Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Telegram partner

Proljeće bez dosadnih prehlada i alergija!

Kurkumin može poboljšati odgovor antitijela u organizmu što ukazuje na njegov potencijalni blagotvorni učinak kod alergija

Svakog proljeća čeka nas jedna te ista priča: taman kada postane toplije, kreću prehlade, proljetni umor i one naporne i dosadne proljetne alergije. Pomoć postoji i dostupna je u obliku Almagea® Curcumin Forte+ dodatka prehrani. Almagea® Curcumin Forte+ sadrži kurkumin i vitamin D u dozama koje osiguravaju pravu podršku našem imunološkom sustavu.

No, što je kurkumin?

Kurkumin je jedan od aktivnih sastojaka kurkume, a kurkuma je pak jedna od najbolje istraženih biljaka na svijetu. Iako je u istočnjačkim kulturama poznata unazad nekoliko tisuća godina, u drugim kulturama unazad nekoliko desetljeća, kurkuma (lat. Curcuma longa) svoje „zlatno razdoblje“ na zapadnom tržištu doživljava posljednjih nekoliko godina. Ayurvedska medicina predstavila je brojna korisna svojstva kurkume čime je postala poznata široj javnosti. Radi se o zeljastoj višegodišnjoj biljci čiji se korijen koristi u ljekovite svrhe. Izgledom jako podsjeća na đumbir, čijoj porodici i pripada, a raste u tropskim i suptropskim područjima, posebice u Aziji u čijem se kulinarstvu najviše i koristi.

Kurkuma

 

Kurkuma i kurkumin – bitna razlika

Detaljnija znanstvena istraživanja pokazala su kako je najučinkovitiji sastojak kurkume zapravo njezin polifenol – kurkumin, koji posjeduje zaštitni učinak na širok spektar bolesti1. Polifenoli su biljni spojevi koji imaju snažno antioksidacijsko djelovanje.

S vremenom je dokazana učinkovitost kurkumina kod malignih, autoimunih, neuroloških, metaboličkih, plućnih, jetrenih i kardiovaskularnih bolesti. Zbog svega navedenog, kurkuma s razlogom u većini dijelova svijeta slovi kao “najljekovitija biljka na Zemlji”. Brojna su istraživanja i dalje usmjerena na njen najsnažniji sastojak – kurkumin kako bi se proširio i dodatno potvrdio opseg njegovog terapijskog djelovanja.

 

Sve moći kurkumina

Danas je upotreba kurkumina najpoznatija u stanjima oslabljenog imuniteta te alergijskih bolesti zbog njegovog protuupalnog, antimikrobnog i imunomodulatornog učinka.

Izuzetno je bitno funkciju imuniteta svakodnevno održavati učinkovitom kako bi se naše tijelo djelotvorno moglo obraniti od mnogih patogenih (mikro)organizama u okolišu, poput gljivica, virusa i bakterija. Kurkumin potiče nastanak i aktivaciju stanica imunološkog sustava2 – T stanica, B stanica, makrofaga i stanica ubojica koje su prva linija obrane našeg organizma.

Primjena kod alergija

Kurkumin može poboljšati odgovor antitijela u organizmu što ukazuje na njegov potencijalni blagotvorni učinak kod alergija. Alergija je prejaka reakcija imunološkog sustava na uobičajeno neopasne tvari koje nazivamo alergeni, a mogu biti bilo koja tvar iz okoliša ili hrane. Najčešći alergeni su pelud, grinje te dlaka kućnih ljubimaca, ali mogu biti i hrana i lijekovi. Iako je proljeće mnogima najdraže godišnje doba jer priroda poprima specifično lijep izgled i miris, svjedoci smo toga da je mnogima kvaliteta života narušena, a glavni razlog leži u alergijama.

U trenutku izloženosti organizma alergenima, u tijelu se potiče otpuštanje upalnih tvari iz stanica, što uzrokuje simptome alergije poput curenja nosa, začepljenosti ili svrbeži nosa, peckanje ili škakljanje u grlu, suzenje ili svrbež te crvenilo i otekline oko očiju, kašljanja, promuklosti, glavobolje, alergijskih podočnjaka i dr. Problem današnjice je što alergiju može imati svatko, bez obzira na dob, a uzročnik alergije (alergen) može biti bilo koja tvar na koju će tijelo u jednom trenutku života početi (pre)intenzivno reagirati.

Imunomodulatorna moć kurkumina leži u tome da kurkumin uspijeva modulirati imunološki sustav na način da ga stimulira kada je on preslab (infekcije), odnosno ublažuje aktivnosti imunoloških stanica kada su one suviše aktivne (stanje alergija i autoimunih bolesti).

 

Bioraspoloživost kurkumina

Unatoč svim navedenim blagodatima kurkume, znanstvenici Susan J. Hewlings i Douglas S. Kalman u svojem radu objavljenom u znanstvenom časopisu Foods 2017. godine istaknuli su glavni problem prilikom unosa (začina) kurkume: “Jedan od najvećih problema s unosom kurkume je slaba dostupnost kurkumina, koja se javlja zbog male koncentracije u kurkumi te zbog loše apsorpcije u organizmu”. Naime, nativni kurkumin koji se u tijelo unosi korištenjem praha kurkume posjeduje navedeni problem slabe bioraspoloživosti i apsorpcije u organizmu.

 

Snaga kurkumina na vašoj strani – Almagea® Curcumin Forte+

Almagea® Curcumin Forte+ je dodatak prehrani koji sadrži poseban oblik solubilizata kurkumina u micelama. Zahvaljujući micelarnom obliku, postignuta je topivost u vodi te stoga i visoka bioraspoloživost u ljudskom organizmu (185 puta veća bioraspoloživost od nativnog kurkumina).

Almagea® Curcumin Forte+ je dodatno obogaćen vitaminom D koji doprinosi normalnoj funkciji imuniteta. Deficit vitamina D u organizmu čest je problem današnjice pa ga je neophodno unijeti prehranom i/ili dodacima prehrani. Vitamin D se pod utjecajem ultraljubičastih zraka može sintetizirati u koži (iz kolesterola). Međutim, razni čimbenici poput geografske pozicije na Zemlji, onečišćenja i nedovoljno izlaganja kože suncu, smanjuju sintezu vitamina D zbog čega je mudro posegnuti za pripravcima koji ga osiguravaju u dovoljnoj količini.