olupina iz Drugog svjetskog rata

Nakon kopna i zraka, logični izbor je more, što znači da je vrijeme za ronjenje. Hrvatsko podmorje skriva više od 110 registriranih i opisanih ronilačkih destinacija koje uključuju prizore antičkih jedrenjaka i koraljnih livada na okomitim podvodnim zidovima, morskih špilja i olupina ratnih brodova nastanjenih ribljim jatima. Ratne pomorske bitke 19. i 20. stoljeća ostavile su tragove na morskome dnu. Iako su mnoge olupine nakon Drugoga svjetskog rata izvađene s morskoga dna, i danas postoji priličan broj olupina dostupnih sportskim roniocima.

Najstariji lokaliteti koji sadrže ostatke potonulih brodova datiraju iz antičkih vremena na starim trgovačkim pomorskim putovima iz Grčke prema sjevernoj Italiji i njihovim usputnim kolonijama na jadranskoj obali, poput Cavtata, Mljeta, Korčule, Hvara i mnogih drugih. Ronilačkih centara nasreću ima mnogo u Dalmaciji, a na vama je samo da odaberete željenu lokaciju.

Planinarenje i penjanje po Paklenici

Jedno od omiljenih mjesta hrvatskih planinara je Paklenica, koju svako ljeto osvaja i tisuće turista. Osim planinarenja s najljepšim pogledom na more, NP Paklenica je i jedno od najpoznatijih odredišta za penjanje na stijenu. Uređeni su lakši i teži usponi pa svatko, neovisno o formi, može naći nešto za sebe. U blizini je i NP Krka čime možete upotpuniti svoju rutu putovanja. No planinarenje ne treba shvaćati olako. HGSS redovno upozorava na turiste koji dolaze neopremljeni u planinu.

Obavezno morate imati adekvatnu odjeću i obuću, ponijeti dovoljno vode i osigurati to da vam se može ući u kontakt. Preporučujemo kvalitetan pametni sat, koji će koristiti za navigaciju, kontakt, ali i evidenciju napravljenih koraka ili utrošenih kalorija. Primjerice, Huawei Watch 3 Pro pametni sat ima SOS funkciju, koja može detektirati pad i potom sat prebaciti na hitni način rada i poslati upozorenje hitnom kontaktu. Svakako na satu upalite opciju rock climbing, koja će linearno pratiti put i davati vam infromacije o vašem tjelesnom statusu

Pametno je imati pametni sat

Nakon što smo u Zadru testirali Huawei Watch 3 Pro, sa sigurnošću možemo reći da je pametni sat najbolji gadget koji možete ponijeti na aktivni odmor. Ovaj sat ima bateriju koja može izdržati i do 21 dan, što je zbilja impresivno s obzirom na druge pametne satove na tržištu. To ujedno znači da bateriju možete napuniti samo jednom prije putovanja, a sat će tijekom cijelog putovanja pratiti razne parametre, poput vaše temperature, razine kisika u krvi, otkucaje srca ili razine stresa. Sat ima više od 100 sportskih načina rada, a super je što se putem njega može slušati glazba ili snimiti remote fotografija uz pomoć mobitela.


Sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom Huawei.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više