Telegram partner

U suradnji s

U suradnji s DeLonghi

Ugledni urolog kaže da se premalo govori o muškom intimnom zdravlju: Muškarci o poteškoćama govore tek kad je kasno

Rak testisa može se pojaviti već u dvadesetima, upozorava prim. dr. Dalibor Čičin-Šain

FOTO: TMG CREATIVE

“Svijest o opasnosti od karcinoma grlića maternice prisutna je u javnosti već odavno, kao i potreba za njegovom ranom detekcijom redovnim PAPA testovima. Nešto mlađa je i spoznaja o redovnim kontrolama ultrazvukom i mamografijom u detekciji karcinoma dojke. Dakle, organizirani javni zdravstveni pregledi žena, u ranoj detekciji ova dva najčešća karcinoma, prisutni su već desetljećima. Nasuprot tome, potreba o redovitoj kontroli prostate i testisa novijeg je datuma, ne samo kod nas nego i u svijetu”, kazao nam je ugledni hrvatski urolog, prim. dr. Dalibor Čičin-Šain u povodu Movembera kojim se tijekom studenog podiže svjesnost o muškom zdravlju.

Ovaj priznati stručnjak s višegodišnjim kliničkim iskustvom. između ostalog nekoliko je godina proveo u Institutu za urologiju pri University College London gdje se bavio problemom poremećaja mokrenja, impotencije i urološkom onkologijom. Član je Hrvatskog urološkog društva (HUD), European Association of Urology (EAU) te Royal Society of Medicine u Velikoj Britaniji.

Budući da broj oboljelih od raka prostate kontinuirano raste te da je situacija s rakom testisa također alarmantna zato što se on može pojaviti u mlađih muškaraca, razgovarali smo onom o čemu se ne priča dovoljno – o intimnom zdravlju muškaraca.

U Hrvatskoj je 2020. godine bilo 2478 novodijagnosticiranih slučajeva raka prostate, te 192 slučaja raka testisa. Rak prostate najučestaliji je novootkriveni tumor u muškaraca u našoj zemlji, a zabrinjava i to da je smrtnost također u porastu. Pravodobnog otkrivanje, pa samim time i pravovremeno liječenje glavni su preduvjeti izlječenja.

No, s obzirom na to da muškarci ne razgovaraju o svom zdravlju podjednako otvoreno kao žene, te se u javnosti puno manje govori o intimnom zdravlju muškaraca, u sklopu naše Movember kampanje Treba imat’ muda za razgovor o važnim stvarima potražili smo najvažnije odgovore na pitanja koje se muškarci srame pitati.

“Pojačano informiranje o bolestima testisa i prostate, kao i redoviti urološki pregledi, svakako bi pomogli u ranoj detekciji bolesti i rezultirali manjom smrtnosti od tih bolesti”, komentira prisutnost ovih tema u javnosti prim. Čičin-Šain dodajući kako muškarci o njima razgovaraju tek u kasnijoj dobi, kada se pojave neugodni simptomi.

Uz šalicu kave pokrenite razgovor o važnim temama Aleksandar Selak

Stariji muškarci često u zabludi

“Velik broj muškaraca starije životne dobi međusobno razgovara o svojim tegobama s mokrenjem. Činjenica da većina ima smetnje daje im lažnu utjehu da se radi o nečem primjerenom životnoj dobi čemu ne treba pridavati preveliku važnost. Međutim, istina je da su simptomi kod nekih uzrokovani dobroćudnim povećanjem prostate, a kod nekih karcinomom”, kaže ističući kako razlike u simptomima u ova dva slučaja nema.

Stručnjak ističe i to da učestalost tumora prostate jako raste sa životnom dobi: “Žarište karcinoma može se naći u čak 40% osamdesetogodišnjaka koji su umrli od neke druge bolesti ili prirodnom smrću, dakle onih koji umiru s karcinomom, a ne od karcinoma”, govori te napominje da ne postoji prevencija od karcinoma prostate nego samo rana dijagnoza.

