Telegram partner

U suradnji s

Nets

Što donosi spajanje Mercury Processing Services Internationala s Netsom, vodećim europskim pružateljem platnih usluga

Mercury PSI uz promjenu brenda u Netsov, mijenja ime u Nets CEE

Aerial view of Berlin skyline with famous TV tower and Spree river in beautiful evening light at sunset with retro vintage Instagram style grunge pastel toned filter effect, Germany.
FOTO: bluejayphoto

Hrvatsko-slovenska kompanija Mercury Processing Services International (Mercury PSI), kojoj možemo zahvaliti dolazak Google Paya i Apple Paya u Hrvatsku, preimenovat će se u Nets CEE, nakon što su se spojili s tim vodećim europskim pružateljem platnih usluga. Kako su nam ispričali iz kompanije u razgovoru povodom njihove desete godišnjice, Mercury PSI je 2018. godine postao dio Concardis grupe, vodećeg pružatelja usluga plaćanja u trgovinama u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj, a 2019. godine, Concardis se pripojio Netsu, tržišnom lideru u nordijskoj platnoj industriji.

Mercury PSI je osnovan 2009. godine od strane jedne od vodećih bankarskih grupacija Intese Sanpaolo, s ciljem centraliziranje kartičnog poslovanja svih banaka u vlasništvu Intese Sanpaolo izvan Italije. Nakon osnivanja, nastavili su svoj rast, pa trenutno posluju na tržištima Hrvatske, BiH, Srbije, Mađarske, Slovačke, Slovenije, Albanije i Rumunjske i na tržištu Njemačke odnosno DACH tržištu. Klijenti su im banke i financijske institucije, a neki od najvećih klijenata su velike banke iz Hrvatske i Srbije.

Mercury PSI je poznat po uvođenju Google Paya i Apple Paya u Hrvatsku

Godine 2016. kupuju ih investicijski fondovi, a nakon te kupnje, vrlo brzo se pripajaju njemačkoj kompaniji Concardis. Među njihove veće uspjehe spada implementacija Host Card Emulationa (HCE) za American Express kartice u Hrvatskoj 2014. godine. HCE je najjednostavnije rečeno softver koji omogućuje virtualnu reprezentaciju raznih kartica, poput bankovnih, koristeći samo softver. Dakle, to je jedna od bitnijih arhitektura koja omogućuje plaćanje mobitelima. Iste godine, implementirali su „implementirali HCE za banku u Slovačkoj, a godinu dana kasnije, HCE su implementirali i s Visa karticama banke u Srbiji.

S početnih dvjestotinjak zaposlenih, narasli su na preko 350 ljudi od kojih dio danas radi u Hrvatskoj, a dio u Sloveniji. Jedan od najistaknutijih podviga je dovođenje mobilnih platnih usluga Google Pay i Apple Pay u Hrvatsku, što su uspješno napravili 2018., odnosno 2019. godine. Prošlu godinu završili su s preko 429 milijuna kuna ukupnih godišnjih prihoda.

Vodeći europski pružatelj platnih usluga

Što se tiče Nets Grupe, ona je vodeći europski pružatelj platnih usluga, kojoj je fokus na digitalizaciji i prisutni su na dvadeset europskih tržišta. Nastali su 2009. godine, a nedavno su ih preuzeli investicijski fondovi koji su donijeli odluku o spajanju. Investicijski fondovi su također dio priče Mercury PSI-a. Kako su nam ispričali, fondovi su im omogućili brže djelovanje, budući da su dinamičniji i propulzivniji, te spremni investirati neki ozbiljniji novac. Jednostavno, procesi odobravanja raznih stvari su puno brži u fondovima spram strukture klasične banke.

Nets ima preko 4000 zaposlenika i sjedište u Danskoj, no prisutni su u Švedskoj, Norveškoj, Finskoj, Litvi, Latviji i Estoniji. Među svoje partnere Nets ubraja preko 700.000 trgovaca, u što se ubraja i oko 140.000 online prodajnih mjesta, 260.000 poduzeća i više od 250 banaka iz cijele Europe. Od nedavno su prisutni i na tržištu Velike Britanije, a otprije su prisutni na tržištima Njemačke, Austrije, Švicarske, Poljske i baltičke regije.

