Gastro inspiracija

Piletina u domaćim tortiljama i još dva recepta za one koji ne podnose laktozu

Intolerancija na laktozu ne mora vas spriječiti da uživate u hrani i omiljenim namirnicama

FOTO: Shutterstock

Oko 70 posto svjetske populacije pati od nekog oblika intolerancije na laktozu, dok mnogi toga nisu ni svjesni. Ovaj poremećaj probavnog sustava podrazumijeva nemogućnost ili smanjenu sposobnost probave mliječnog šećera laktoze koji je jedan od najzastupljenijih ugljikohidrata u mlijeku i ostalim mliječnim proizvodima. Uzrok pojave zdravstvenog problema jest nedostatak enzima laktaze koji je zadužen za razgradnju laktoze. Intolerancija se može pojaviti već nakon rođenja, ali i u kasnijoj, odrasloj dobi.

Najčešći simptomi s kojima se intolerantne osobe susreću nakon konzumiranja mliječnih proizvoda su bolovi u trbuhu, mučnina, proljev, nadutost, osjećaj napirenosti, kruljenje u crijevima i vjetrovi. Pritom postoje osobe koje u organizmu uopće nemaju enzime laktaze te im se zbog toga savjetuje u potpunosti izbjegavati proizvode s laktozom. S druge strane su oni kojima je broj enzima smanjen te ih mogu konzumirati, no u preporučenim količinama.

Posebni proizvodi bez laktoze

Najčešće je probava svježeg mlijeka najveći izazov, dok primjerice sir ili probiotički jogurti kod nekih ne izazivaju prevelike probleme jer nastaju fermentacijom tijekom koje se prethodno razgradi visok udio laktoze. Intolerancija na laktozu stoga zahtijeva određene prilagodbe prehrane, a u današnjoj se ponudi na svu sreću može pronaći sve više lactose free proizvoda. Od sladoleda i jogurta, preko mlijeka, vrhnja i raznovrsnih sireva. Pionir i lider na hrvatskom tržištu u toj je kategoriji tvrtka Dukat koja je davne 2008. godine predstavila brend Dukat Lagano jutro.

Proizvodi ove linije lako su probavljivi jer je laktoza razgrađena na jednostavnije šećere glukozu i galaktozu. Asortiman čini sveukupno pet proizvoda, a to su Dukat Lagano jutro mlijeko s 1,5 posto mliječne masti, nemasno mlijeko s 0 posto mliječne masti i punomasno mlijeko s 3,8 posto mliječne masti u pakiranju od jedne litre, Dukat Lagano jutro mlijeko s 1,5 posto mliječne masti i Dukat Lagano jutro jogurt bez laktoze od pola litre.

Dukat

Svi proizvodi bogati su kalcijem, bjelančevinama i vitaminima, a ne sadrže laktozu pa u njima mogu uživati svi, bez ikakve nelagode. Potaknuti ovim asortimanom koji je samo jedan od dokaza da intolerancija na laktozu ne mora spriječiti uživanje u omiljenim namirnicama i specijalitetima, u nastavku smo izdvojili tri slasna recepta. Idealni su za one koji ne podnose laktozu, no i dalje vole izaći iz zone komfora i isprobati neka nova jela. Inspiraciju za doručak, međuobrok ili desert i laganiji ručak pronađite u nastavku.

Sendvič s umakom od jogurta

Unsplash

Sastojci:

  • 0,5 l Dukat Lagano jutro jogurt bez laktoze
  • češnjak u prahu
  • papar
  • sol
  • sjeckani peršin
  • limunov sok
  • 1 žličica senfa
  • 1 pecivo po izboru
  • 2-3 lista zelene salate
  • 1 svježa rajčica
  • 1 svježi krastavac
  • pršut ili sendvič salama po izboru
  • 1 kuhano jaje

Priprema: U zdjelici pomiješajte Dukat Lagano jutro jogurt bez laktoze, žličicu senfa, češnjak u prahu, sjeckani peršin, nekoliko kapi limunovog soka i papar i sol po želji. Ovu smjesu u sendviču koristite umjesto namaza poput maslaca, krem sira i sličnih proizvoda. Odličan je način za postizanje sočnosti i osvježavajućeg okusa. Odaberite pecivo po izboru. Preporučamo sendvič kiflu ili žemlju. Sa strane očistite povrće – svježu rajčicu, zelenu salatu i krastavce. U posudi za kuhanje skuhajte jedno jaje te ga očistite i izrežite na kolutove. Pecivo prerežite na pola, namažite ga umakom od jogurta, poslažite zelenu salatu, kuhano jaje, pršut ili salamu po izboru, rajčicu, krastavce i sve zalijte s još par kapi umaka. Sendvič završite gornjim dijelom peciva. Ovakvo osvježavajuće povrtno izdanje sendviča može biti visoko nutritivan doručak, ali i super obrok za pod pauzom od posla.

