Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Pitanje zdravlja

Pitanje zdravlja Svjež dah, zdravi zubi i jak imunitet samo su neka od ljekovitih svojstva čaja od kadulje

Postoje mnoge dobrobiti čaja od kadulje, a najbolja je za organizam, zube i kožu

čaj od žalfije, biljni čajevi, vrste čajeva
FOTO: Pixabay

Rijetko tko će vam reći da postoji bolja, ljekovitija i zdravija biljka od kadulje, ili kako ju još zovu – žalfije. Koristi se već stoljećima upravo zbog medicinskih razloga, a kod nas je posebno poznata na mediteranu. Osim što ima ljekovita svojstva, kadulja se često koristi i kao začin u mediteranskoj kuhinji.

Sigurno ste puno puta čuli kako su sve vrste čajeva općenito jako dobre za zdravlje i da mogu pomoći kod brojnih tegoba, a kadulja u tom slučaju ima višestruko ljekovito svojstvo. Za njena ljekovita svojstva Egipćani su znali prije više od 4000 godina, a najpoznatija je po upotrebi u liječenju bolesti usne šupljine, probavnih smetnji, upale mjehura, reume i noćnog znojenja.

Osim čaja od žalfije, od nje se može raditi i ljekovito eterično ulje koje također krije brojna ljekovita svojstva. Pa krenimo o dobrobitima ovog biljnog čaja.

Ljekovitost kadulje

Već dobro znamo da antioksidansi čiste tijelo. Osim što ih čiste od slobodnih radikala i drugih toksina, čistit će tijelo i od dima i pesticida. Tako je i velika razina antioksidanasa u čaju od kadulje super stvar za naš organizam jer ga doslovno čisti, a i time sprječavaju slobodne radikale da napadaju tjelesne stanice. To bi značilo da se održava zdravlje organizma i osigurava snaga kako bi se prevenirao nastanak upalnih stanja u tijelu.

Osim atioksidansa, kadulja u sebi ima brojne vitamine, pa je tako bogata vitaminima A, C i B kompleksa, a uz to ima i veliku dozu kalija i kalcija. Upravo iz tog razloga je ovaj biljni čaj savršen za razdoblje prehlada i viroza. Kadulja za grlobolju, upale sluznice ili curenje iz nosa savršen je lijek i biljna pomoć za umirivanje simptoma.

Kadulja poboljšava zdravlje oralne šupljine

Jedna od stvari za koju će žalfija provjereno imati koristi je zubobolja. Zdravi zubi i kadulja idu zajedno. Zbog toga što kadulja ima aktivne biljne spojeve koji djeluju antimikrobno, često korištenje čaja od kadulje pomaže prevenirati nastanak patogenih spojeva u usnoj šupljini. Upravo to pomaže smanjenju broja upalnih bolesti usne šupljine te smanjenje nastanka zubnog plaka. Osim toga, poznata je kao prva pomoć kod krvarenja zubnog mesa, prevenciju afti i neugodnog zadaha. Ako želite imati svjež dah i općenito održavati zdravlje desni i zubiju, grgljajte čaj od žalfije. Osjetit ćete znakovitu promjenu u roku par tjedana.

caj od kadulje za grlo
Unsplash

Čaj od kadulje pomaže u menopauzi

Tražite li prirodnu pomoć tijekom menopauze, čaj od kadulje jedan je od biljaka koja pomaže regulaciji hormonskog sustava što direktno utječe na ublažavanje napadaja vrućine (valunga). Istraživanja su pokazala kako žene koje su tijekom menopauze koristile svježu kadulju, imale su manji broj napadaja znojenja, te su oni bili znatno blaži.

Kadulja snižava razinu glukoze u krvi

Pomoć čaja od kadulje je dokazana kod dijabetičara. Osim što može pomoći u prevenciji dijabetesa tip 2, laboratorijske studije su pokazale da kadulja može smanjiti rizik od naglih izmijena razine šećera u krvi. Osobe koje boluju od nekog tipa dijabetesa te konzumiraju čaj od kadulje nekoliko puta dnevno, imaju manje izazove u regulaciji i oscilacijama razine šećera u krvi.

Ljekovita svojstva kadulje za kožu

Osim kod nabrojanog, čaj od kadulje pomoći će i vašoj koži. U slučaju opeklina, crvenila, a čaj i dubokih podočnjaka. Ako imate neobična krvarenja na koži ili neku ogrebotinu koju želite brže riješiti, oblog natopljen čajem od žalfije smanjit će oteklinu i nastanak ožiljka.

Pomaže kod gljivičnih infekcija

Premda nisu u potpunosti dokazane, postoje indikacije da bi upravo ovaj biljni čaj od kadulje mogao pomoći prilikom upala, gljivica i virusa, no izgleda kako veću pomoć u tome pruža ulje od kadulje nego čaj.

Kako pripremiti čaj od kadulje?

Čaj od kadulje možete kupiti u većini biljnih ljekarni i dućanima zdrave hrane. Priprema čaja od kadulje relativno je jednostavna. Kada se priprema čaj od kadulje za liječenje upalnih tegoba u tijelu primjerice – za liječenje bronhitisa potrebno je:

  • 1 čajna žličica kadulje koja se najprije treba prokuhati u 0,5 l vruće vode
  • čaj od kadulje pustite da se iskuhava 3-4 minute kako bi se smanjila razina otrova iz kaduljina eterična ulja

Preporuča se unos 2-3 šalice čaja tijekom dana, a ako se čaj koristi za liječenje težih upalnih, potrebno je prije toga savjetovati se s liječnikom.

Pripremate li čaj od kadulje za grgljanje bit će vam potrebno:

  • 2-3 čajne žličice kadulje
  • 0,5 l vode

Nakon što se voda zagrije ubacite 2-3 čajne žličice kadulje i pustite da stoji kratko, manje od 1 minute. Kada čaj postane blago žute boje, procijedite ga i koristite za grgljanje bez da pijete čaj.

Indikacije i oprez kod čaja od žalfije

Kao i sa svakim drugim čajem, trebate biti pažljivi oko količine u kojoj ga pijete. Kod svih biljnih čajeva ista je stvar, najbolje bi bilo piti ga određeno vrijeme nakon čega treba uzeti pauzu. Ako ga koristite radi nekih zdravstvenih boljki, pokušajte ga piti barem dva tjedna, ali onda napravite i pauzu u jednakom trajanju.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više