Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Pitanje zdravlja

Hrvati najaktivniji u EU raspravi. Traže smanjenje ograničenja za proizvode koji pomažu u prestanku pušenja

Ukupno je u javnoj raspravi sudjelovalo više od 24.300 građana Europske unije

FOTO: Shutterstock

Čak 1190 stanovnika Hrvatske sudjelovalo je u procesu javnog savjetovanja Europske komisije o duhanskim proizvodima, ističući prednosti proizvoda nove generacije.

Riječ je o e-cigaretama, grijanim duhanskim proizvodima i nikotinskim vrećicama koje, kako kažu iz Udruge korisnika osobnih isparivača (CROHM), pušačima pomažu u prestanku pušenja.

Njih, unatoč brojnim znanstvenim i praktičnim spoznajama, Europska komisija i dalje nedovoljno koristi u svojim strateškim javno zdravstvenim dokumentima. Priopćenje CROHM-a prenosimo u cijelosti.

Hrvatska je jedna od najrigidnijih zemalja

Ukupno je u javnoj raspravi sudjelovalo više od 24.300 građana Europske unije, a Hrvatska je, prema veličini populacije, najaktivnija u toj raspravi, odmah iza Rumunjske.

”I ovo savjetovanje je dokaz da je interes građana Hrvatske za kvalitetnijom regulacijom alternativnih proizvoda zaista velik. Hrvatska je jedna od najrigidnijih zemalja po pitanju regulacije tih proizvoda i uopće ne prepoznaje njihov potencijal u smanjenju štetnosti od pušenja. Hrvatska ima konstantan broj od oko milijun pušača i oni imaju ljudsko i građansko pravo znati koje im manje štetne alternative stoje na raspolaganju, s obzirom da trenutna regulativa u Hrvatskoj brani bilo kakvo informiranje o tim proizvodima. Ignoriranje ove teme od strane Ministarstva zdravstva ne ide u korist zdravlja naših građana”, izjavio je Filip Tokić, predsjednik Udruge korisnika osobnih isparivača (CROHM).

Nacionalna strategija djelovanja na području ovisnosti

Iz Udruge korisnika osobnih isparivača i međunarodnog instituta MOHRE (Mediteranski opservatorij za smanjenje štete – harm reduction) pozivaju Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo da prepoznaju interes građana za ovu temu i prihvate nepobitni potencijal novih proizvoda u smanjenju štete od pušenja.

Važna prilika koju ne bi trebali propustiti je nova Nacionalna strategija djelovanja na području ovisnosti za razdoblje od 2022. do 2030. godine, a koju je Ministarstvo zdravstva prošlog tjedna uputilo u javno savjetovanje.

CROHM Filip Tokic CROHM

Uvodni dio

U samom Uvodu Nacionalne strategije navodi se “Prevencija, smanjenje rizika i postupci liječenja ovisnosti ne mogu se učinkovito razvijati bez integracije novih znanja, koja uključuju razumijevanje ovisnosti te razvoj inovativnih preventivnih i tretmanskih strategija. Usvajanje novih objektivnih činjenica kroz praćenje, vrednovanje i istraživanje ključno je za razradu i prilagodbu javnih politika na ovom području.”

Međutim, u nastavku ta važna krovna državna strategija ne sadrži niti jedan spomen potencijala novih proizvoda kao mjera u smanjenju štete od pušenja. Očito je da je u Ministarstvu zdravstva vrijeme stalo u devedesetima što se tiče “prevencije i smanjenja rizka” od pušenja.

Ne uzrokuje mutacije DNK

”Mi na razini institucija sustavno ignoriramo problem pušenja u Hrvatskoj i mogu reći da me iznimno veseli da poticaj za promjenom takvog stanja dolazi od samih građana. Činjenica da su građani Hrvatske najaktivniji u EU raspravi o ovoj temi jasna je uputa Ministarstvu zdravstva i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo da prestanu ignorirati ovu temu i vlastite građane. Novi proizvodi nude ozbiljnu pomoć u smanjenju morbiditeta i mortaliteta uzrokovanog pušenjem u Hrvatskoj”, izjavio je prof.dr.sc. Ognjen Brborović, izvanredni profesor na Katedri za socijalnu medicinu i organizaciju zdravstvene zaštite na Školi narodnog zdravlja „Andrija Štampar“, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te član Znanstvenog odbora međunarodnog instituta MOHRE.

Izvješće instituta za javno zdravstvo Public Health England (PHE) još je 2018. potvrdilo da su e-cigarete 95 posto manje štetne od duhanskih proizvoda, dok je studija u prestižnom znanstvenom časopisu Regulatory Toxicology and Pharmacology pokazala da aerosol iz grijanih duhanskih proizvoda ne uzrokuje mutacije DNK i da pokazuje 90 posto manje citotoksičnosti od dima cigareta.

Istraživanja potkrjepljuju podatke

Pritom učinkovitost tih proizvoda i za prestanak pušenja pokazuju brojna istraživanja.

Primjerice, studija Eurobarometra iz 2021 pokazuje da je 57 posto europskih pušača ili bivših pušača uspješno koristilo e-cigarete kako bi prestali ili smanjili pušenje (30 posto korisnika e-cigareta potpuno je prestalo pušiti, a još 27 posto je smanjilo konzumaciju duhana).

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više