Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.
FOTO: Sandro Lendler

Telegram partner

U suradnji s

U suradnji s Croatia osiguranjem

Potresna priča medicinara: 'Pokušao sam ući u stan, provalnici su iznutra držali vrata. Uspjeli su pobjeći'

Rad u Covid bolnici, dva potresa i provala u stan. Dinko i Helena imali su suludo stresnu godinu

Telegram partner

U suradnji s

U suradnji s Croatia osiguranjem

Potresna priča medicinara: 'Pokušao sam ući u stan, provalnici su iznutra držali vrata. Uspjeli su pobjeći'

Rad u Covid bolnici, dva potresa i provala u stan. Dinko i Helena imali su suludo stresnu godinu

FOTO: Sandro Lendler

"Pored mene nije bilo ništa osim metle, a što mu mogu s metlom? I onda sam osjetio poriv da probam ući. Gurnuo sam vrata, a s druge strane sam osjetio otpor. Gurnuo sam jače i tad sam osjetio još veći otpor, kao da ih je barem dvoje. Tad sam shvatio da su u pitanju definitivno lopovi. Krenuo je alarm, a ja sam počeo vikati "Lopovi, lopovi!". Odmah je došao susjed s kata iznad i rekao mi "Ja nisam čuo što točno vičete, ali sam mislio da je nekakvo nasilje u pitanju".

“Kad sam konačno ušao u stan, oni su pobjegli kroz terasu pa ih nisam uspio ni vidjeti. Tek su bili počeli operirati jer nisu stigli uzeti ni dva ključa od naših automobila, novce sa stola niti išta od mojih glazbenih instrumenata. Uzeli su neke parfeme i nešto nakita. Kriminalist nam je kasnije pokazao kako su nam ušli u stan pomoću dijela kartona i zahvaljujući prozoru koji je bio otvoren na kip”. Tako priču započinje Dinko Hajtić, koji je prošle godine s partnericom Helenom Butorac doživio traumatično iskustvo provale u stan. I to usred dana, dok su on i Helena bili na kavi kod susjeda iznad.

“Sve se dogodilo oko šest popodne. Taj dan smo radili u vrtu i susjeda nas je pozvala na kavu kod sebe. Njezin suprug ima klizno radno vrijeme i tad nije bio doma pa su cure popile kavu, a ja sam se nešto ranije spustio do našeg stana u prizemlju jer sam radio ujutro. I tad sam zatekao lopove. Ne znam je li provala bila ludost ili hrabrost, ali naginjem ka ludosti jer, uz činjenicu da je bio dan, balkon dijelimo sa susjedima i ispred stana su bila parkirana dva automobila”, objašnjava Dinko.

Od šoka nisu znali reći adresu

“Sve se odigralo u milisekundama. Helena i ja smo u tom kaosu oboje nazvali policiju. Pitali su nas za ulicu, a ja nisam znao reći gdje sam. Pitao sam Helenu za ime ulice, no ni ona u tom trenutku nije znala. Nekako smo uspjeli objasniti gdje smo, a onda sam Helenu poslao da se vrati gore kod susjede na sigurno. Došli su dečki iz policije i bili su ful profesionalni i odmah su pozvali kriminaliste, uzeli otiske i sve pofotkali. Uz to su nas malo i moralno dignuli kroz šale, što je bilo super”, govori.

Dinko (28) i Helena (28) trenutno žive neki manje stresan život u Letičanima u okolici Bjelovara, podalje od mjesta na kojem su tijekom godinu dana života doživjeli brojne traume. Poznaju se od djetinjstva, a čak su i njihovi roditelji išli zajedno u školu. Rade i iste poslove, Helena je medicinska sestra na kirurgiji, a Dinko je više od deset godina medicinski tehničar na hitnoj. No ništa ih nije moglo pripremiti na ovakvo iskustvo.

Unatoč trudu policije, provalnici nikad nisu pronađeni no šteta je barem nekako nadoknađena zahvaljujući osiguranju koje su imali. Dinko nam govori kako to može zahvaliti punici koja i sama radi u osiguranju pa sve oko sebe uvijek “gnjavi” da moraju osigurati sve u životu. “Jednom sam vozio automobil kod nje na osiguranje, a ona me uvjeravala da mi treba kasko. Ja sam rekao da ne treba. Onda se čovjek zabio u moj automobil, pobjegao, a ja nisam imao kasko. Zatim smo kupili ovaj stan pa je uporno ponavljala da ga osiguramo i evo, srećom, jesmo”, govori Dinko.

