Zašto u svoj jelovnik trebate uvrstiti kus kus i brzi recepti koji će vam u tome pomoći 

Najmanja tjestenina na svijetu koja ne sadrži kolesterol te ima visoku nutritivnu vrijednost

FOTO: Shutterstock

Svi koji su kušali kus kus (cous-cous) složit će se da je ova žitarica nježnog okusa super (zdravi) dodatak jelima s povrćem, ribom, plodovima mora ili mesom. Kus kus neki još nazivaju i najmanjom tjesteninom na svijetu, a u pripremi jela mnogi ga koriste kao zdraviju inačicu riže.

Jedna je od osnovnih namirnica u većini afričkih zemalja, a u Tunisu, Maroku i Alžiru kus kus je priznato nacionalno jelo koje se priprema na brojne načine. Osim što je jednostavan za pripremu, ukusan i lako se uklapa u brojna jela, kus kus ima značajne dobrobiti kada je u pitanju zdravlje organizma.

Što je kus kus i koja je njegova nutritivna vrijednost?

Iako mnogi vjeruju da je kus kus žitarica zbog toga što jako podsjeća na proso, ustvari se radi o vrsti tjestenine koja sadrži gluten. Nastaje tako da se krupno mljevena pšenica semoline najprije navlaži u slanoj vodi nekoliko sati, nakon čega se kružnim pokretima i gnječenjem oblikuje u kuglice koje se suše.

Svestrana namirnica koja se može koristiti za pripremu slanih i slatkih jela, ne sadrži kolesterol zbog čega je jedna od osnovnih podloga kada je u pitanju priprema brzih i zdravih salata. Njegova nutritivna vrijednost izuzetno je zanimljiva jer sadrži značajne količine kalcija, željeza, magnezija, selena, fosfora, cinka, vitamine B kompleksa, tiamin, niacin, pantotensku kiselinu i vlakna.

 

Kako se kus kus priprema?

Priprema kus kusa je relativno jednostavna i brza. Kako biste dobili ukusnu podlogu za salatu ili neko drugo maštovito jelo, dovoljno je da željenu količinu kus kusa prelijete s istom količinom vruće slane vodom i pustite da odstoji 5-10 minuta. Nakon što ste kus kus prelili vodom, možete dodati još i malo maslinovog ulja ili maslaca tako da dobijete puniji okus. Kus kus će tijekom tog vremena upiti vodu, nakon čega ga je dobro razrahliti vilicom i pustiti da se ohladi. Umjesto vode možete još koristiti povrtni ili mesni temeljac.

Koje su zdravstvene prednosti kus kusa?

Osim što je idealan za brojne gurmanske gastro kombinacije, postoji cijeli niz zdravstvenih prednosti koje ova namirnica nosi sa sobom. Uz to što je bogata riznica esencijalnih nutrijenata, ima velik udio biljnih proteina i jednostavno se priprema, kus kus se ubraja među namirnice koje su dobar saveznik u zdravom mršavljenju.

Kus kus je bogat selenom

U samo 100 grama kus kusa nalazi se gotovo 50% preporučene dnevne količine snažnog antioksidansa za tijelo – selena. Upravo je ovaj mineral zadužen za očuvanje visoke razine imuniteta te zdravlja krvožilnog sustava. Zbog djelovanja slobodnih radikala, selen pomaže organizmu u obnovi i smanjenju upalnih procesa.

Uz to što je važan antioksidans koji utječe na smanjenje LDL kolesterola, selen iz kus kusa igra važnu ulogu u reguliranju rada štitnjače gdje pruža podršku radu hormona.

Smanjuje rizik od karcinoma

Istraživanja su pokazala kako visoka količina selena u tijelu može smanjiti rizik od nastanka određenih tipova karcinoma. Znanstvenici su također potvrdili da selen može pozitivno utjecati na ekspresiju gena za suzbijanje nastanka, rasta i širenja tumora.

Pomaže u jačanju imuniteta

Povećana razina selena u krvi igra značajnu ulogu u obnavljanju organizma te funkcionalnoj otpornosti cjelokupnog imunološkog sustava. Antioksidativno svojstvo selena djeluje tako da smanjuje razinu oksidativnog stresa u organizmu, te na taj način pridonosi smanjenu upalnih procesa u tijelu. Istovremeno, selen pomaže u bržoj regeneraciji vitamina E i C u organizmu koji imaju važnu ulogu u funckonalnom radu imunosnog sustava, te njegovom pravilnom funkcioniranju.