Nets svojim uslugama praktički omogućuje digitalno plaćanje diljem svih glavnih kanala plaćanja, odnosno uživo, online i mobilnim uređajem diljem Europe. U glavna područja djelovanja im spadaju pružanje platežnih servisa bankama, državnim institucijama, malim i velikim trgovcima, od terminala do ecommerce platformi. Nets također upravlja s ukupno 9,1 milijun digitalnih identiteta korisnika njihovih klijenata. Među klijente im primjerice spadaju španjolska banka Santander, Nordea, Danske Bank, DNB, Ikano Bank, Sydbank i mnogi drugi.

“Nordijske zemlje, gdje su Netsovi korijeni, poznate su po visokoj razini digitalizacije s proizvodima, uslugama i dizajnima visoke kvalitete, uz dugo iskustvo stvaranja najboljih digitalnih korisničkih rješenja. Gradeći na našoj nordijskoj baštini, znanju i iskustvu digitalne transformacije plaćanja, našim klijentima nudimo ponajbolju podršku u industriji kada je u pitanju digitalizacija i unaprjeđenje poslovanja s go-to-market brzinom bez premca. Na tim temeljima želimo razvijati naš pristup novim i postojećim klijentima, ali i novim tržištima. U jugoistočnoj Europi, kombinirat ćemo našu stručnost sa stručnosti Mercury PSI”, rekao je Torsten Hagen Jørgensen, CEO Nets Issuer and eSecurity Services.

Torsten Hagen Jørgensen

Nets grupa je poznata po inovativnim proizvodima

Među najznačajnije proizvode Nets grupe spadaju NemID za danskoj tržište, te SmartPay u Njemačkoj. NemID bi se najlakše mogao opisati kao pandan hrvatskoj usluzi eGrađani, no NemID je nastao mnogo ranije, prije desetak godina. Međutim, NemID je sveobuhvatnije rješenje, mnogo naprednije od eGrađanina. Tako se preko njega nudi primjerice pristup bankarskom računu, osobnim podacima, ali i pristup poslovnim podacima.

SmartPay je s druge strane jedno sveobuhvatno rješenje za trgovce. U sklopu SmartPaya, trgovci dobivaju pametni POS terminal, mogućnosti prihvaćanja gotovo svih kartica, te Google Paya i Apple Paya. Možda još bitnije, trgovci dobivaju pristup SmartPay Toolsu, sveobuhvatnom rješenju za pregled svih transakcija učinjenih na terminalu, te pristup raznim analitičkim alatima za praćenje poslovanja i prodaje.

Uz ta dva proizvoda, ističe se i Nets Passport Reader, koji je jednostavna, brza i sigurna aplikacija za provjeru identiteta online koristeći putovnicu ili sličan takav dokument. Time se primjerice može omogućiti otvaranje bankovnog računa u potpunosti online, bez odlaska u fizičku poslovnicu banke. Aplikacija jednostavno skenira putovnicu ili sličan dokument, autentificira ga, te selfiejem s mobitela potvrđuje identitet korisnika.

Učvrstit će svoju vodeću poziciju na europskom tržištu

No, i Mercury PSI nije nepoznata kompanija na sjevernim tržištima, budući da su se primjerice 2019. godine okrenuli i prema njemačkom tržištu i Srednjoj Europi. U svojih desetak godina postojanja, Mercury PSI je postao poznat po svojoj sigurnosti koju pružaju korisnicima, pa su upravo zbog tog glasa neke od njihovih proizvoda preuzeli i novi klijenti na sjevernijim tržištima.

Kroz spajanje s Netsom, Mercury PSI će ojačati i proširiti svoju ponudu, što će u konačnici dovesti do većih inovacija i digitalizacije na hrvatskom tržištu. Tako će odnos biti praktički simbiotski. Sa sjevernijih tržišta će se donijeti gotova i dokazana platna rješenja koja koriste na stotine Netsovih korisnika, a na sjever će se donijeti neka rješenja koja je Mercury PSI razvio, čija je sigurnost provjerena i dokazana kroz godine.

Postojeći klijenti će kroz spajanje Mercury PSI-ja s Netsom praktički dobiti najbolje od dva svijeta, onog skandinavskog i onog mediteranskog. Zaposlenici Mercury PSI-ja već rade u brojnim međunarodnim timovima, za što drže da je neprocjenjivo iskustvo. U nordijskim zemljama postoji želja za bivanjem najnaprednijeg društva po stupnju digitalizacije, pa se na tim tržištima cijeni inovativnost, ali istovremeno i jednostavnost, što će vjerojatno dovesti do još boljih i inovativnijih proizvoda. Time će Nets grupa učvrstiti svoju vodeću poziciju na europskom tržištu.

Nastavite čitati