“Samopregled prostate se ne radi rutinski. Na pregled urologu trebalo bi se javiti već nakon 45. godine. Danas većina muškaraca zna za PSA, krvni marker koji koristimo u detekciji karcinoma. Ono što ne znaju, je da samo određivanje PSA nije dovoljno, jer 10% oboljelih ima uredan PSA i karcinom. Potreban je i pregled urologa koji će popipati prostatu i po potrebi ordinirati druge pretrage”, upozorava i dodaje da pojava karcinoma prostate u ranijoj životnoj dobi može definitivno utjecati na samu duljinu života, pogotovo ako se otkrije u uznapredovaloj fazi. Pritom je važno znati da u ranoj fazi karcinom možemo ukloniti, a u uznapredovaloj samo usporiti.

Neosnovano se boje pregleda

Urolog se osvrnuo i na neosnovani strah od ovog pregleda. “Istina je da dio muškaraca zazire od rektalnog pregleda prostate, no ako se umirujuće pristupi pacijentu i pregled izvede polagano, nema nikakve neugode i pacijent neće strahovati od godišnjih kontrolnih pregleda”, smatra dodajući kako mu većina pacijenata nakon prvog pregleda kaže da su bespotrebno odgađali pregled jer su si stvorili krivu predrasudu o samom postupku.

Liječnik nam je otkrio kako ovaj rutinski i jednostavan pregled doista može spasiti život. “Kod karcinoma prostate najveći rizični faktor je životna dob i obiteljska anamneza, odnosno muškarci kojima je otac, brat ili stric imao karcinom prostate. Utvrđeno je da i kronična upala prostate predstavlja rizični faktor, ali mehanizam još nje jasan. No, karcinom prostate nema nikakve specifične simptome prema kojima ga možemo prepoznati na vrijeme. Smetnje s mokrenjem mogu se javiti u bilo kojoj životnoj dobi, a mogu biti posljedica upale ili dobroćudnog povećanja prostate. Također, može se javiti i kod bolesnika koji imaju malu prostatu i nikakve tegobe. Velika je zabluda da je glavni simptom karcinoma prostate krv u mokraći ili bolovi. Oni se mogu javiti, ali tek u kasnijoj fazi bolesti”, kazao je.

Razmijenite iskustva, potaknite prijatelje da redovito kontroliraju svoje zdravlje

Samopregled testisa radi se tijekom tuširanja

Tumori testisa, kaže prim. Čičin-Šain, puno su rjeđi od tumora prostate. “Mogu se javiti u bilo kojoj životnoj dobi, ali ipak su češći u mlađoj, i to između 20. i 30. godine. Najčešći predispozicijski faktor je nespušten testis u dječaka, osobito ako su zahvaćena oba testisa te se to naziva kriptohizam. Naime, prije poroda bi se testisi trebali nalaziti u mošnji”, govori urolog dodajući kako rani korektivni zahvat smanjuje rizik od pojave tumora.

Jedan od ključeva prevencije raka testisa, baš kao i kod karcinoma dojki, je samopregled. Urolog je pojasnio kako se radi. “Samopregled je najbolje raditi tijekom tuširanja. Ako se napipa bilo što što se nije pipalo prije, najvažnije je javiti se odmah urologu. Bolje je doći radi dobroćudne i beznačajne tvorbe nego zakasniti, jer tumor je 100% izlječiv samo u ranoj fazi”, napominje prim. Čičin-Šain.


Od zrna do šalice, od razgovora do rješenja. Uz šalicu kave pokrenite razgovor koji ste dosad izbjegavali, s prijateljima razgovarajte o samopregledu te potaknite jedni druge na odlazak na redovite godišnje preglede jer vam dugoročno to može sačuvati zdravlje. Sadržaj je nastao u suradnji s tvrtkom DeLonghi.


Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu