Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Telegram partner

U suradnji s

Kaufland

Vlado Ferbežar nekada je bio uspješan menadžer, sada je nagrađivani uzgajivač crnih svinja. Kaže da nije požalio

Sadržaj donosimo u suradnji s Kauflandom

FOTO: Miljenko Hegedic

Svako jutro posljednjih dvadeset godina nagrađivani slavonski svinjogojac Vlado Ferbežar iz Otoka kod Vinkovaca budi se u tri ujutro. U četiri obiđe i nahrani svinje, a potom kreće u obrađivanje zemlje, košnju trave, kuha tikve, prošeta po voćnjaku… S poslom na obiteljsko-poljoprivrednom gospodarstvu Ferbežar koje se prostire na 45.000 kvadrata završava tek negdje oko 19 sati. I tako svaki dan. Nerijetko ne stigne ni ručati.

Krenuli smo s proizvodnjom kulena prema domaćoj recepturi

Možda 51-godišnji Vlado nema slobodnog vremena kao mnogi, ali zato ima titulu najvećeg i najuspješnijeg hrvatskog prerađivača tradicionalnih slavonskih proizvoda od svinjskog mesa, koji godišnje oko 1500 svinja – nastalih križanjem hrvatske autohtone crne svinje s plemenitim pasminama kao što su durok i jorkšir – preradi u vrhunski zaštićeni slavonski kulen (oko 2000 komada godišnje), kobasice, šunku, čvarke, slaninu i ostalo. Proizvode priprema na tradicionalni način uz moderan pristup i tehnologiju, a svinje uzgaja na dva izgona veličine 5000 kvadrata.

“Sve je počelo 1998. kada sam se iz Austrije, gdje sam 15 godina radio na menadžerskoj funkciji u jednoj firmi, odlučio vratiti u rodni Otok. Prvo smo krenuli s proizvodnjom kulena prema domaćoj recepturi, ali s vremenom sam zaključio da bez dobre sirovine – vrhunskog svinjskog mesa – nema ni dobrog proizvoda. Zato sam se odlučio za uzgoj crne slavonske svinje te ih križao s pasminama durok i jorkšir. Na taj sam način dobio savršenu sirovinu: zadržao kvalitetu crne svinje, a izbjegao preveliku masnoću”, kaže Vlado.

Miljenko Hegedic

Istarski pršut također je izrađen od crne slavonske svinje

Da bi dobio vrhunske suhomesnate proizvode, Vlado se posebno brine oko potpuno prirodnog uvjeta uzgoja svinja i ishrane bez dodataka raznih primjesa. Na njegovu gospodarstvu trenutačno se nalazi 120 rasplodnih krmača crne slavonske svinje i 70 plemenitih pasmina durok i jorkšir koje cijeli dan šeću na otvorenom prostoru, uz sam rub slavonske hrastove šume: ruju, jedu, traže korijene i travu. Ovakav uzgoj osigurava vrhunsku kvalitetu svinjskog mesa: da bi crna slavonska svinja dostigla punu zrelost i težinu treba je hraniti i tetošiti do dvije godine. A koliko to Slavonac Vlado dobro radi govori i podatak da je 90 posto zaštićenog istarskog pršuta izrađeno od svinjske sirovine s obiteljsko- poljoprivrednog gospodarstva Ferbežar, ali i da se njegovi mesni proizvodi nalaze na policama trgovačkog lanca Kaufland.

Miljenko Hegedic

“Vrlo sam zadovoljan suradnjom s Kauflandom i vrlo ponosan što naši proizvodi zadovoljavaju tako visoke kriterije i kontrole. Tri puta godišnje pakiramo 250 do 300 svinja – u obliku svježeg mesa i suhomesnatih prerađevina – a najviše me usrećuje činjenica da se u ovim vrhunskim delicijama može uživati diljem Hrvatske”, kaže Vlado Ferbežar.

“Velikim uspjehom smatram što se naše mesne prerađevine mogu odnedavno naći i u najelitnijim restoranima i hotelima. Dobili smo i znak Meso hrvatskih farmi što jamči kvalitetu. Osim toga, redoviti sam sudionik projekta Doručak s hrvatskih farmi i Ručak s ministrom te sudjelujem na važnijim izložbama i sajmovima prerađevina od svinja. Jedna od naših uspješnica su i zlatne medalje za pršut koje godinama osvajamo na Međunarodnom sajmu pršuta u istarskom Tinjanu”, ističe vlasnik OPG-a Ferbežar.

Cijela obitelj radi punom parom

U svom uspješnom poslu i 15-satnom dnevnom radu Vlado ima veliku podršku cijele svoje obitelji: supruge Dragice, sina Dominika te kćeri Antonije Ružice i Marie.

“Kada pakiramo narudžbu za Kaufland, to izgleda kao pravo obiteljsko okupljanje. Kći Antonija Ružica uzme tjedan dana pauze od fakultetskih obveza na studiju kemije u Beču, srednjoškolka Maria radi punom parom, a 24-godišnji sin Dominik je tijekom cijele godine jako angažiran. Mojoj djeci svinje ne smrde, odgojili smo ih da se mora puno raditi da bi se zaradilo”, priča Vlado.

Miljenko Hegedic

Njegova supruga Dragica, pak, zaslužna je što obiteljsko imanje izgleda kao iz bajke. Naime, kada su se prije dvadesetak godina doselili u Otok imali su jasnu viziju svog raja. Kuću i radne zgrade izgradili su od cigle stare više od stotinjak godina, a šarm pojačali gredama od slavonskog hrasta. Tako da na imanju ima mnogo atrakcija: crne slavonske svinje ruju u blatu, ogroman voćnjak te 2000 cvjetnih krasota među kojima je nekoliko vrsta ruža, različitih trajnica, lavande… Posebno je zanimljiva stvar što je obiteljsko-poljoprivredno gospodarstvo Ferbežar samodostatno – s vlastitom proizvodnjom struje.

“Struju proizvodimo uz pomoć solarnih ploča i vjetrenjača, a agregat nam je najpotrebniji za mješaonicu hrane. Nedavno sam od EU fondova dobio 50 posto sredstava, tako da ćemo kroz mjesec dana u Otoku na imanju OPG Ferbežar imati prvu solarnu centralu”, kaže Vlado Ferbežar.


Sadržaj donosimo u suradnji s Kauflandom.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više