Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Pitanje zdravlja

Kako izbjeći infekciju covidom, ili osigurati da ga brzo prebolite ako vas uhvati? Američki stručnjaci imaju riješenje

I za cijepljene i za necijepljene, priprema je ključna. Donosimo pregled savjeta američkih zdravstvenih stručnjaka

Nagli porast oboljelih od koronavirusa možemo zahvaliti neadekvatnim mjerama, opuštenom ponašanju i brzom širenju varijante omikron, uz činjenicu da je omikron u stanju izbjeći imunitet stečen preboljelom infekcijom ili cijepljenjem.

Američki zdravstveni stručnjaci objasnili su za Health što sve trebamo poduzeti da nas ove zime ne bi iznenadio pozitivan test. I za cijepljene i za necijepljene- priprema je ključna – jer morate imati plan kako se izolirati, bude li trebalo, kažu.

Cijepite se protiv covida i gripe što je moguće prije jer je to najbolji način da izbjegnete bolest i osigurate da vam simptomi eventualne zaraze budu blagi, čak i nakon infekcije omikronom. Nakon dva cjepiva, možda je vrijeme da primite i booster dozu. Cijepite se i protiv gripe jer vam to može pomoći da izbjegnete infekciju i hospitalizaciju zbog virusa gripe, u vrijeme kada su bolnice prepune Covida.

Kućni testovi neka budu pri ruci

Osim cijepljenja, najbolja stvar koju možete učiniti je da pokrivate nos i usta visokokvalitetnom maskom, koja vam dobro prijanja. kada ste u zatvorenim prostorima, prepunim vanjskim prostorima ili u bilo kojem scenariju u kojem ne znate je li svaka prisutna osoba cijepljena ili negativna na Covid.

Dobra maska ne služi samo izvan kuće. Adekvatna zaštitna oprema posebno će vam trebati ako postanete zarazni ili ako brinete o članu kućanstva koji je zaražen. Izvan medicinskih ustanova, zaštitne naočale ili štitnici za lice da bi zaštitili oči manje su uobičajeni, ali mogu pomoći tijekom kratkih interakcija sa zaraženim članovima kućanstva.

Kupite kućne brze testove kako bi ih imali pri ruci. Iako se PCR testovi smatraju zlatnim standardom za otkrivanje Covid infekcija, mudro je imati kućne testove. Oni nisu toliko osjetljivi kao PCR, ali u nekim situacijama pomažu.

Testiranje prije okupljanja u zatvorenom

Pokazalo se da su kućni testovi osjetljiviji kod ljudi koji pokazuju simptome, a najtočniji su u prvome tjednu simptoma. Ako se osjećate loše, a imate na raspolaganju kućni test, to neka vam bude prvi korak u dijagnosticiranju moguće infekcije. Ako vam je kućni test negativan, a i dalje se osjećate bolesno, mogli bi imati Covid, ali još ne proizvodite virus u ustima i nosnoj šupljini.

Dobra stvar kod kućnih testova je što mogu pomoći prepoznavanju asimptomatske osobe, pa je uputno učiniti ih prije kakvog okupljanja u zatvorenome prostoru sa prijateljima ili obitelji, posebno ako netko spada u skupinu visokog rizika. To neće eliminirati mogućnost da se pojavi netko zarazan, ali pruža dodatnu zaštitu.

Kada odlazite na PCR testiranje, nastojte ići pješice ili automobilom da smanjite potencijalnu izloženost drugih i nosite najkvalitetniju masku koju možete naći.

Postotak kisika u krvi

Imajte toplomjer, a ne bi bilo loše investirati i u pulsni oksimetar kojim se mjeri postotak kisika u krvi. Samopraćenje blagih simptoma omogućit će vam da zaobiđete prepune medicinske ustanove i zadržite bolest u kući. U nekim slučajevima očitanje vas može upozoriti na nižu razinu kisika, prije nego vam počnu problemi s disanjem, što je znak da trebate što prije terapiju kisikom.

To je najvažniji alat ako ste pozitivni i sami u izolaciji kod kuće. Očitajte osnovnu vrijednost kada oksimetar prvi put vadite iz kutije, kako bi mogli otkriti padajući trend. Normalno očitanje je 95 ili više, ispod 93 morate liječniku.

Bilo da imate simptome ili ste asimptomatski, a još ste uvijek zarazni, posljednja stvar koju želite učiniti je otrčati u ljekarnu. Ormarić s lijekovima opskrbite lijekovima protiv bolova. Pazite i da imate dovoljno tekućine pri ruci. Osim lijekova, trebat će vam i dezificijensi.

Status cijepljenja

Preporuča se ostati kod kuće deset dana od pojave simptoma. Ako kroz to vrijeme nemate simptoma ili se oni povlače, možete napustiti kuću ali morate nositi masku u javnosti ili u blizini drugih još neko vrijeme.

Jedini simptom na koji treba obratiti pozornost je groznica i temperatura. Ako ste još uvijek febrilni, nastavite s izolacijom dok temperatura ne prođe. Ako ste bili izloženi Covidu, bitan je vaš status cijepljenja. Ako ste primili dodatnu dozu ili cjepivo prije manje od šest mjeseci, trebali biste nositi masku u društvu idućih deset dana, a testirati se peti dan, kažu upute američkih Centara za bolesti i prevenciju.

Najsigurnija opcija je boravak u zasebnoj sobi i korištenje zasebne kupaonice, ako je moguće.

Prepoznajte simptome

Dvije godine nakon početka pandemije, ponavljanje simptoma Covida zvuči kao pokvarena ploča, ali isplati se ponavljati. Temperatura ili zimica, kašalj, kratkoća daha ili otežano disanje, umor, bolovi u mišićima ili cijelome tijelu, glavobolja, gubitak okusa ili mirisa, grlobolja, začepljenost ili curenje iz nosa, mučnina ili povraćanje, proljev.

Što se tiče omikrona, glavni prijavljeni simptomi su slični običnoj prehladi – curenje nosa, glavobolja, umor, kihanje i grlobolja. Znakovi kada morate tražiti pomoć su otežano disanje, trajna bol ili pritisak u prsima, konfuznost, nemogućnost da se probudite ili ostanete budni, blijeda, sivkasta ili plava koža, usne ili nokti.

Iako se mnogi slučajevi Covida rješavaju bez liječenja ili hospitalizacije, bolest može postati ozbiljna, uglavnom kod necijepljene populacije. Strah od zaraze virusom izazvao je veliki stres mnogima. Virus je lako prenosiv pa čak i ako učinite sve da se zaštitite, infekcije će se dogoditi. Pomirenje sa mogućnošću zaraze moglo bi pomoći da vam bude manje šokantno ako vam test bude pozitivan. Pripremite se unaprijed pa će i stres biti manji.