Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Pitanje zdravlja

Pitanje zdravlja Dio stručnjaka skeptičan oko četvrte doze cjepiva protiv covida

Nema dovoljno istraživanja o tome koliku zaštitu može pružiti još jedan booster

Doctor in protective suit inject vaccine shot to patient. Immunity stimulation to minimize risk of coronavirus infection. Covid-19 vaccination concept. Flat vector illustration.
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Kako postoji mogućnost da će se buduće varijante covida širiti svijetom, postavlja se pitanje trebaju li ljudi još primati boostere. Nema dovoljno istraživanja o tome koliku zaštitu može pružiti četvrta doza, rekli su medicinski stručnjaci za CNBC. Američka uprava za hranu i lijekove do sada je odobrila četvrtu dozu samo za osobe starije od 50 godina i za imunokompromitirane osobe, dok su skeptični prema potrebi za četvrtom dozom kod zdravih osoba, u nedostatku jasnije strategije javnog zdravlja.

Izraelska studija pokazala je da četvrta doza cjepiva Pfizer/BioNTech nudi zaštitu od teških bolesti najmanje šest tjedana nakon cijepljenja, a pruža kratkotrajnu zaštitu od infekcije koja nestaje nakon samo četiri tjedna.

‘Četvrta doza ne čini puno toga’

Dosadašnji medicinski konsenzus je da nema dovoljno istraživanja o tome koliku zaštitu može pružiti četvrta doza, kaže američki CNBC. “Svjetska zdravstvena organizacija nije dala službenu preporuku za četvrtu dozu”, rekla je glavna znanstvenica Svjetske zdravstvene organizacije, Soumya Swaminathan.

“Ono što znamo iz imunologije jest da ako date još jedan booster, vidjet ćete privremeno povećanje neutralizirajućih antitijela. Ali znamo da ta neutralizirajuća antitijela brzo nestaju”, rekla je Swaminathan u intervjuu za CNBC.

“Četvrta doza ne čini puno toga”, smatra profesor medicine sa Sveučilišta Alabama, Paul Goepfert. “Nisam siguran da bi se svi trebali cijepiti.”

Za visokorizične skupine

Budući da je studija iz Izraela pokazala da četvrta doza može pružiti zaštitu od ozbiljnih bolesti, Izrael, Danska i Singapur stavile su drugi booster na raspolaganje visokorizičnim skupinama. Profesorica sa Sveučilišta Duke, Ashley St. John, smatra da je učinak boostera najjači ubrzo nakon primjene. “Najvažnije je da nije došlo do slabljenja zaštite od teških bolesti, a to je najvažniji učinak cijepljenja koji želimo postići.”

“Moguće je da će visokorizične skupine trebati godišnje cjepivo ali ne zna se hoće li se zdrava odrasla osoba trebati redovito godišnje cijepiti”, kaže Swaminathan.

Također je moguće i da sadašnja cjepiva neće štititi od budućih varijanti koronavirusa. “Ako se virus toliko promijeni da morate promijeniti sastav cjepiva, neće vam trebati booster. Izazov promjene sastava cjepiva je taj što se stalno morate truditi da sustignete virus”, dodaje Swaminathan.

Smanjen broj mrtvih

“Mislim da će se infekcije nastaviti, ali teških infekcija će biti sve manje”, smatra Goepfert. “Pacijenti s područja dovoljno pokrivenih cijepljenjem iskusit će tek blagu bolest što će smanjiti opterećenje zdravstvenog sustava”, kaže St. John.

“Booster može pokrenuti sjećanje imunološkog sustava i povećati performanse za uspjeh”, dodaje St. John. Svjetska zdravstvena organizacija objavila je jučer da je tjedni broj smrti od covida pao na najnižu razinu od ožujka 2020. godine.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više