U suradnji s
U suradnji s Vinarijom Enosophia

U Slavoniji se radi najbolja Frankovka na svijetu i vino koje svira. Otkrili smo kako ih sparivati s hranom

Crne sorte idu uz mesne specijalitete, a pjenušava vina idealno prate laganije deserte

FOTO: Vinarija Enosophia

Najbolje ocijenjena frankovka u povijesti najprestižnijeg vinskog natjecanja u svijetu, Decanter World Wine Awards, koje se održalo u lipnju 2022. godine hrvatskog je porijekla, a pronaći ju možete u feričanskim podrumima Vinarije Enosophia.

Njihova Frankovka Miraz 2018., predstavlja pravo vinsko remek djelo. Među 18.244 ocijenjenih vina iz 54 zemlje svijeta, proizvedena od 100 posto tradicionalne feričanačke vinske sorte frankovke, ocijenjena je s visoka 94 boda.

Vinarija Enosophia

Vino koje svira

Osim vrhunske Frankovke Miraz, ovaj relativno mladi brend čije ime u prijevodu s grčkog znači ‘mudrost vina’ kreirao je i prvu vinsku digitalnu etiketu u Hrvatskoj obogaćenu efektima proširene stvarnosti. Tako je njihova graševina Trs No.5 poznata kao vino koje svira.

Na njoj putem QR koda koji se nalazi na stražnjoj etiketi možete preuzeti aplikaciju Enosophia, skenirati prednju etiketu te uživati u jedinstvenoj skladbi napisanoj upravo za ovo vino.

Uz to, krasi ju i zanimljiva priča koja stoji iza njenog naziva. Naime, smatra se da je svaki peti trs vinove loze u Hrvatskoj upravo sorta graševine, a na etiketama ovih butelja su četiri ikone koje predstavljaju četiri trsa, dok se peti nalazi u samoj boci.

Vinarija Enosophia

Virtualni obilazak vinskih regija

Uz pjesmu na vinu Trs No.5, edukativna etiketa rosea Matarouge može vas pak odvesti na putovanje najpoznatijim vinskim regijama rosea u svijetu. Preko različitih nijansi točkica koje se otvaraju kada skenirate prednju etiketu vina, možete naučiti nešto novo o roseima Toskane u Italiji, Rioje u Španjolskoj, kao i priču Matarougea iz Feričanaca.

Također postoji opcija da se preko live streama direktno nađete u vinogradu na lokalitetu Mataruge, po kojem je vino i dobilo ime, a na kojem se beru frankovka i pinot crni od kojeg je spravljeno. Ovaj rose krasi blaga voćnost s naglaskom na svježe crveno voće poput maline.

Idealno za posebne trenutke

Upravo dobrim vinom često volimo proslaviti i specifične životne trenutke poput promaknuća, vjenčanja ili rođenja djeteta, a pri čemu je uvijek dobro došla i ona pažljivo čuvana boca jedinstvenog pića.

Stoga je za obilježavanje posebnih prigoda idealan Enosophia pjenušac Memoria koji svojom jednostavnom, ali vrlo funkcionalnom i kreativnom prednjom etiketom na kojoj se nalazi list kaledara, pruža opciju obilježavanja datuma bitnog događaja koji želite upamtiti.

Za posebne događaje vinski stručnjaci iz Enosophie preporučaju još i posebnu ediciju crnog vina – Rubi Fusion, čiji je miris obogaćen notama suhe šljive i zrelog bobičastog voća, ali i pjenušac Nice to See You kojim se svaki susret slavi poput onog dugoočekivanog.

Vinarija Enosophia

Počastite se neodoljivim kapljicama

A da pjenušavi mjehurići nisu namijenjeni samo za posebne trenutke već za svaki dan, potvrđuju pjenušava vina prigodnog naziva Today Rose i Today Blanc.

Pričom koja se krije iza njih ističe se da je najvažniji dan onaj koji je danas, a u Vinariji Enosophia iskreno vjeruju da i male korake s vremena na vrijeme treba proslaviti te da u svakom danu postoji nešto značajno – vrijedno čaše mjehurića.

Uz ribu ili mesne specijalitete

Vinom i pjenušcima tako se možete počastiti svakoga dana, a najbolje se kombiniraju uz razne gastronomske delicije. Budući da je sljubljivanje vina s hranom često prava enigma, izdvojili smo uz koja se jela najbolje slažu vina iz Enosophie.

Frankovka Miraz vrhunski prati mesne specijalitete od divljači, janjetine i govedine, kao i tradicionalne začinjene kotliće. Također se fino sljubljuje s delicijama spremljenim od riječnih riba, ali i hladnim predjelima od sušenog mesa.

Jedinstveni okus vina Trs No.5 najbolje će se istaknuti ako se posluži uz sirne plate, lagane tjestenine s povrćem ili jela s gljivama, a idealno će se složiti i s bijelom ribom te laganijim mesnim jelima.

Vinarija Enosophia

Kao aperitiv piće ili uz desert

Pjenušac Memoria preporuča se kao aperitiv ili popratno piće uz školjke, rakove, škampe te uz masniju bijelu ribu. Može biti i lijep završetak večere uz klasičnu pitu od sira ili jabuka te kremšnitu.

Nice to See You se pak sljubljuje uz široki spektar hladnih predjela, poput ribljih ili mesnih kanapea. Tjestenine s umacima na bazi vrhnja također će izvrsno pasati uz ovaj pjenušac, čija će svježina zaokružiti i laganije voćne deserte.

Odličan izbor za hladna predjela

U Enosophii kažu da je Matarouge kao stvoren za razna rižota, tjestenine, pohanu piletinu ili svinjetinu. Odličan je izbor i uz pikantnija mesna jela s roštilja, poput mesnih ražnjića s grilanim povrćem.

Rubi Fusion najbolje se sljubljuje uz hladna predjela od sušenog mesa, zrele kravlje ili kozje sireve, a njegove note fino prijaju uz mesne specijalitete od divljači, janjetine i govedine. Također, ovo vino uskladit će se i uz razne specijalitete od riječne ribe.

Vinarija Enosophia

Idealna pratnja slasticama

Nenametljivost pjenušavog vina Today Blanc čini ga idealnom pratnjom za niz jela, od onih s mladim sirom do hladnih narezaka, preko punjenih tjestenina do kremastih deserata ili tradicionalnih kolača.

Today Rose je pak lepršav aperitiv koji će izvrsno upotpuniti jela od sirove ribe, poput carpaccia od lososa, dok će zreli pljesnivi sirevi uz ovo pjenušavo vino postati posebna poslastica zahvaljujući njegovim svježim notama.

Bez obzira na prigodu, u raznovrsnoj ponudi Vinarije Enosophia mogu se pronaći vina koja će ih pratiti svojim jedinstvenim notama, a u kombinaciji s neodoljivim delicijama pružiti neprocjenjivo gastronomsko iskustvo.


Sadržaj nastao u suradnji s Vinarijom Enosophia.