Podrška sjajnoj kosi i zdravoj koži

Osim što ima brojne zdravstvene prednosti, uvrštavanje kus kusa u prehranu pozitivno djeluje i na ljepotu. Zahvaljujujući cinku koji utječe na lučenje i proizvodnju ulja u koži, nokti, koža i kosa su zdravi i očuvani. Visoka razina cinka koja se nalazi u kus kusu ima izuzetno djelovanje na njihovo zdravlje i zaštitu tijela od nastanka akni, prištića, tamnih mrljav, oštećene kose i notkiju.

Kus kus recepti

Kada je u pitanju kus kus, možete ga pripremati u slatkoj ili slanoj varijanti, a uz malo mašte, možete ga pripremiti na brojne načine. Donosimo nekoliko osvježavajućih i jednostavnih recepata s kus kusom koje možete pripremiti za manje od 30 minuta.

Kus kus salata

Sastojci za kus kus salatu:

  • 1 šalica kus kusa
  • 1 1/4 šalice vode
  • 1 žličica soli
  • 1 limenka (400 gr) crvenog graha
  • 1 limenka (400 gr) kukuruza šećerca
  • 1/2 glavica crvenog luka
  • 1/2 vezica svježeg peršina
  • 1 ljuta papričica (ako volite)

Sastojci za preljev:

  • 1 limeta
  • 4 – 5 žličica maslinovog ulja
  • 1/2 žličice kima u prahu
  • 1 režanj češnjaka
  • Začini – sol i papar

Kus kus salata – priprema:

  1. Pripremite kus kus tako da ga prelijete kipućom vodom, te pustite da naburbi.
  2. Sitno nasjeckajte crveni luk, te isperite kukuruz i crveni grah iz limenki.
  3. Nasjeckajte peršin i ljutu papričicu, pa ih dodajte u veću posudu zajedno s kus kusom. Dodajte još crveni grah i kukuruz.
  4. U manjoj posudi pomiješajte ulje, sok limete, usitnjeni češnjak, kim, papar i sol.
  5. Dressing prelijte preko salate i sve dobro promiješajte da se okusi sjedine.
kus kus salata recept
Shutterstock

Okruglice s kus kusom

Sastojci za kus kus okruglice:

  • 210 g kus kusa
  • 210 g leće
  • 2 velike žlice pasirane rajčice
  • 3 velike žlice ulja
  • 12 g svježeg peršina
  • 3 komada mladog luka
  • 1 l vrele vode
  • 1 limun
  • 2 velike žlice pasirane rajčice
  • Začini: sol, papar

Kus kus okruglice – priprema:

  1. Na prethodno zagrijanom ulju popržite luk s umakom od rajčice. Dodajte leću koju najprije pržite na ulju, pa dodajte vodu. Kuhajte dok leća ne postane mekana, oko 15 minuta.
  2. Kada je leća gotova dodajte pripremljeni kus kus i nasjeckani peršin te maknite s vatre. Pustite 10 minuta da se sve ohladi i sjedini.
  3. U smjesu dodajte nasjeckani mladi luk, limunov sok i još 2 žlice umaka pasirane rajčice.
  4. Sve promiješajte te napravite manje okruglice koje možete poslužiti uz umak od jogurta ili salatu.
kus kus okruglice recept
Shutterstock

Slatki kus kus puding

Sastojci za kus kus puding:

  • 100ml vode
  • 100ml kus kusa
  • 400ml mlijeka
  • 200ml slatkog vrhnja
  • 1 puding (vanilija, čokolada ili karamela)
  • 3 žlice šećera
  • 1 vanilin šećera
  • Med, orasi, pistacijo, bademi ,cimet

Kus kus puding – priprema:

  1. Pripremite kus kus te u njega dodajte vanilin šećer.
  2. Mlijeko i vrhnje pomiješajte zajedno. Odvojite 400ml u posudu i stavite da prokuha. Ostalih 200 ml pomiješajte s pudingom i šećerom.
  3. Skuhajte puding i umještajte kus kus.
  4. Prebacite u zdjelicu, a na vrh stavite med, orahe, bademe, cimet i pistacije.