Sandro Lendler

“Nakon provale smo odmah zvali Croatia osiguranje da vidimo što nam je činiti. Rekli su nam da pošaljemo fotografije koje je snimila policija, ali i da sami pofotkamo te da priložimo račune za ukradene stvari. Od stvari za koje nismo imali račune umanjen je manji postotak od procijenjene vrijednosti predmeta. Za osiguranje je bila bitna stavka da stan nije bio otključan i da je alarm bio u funkciji, a to su stvari koje je potvrdila policija. Iskreno, nisam puno očekivao od osiguranja, ali stvarno smo na kraju zadovoljni. Odšteta je pokrila stvarno sve”, govori i dodaje da je od trenutka kad su predali dokumentaciju osiguranju pa do isplate odštete prošlo svega dva tjedna.

Inače Croatia osiguranje ima dobru reputaciju kod svojih gotovo 130.000 osiguranika, ponajviše zbog brzine cijelog postupka isplate odštete. Prošle su godine obradili 150.000 odšteta i isplatili više od milijardu kuna naknada. A ako se uzme u obzir da je za osiguranje stana u Zagrebu mjesečno potrebno izdvojiti svega 86 kuna, takvo ulaganje je zbilja pametan potez.

Uspjeli su pokriti nastalu štetu

Odšteta je bila jedina svjetla točka u nemilom događaju koji ih je snašao te je ovaj mladi par zahvaljujući Croatia osiguranju uspio pokriti nastalu štetu. No nakon provale pojavile su se psihičke posljedice, koje imaju i danas.

“Tu večer nas je još uvijek pucao neki adrenalin. Neka vrućina u tijelu i čudna tuga. Stvarno sam naviknuo na svakakve scene zbog posla na hitnoj, ali ovo mi je bio šok jer je netko taknuo u nešto moje. Moju svetinju u koju ja dolazim odmoriti se, gdje se sve moje brige rješavaju, a sad su mi tu nastale najveće brige u tom trenutku. I onda si mislim, on je vidio na zidu moje slike. Ja ne znam kako on izgleda. Trebao bih spavati u krevetu, a što znam je li mi on dirao po krevetu. Sve mi se gadilo. Gadilo mi se piti iz čaše”, prisjeća se.

Dinko govori kako su u jednom periodu odlazili kod Heleninih ili njegovih roditelja spavati jer se u svom stanu jednostavno nisu mogli naspavati. Helenu je brže pustio šok nego njega pa bi ona čak i otišla spavati u spavaću sobu. Dinko bi odgađao odlazak na spavanje pa bi gledao TV do sitnih jutarnjih sati. Na svako šuškanje bi uzeo bateriju i išao gledati oko stana ima li koga.

Sandro Lendler

Stan su na kraju prodali i preselili u Bjelovar

Uz situaciju s provalom, Dinko i Helena u vrlo kratkom vremenu doživjeli su i druge izvanredne okolnosti, između ostalog i dva potresa. Nakon svega proživljenog te godine, odlučili su se prodati stan i okrenuti neku novu stranicu u životu. Preselili su se u okolicu Bjelovara gdje trenutno čekaju kraj finalnih radova oko nove kuće, koja se gradi preko puta kuće Heleninih roditelja u kojoj razgovaramo. Dinko ima i pokoju gažu s bendom, onoliko koliko pandemija dopušta. Kaže da mu je plan raditi što više dok ne stignu djeca, kako bi za njih bilo sve spremno i kako bi im se onda mogao posvetiti. Sljedeći veliki događaj u njihovom životu je svadba koju su već jednom odgodili zbog pandemije, a sada je planiraju na ljeto.

“Naši roditelji su išli skupa u školu. Njezina sestra je išla samnom od vrtića do srednje škole i bili smo najbolji prijatelji. A ja sam selo pored, tako da se oduvijek znamo. Njezina sestra mi je znala reći da kad Helena ide u grad, da se pravim da sam joj dečko kad ju budu gnjavili dečki u gradu. Tako da je naša priča jedan veliki splet okolnosti”, govori sad već kroz osmijeh Dinko.


Sadržaj nastao u suradnji s Croatia osiguranjem.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više