Piletina s avokado tvistom u tortiljama

Sastojci:

  • 400 g pilećeg filea
  • 2 žlice suncokretovog ulja
  • sol
  • papar
  • začin za piletinu
  • soja sos
  • 200 g kukuruznog brašna
  • 180 g bijelog brašna
  • 160 ml maslinovog ulja
  • 240 ml vode
  • 1 svježi avokado
  • 4 češnja sitno nasjeckanog češnjaka
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žlica brašna
  • 300 ml Dukat Lagano jutro mlijeka bez laktoze
  • 1 svježa paprika
  • šaka ribanog kineskog kupusa
  • šaka ribane svježe mrkve

Priprema: Pileći file nasjeckajte na sitne kockice. Marinirajte ga s dvije žlice ulja, soli, paprom, začinom za piletinu po želji i nekoliko kapi soja sosa ako ste ljubitelj. Meso pokrijte folijom i ostavite u hladnjaku da odstoji. Tortilje možete kupiti gotove, a možete ih i samostalno pripremiti kod kuće. U tom slučaju sjedinite bijelo i kukuruzno brašno, vodu i maslinovo ulje te zamijesite tijesto mekane teksture. Tijesto podijelite u nekoliko loptica, ovisno o veličini tave u kojoj ćete peći tortilje. Smjesa je inače dovoljna za 8 do 10 manjih tortilja. Svaku lopticu tanko razvaljajte, a dobiveni krug pecite na zagrijanoj tavi s obje strane, dok tijesto ne dobije rumene točkice i hrskavi rub.

U drugoj tavi zagrijte žlicu maslinovog ulja, popržite sitno nasjeckani češnjak, dodajte žlicu brašna i dobro promiješajte na laganoj vatri, pritom pazeći da vam brašno ne zagori. Brašnu lagano dodavajte Dukat Lagano jutro mlijeko bez laktoze, neprestano miješajući, sve dok ne dobijete umak nalik bešamelu. Mariniranu piletinu pecite na zagrijanoj roštilj tavi oko 15 minuta. Očistite povrće i avokado. Papriku nasjeckajte na sitne kockice, a kupus, mrkvu i avokado naribajte na sitni ribež. Domaće tortilje nadjenite dobivenim bijelim umakom s češnjakom, pečenom piletinom, avokadom i povrćem.

Slasne američke palačinke

Unsplash

Sastojci:

  • 3 šalice bijelog brašna
  • 1 vanilin šećer
  • 3-4 žlice šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • prstohvat soli
  • 2 svježa jaja
  • 2,5 šalice Dukat Lagano jutro mlijeka bez laktoze
  • pola šalice suncokretovog ulja

Priprema: Žumanjke i bjelanjke posebno odvojite u dvije zdjele. Izradite bjelanjke dok ne dobijete čvrsti snijeg. U drugoj zdjeli dobro izmiksajte žumanjke, šećer i vanilin šećer te polagano dodavajte mješavinu brašna, soli i praška za pecivo, kao i ulje i Dukat Lagano jutro bez laktoze. Lagano miksajte sve dok ne dobijete gustu kompaktnu smjesu. Na tavi zagrijte par kapi ulja te smjesu u obliku malih krugova s grabilicom sipajte na zagrijanu tavu. Svaku palačinkicu pustite da se zapeče s prve strane dok se u smjesi ne krenu pojavljivati lagani mjehurići. Zatim ju okrenite i pecite minutu-dvije, sve dok ne poprimi zlatno-žutu boju. Ispečene palačinke možete poslužiti uz omiljeni namaz po želji, preliti javorovim sirupom ili pak pojesti uz komadiće jagoda, malina ili borovnica. Palačinkice mogu poslužiti kao odličan međuobrok ili doručak, a za ljubitelje slatkoga mogu biti super zamjena za desert.


Sadržaj nastao u suradnji s Dukatom.