Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Telegram partner

U suradnji s

Kaufland

Urod mandarina ove će godine biti rekordan. A mi smo posjetili OPG odakle stižu najslađe sorte

Reportaža iz doline Neretve, s gospodarstva Nikice Sršena

FOTO: MILJENKO HEGEDIC

U dolini Neretve ovih je dana sve u znaku mandarina. Sezona berbe tog slasnog voća u punom je jeku, a zbog klimatski dobre godine procjenjuje se da će ih ove godine biti ubrano oko 50 tisuća tona, što je dvostruko više nego lani. U dolini je zasađeno oko 1,4 milijuna stabala mandarina, a ovoga voća izvozimo u susjedne zemlje. Mandarinama je potpuno zaokupljen i Nikica Sršen, 48-godišnji vlasnik OPG-a, koji sa svojom obitelji to voće uzgaja na oko 4,5 hektara. Prve je nasade zasadio njegov otac još davne 1968. godine, a on je nastavio s proizvodnjom koja, kaže, nije uvijek baš tako slatka kao mandarine.

“Berba ranih sorti, Zorice i Chahare, započela je sredinom rujna, a za razliku od lani, ove godine očekujemo rekordan urod”, govori Nikica kojeg je ovih dana gotovo nemoguće uloviti jer je u poslu od jutra do mraka. Lani je urod bio oko 10 tona po hektaru, a ove godine očekuje prosječno 30 tona po hektaru. U proizvodnji sudjeluje cijela obitelj, a sezonske radnike unajmi prema potrebi.
“Za mene je velika sreća što ne moram razmišljati kome ću prodati mandarine jer sve količine koje proizvedem preko distributera, tvrtke Vagros, završe u Kauflandu.

mandarine neretva

GlobalGAP certifikat za mandarine

“Mandarine su voće najmanje tretirano pesticidima, prskaju se samo jednom, ne mogu dugo stajati i zato je velika sreća prodati sav urod. „Proizvođačima je izuzetno važno imati poznatog kupca i prihvatljivu cijenu, inače sav trud nema smisla”, navodi Nikica i s ponosom ističe kako njegov OPG već 10-ak godina ima certifikat GlobalGAP-a koji kupcima jamči kvalitetu i zdravstvenu ispravnost poljoprivrednih proizvoda. Kontrolira se cjelokupna proizvodnja mandarina, provjerava gnojivo, zaštitna sredstva, pa čak i voda kojima se zalijevaju.


Koliko ih proizvedemo

Koliko ih proizvedemo

50.000 tona mandarina godišnje se proizvede u Hrvatskoj, uglavnom u dolini Neretve


Zahtjevno dizanje nasada

I dok održavanje voćki ne zahtijeva velik trud, posebice u plodnoj dolini Neretve, dizanje nasada itekako je zahtjevno. Ulaganja su velika, a prvih četiri, pet godina uroda nema pa je u tom razdoblju nužna pravilna briga o voćkama. Mandarina je najplodnija od osme do dvanaeste godine, a neke voćke na njegovu polju koje su zasađene još 1968. godine još uvijek daju plod. O proširenju proizvodnje Nikica ne razmišlja jer bi mu sve više od trenutačnog predstavljalo problem. “Otkako znam za sebe bavim se mandarinama. Još u srednjoj školi preuzeo sam posao od oca, prevozio ih kamionom, prodavao, a sada je uključena cijela moja obitelj. No sinovi se okreću medicini, njima mandarine ipak nisu na prvom mjestu”, kaže Nikica.

mandarine neretva

Svaka mandarina Nikici je posebna na svoj način

On uzgaja pet sorti: Zoricu, Chaharu, Okicu, rusku i klasičnu mandarinu koja je poznata pod nazivom Unšiu. Svaka je, ističe, posebna na svoj način. Zorica, ili kako se još u dolini Neretve naziva Zorana, sorta je koja je ime dobila po Zorici Velagić koja je radila na projektu agruma u tom kraju. Ta sorta sazrijeva potkraj rujna i jedna je od najranijih. Prepoznatljiva je po tome što nikad do kraja ne požuti već uvijek ima zelenkasto-žutu boju korice. Chahara je također rana sorta, a prepoznatljiva je po velikom plodu pa se često još naziva debela mandarina. Ponekad se zna prenapuhati tj. ako nema dovoljno vode ljeti, a u ranu jesen primi puno vode, kora se počne odvajati od ploda.

mandarine neretva

Okica (kako se u dolini Neretve naziva sorta Okitsu) poznata je po iznimnoj slatkoći, a većina ove sorte raste na samom ušću Neretve Ruska sorta poznata je po obilnim plodovima tanke kore i izvrsnog okusa. Dozrijeva u listopadu i iako je deklarirana kao rana sorta već predstavlja iskorak prema kasnijoj fazi berbe jer se berba sorte Kawano Wase (kako joj je pravilan naziv) razvuče do studenoga. Unšiu je najpoznatija sorta i zapravo predstavlja klasičnu mandarinu. Vrlo je slična naranči, no njena se kora lakše guli, kriške lakše odvajaju, a okus joj je slađi. Svoj kultni status dobila je jer se prva počela saditi u Neretvi. Spada u skupinu kasnih sorti, dozrijeva potkraj studenoga i u prosincu.


Sezona berbe

Sezona berbe

20-ak vrsta mandarina uzgaja se u dolini Neretve, a sezona berbe je od sredine rujna do kraja prosinca


Slatka i zdrava

Bez obzira koju sortu izabrali, sigurno je da će mandarina biti dobar saveznik vašem zdravlju: u 100 grama mandarine ima 30 miligrama vitamina C, a tu su i vitamini B skupine, minerali kalcij, magnezij, cink, pa čak i 160 miligrama kalija, koji je, između ostalog, zaslužan za dobar rad srca. Istraživanja su pokazala da koža mandarina sadrži hranjive spojeve koji učinkovito snižavaju “loš kolesterol”, a znanstvenici sa Sveučilišta Western Ontario otkrili su kako hranjiva tvar skrivena u mandarinama sprječava pretilost, štiti od dijabetesa tipa 2 i ateroskleroze. Riječ je o bolestima koje su odgovorne za pojavu srčanog, ali i moždanog udara.


Tako slatka, tako zdrava

Tako slatka, tako zdrava

100 grama mandarina sadrži samo 34 kalorije, a čak 30 mg vitamina C. Sadrži i folnu kiselinu, kalij, željezo, magnezij, vitamine B1, B2 i B3 te vlakna nužna za uravnoteženu probavu


Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu