Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Pitanje zdravlja

Majmunske boginje šire se bliskim kontaktom, ali i maske mogu pomoći

Majmunske boginje šire se na nekoliko različitih načina

Coronavirus pandemic. Novel coronavirus (2019-nCoV), people in white medical face mask. Concept of coronavirus quarantine vector illustration. Seamless pattern.
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Majmunske boginje šire se na nekoliko različitih načina, ali se najlakše prenose kontaktom koža na kožu, objasnio je za Health dr. Andrew Noymer, profesor na UC Irvine. Piše se kako je epidemija djelomično povezana s muškarcima koji imaju seksualne odnose s drugim muškarcima, ali majmunske boginje nisu spolno prenosiva bolest. “Mnogi slučajevi proširili su se putem intimnih kontakata, ali samo zato što intimni susreti uključuju kontakt koža na kožu, a ne zbog nečeg isključivo seksualnog.”

Iako je izravni kontakt najčešći način širenja majmunskih boginja, to nije jedini način. Dr. Noymer kaže da se lezije majmunskih boginja mogu stvoriti u respiratornom traktu prije nego se pojave na drugim dijelovima tijela. Kada te lezije procure, postoji mogućnost prijenosa kapljicama, osobito u vrlo bliskom kontaktu.

Ograničen prijenos infekcije

Iako te kapljice mogu širiti majmunske boginje, prijenos infekcije ograničen je njihovom veličinom i težinom. Kapljice su puno veće od čestica aerosola koje povezujemo s covidom, tako da im je, zbog gravitacije, ograničeno koliko daleko mogu putovati. Kapljice zbog svoje veličine ne putuju više od dva metra. Da bi se infekcija prenijela, ljudi bi morali biti unutar dva metra od zaražene osobe neko dulje vrijeme.

Majmunske boginje mogu se širiti dodirivanjem predmeta, poput odjeće i plahti koji su također došli u kontakt s lezijama majmunskih boginja ili tjelesnim tekućinama. Trudnice mogu, kroz placentu, prenijeti virus na fetus. Nošenje maski je standardni operativni postupak za medicinske stručnjake, ali možda zbog majmunskih boginja to nije potrebno u društvenom okruženju.

Kada nositi masku?

Ako se brinete oko pacijenta koji ima majmunske boginje, trebali biste nositi masku N95 i zaštitne ogrtače, rukavice, zaštitu za oči. Jer, u neposrednoj blizini zaražene osobe, možemo biti izloženi tjelesnim tekućinama i aerosolima. U ovom trenutku nema potrebe da se zbog majmunskih boginja maskiramo u zajednici, kažu američki stručnjaci. Za one koji žive s nekime tko je zaražen majmunskim boginjama, vjerojatnost respiratornog prijenosa je velika pa bi trebalo nositi maske N95 ili kirurške maske te je potrebno ograničiti kontakt koža na kožu.

Dr. Noymer preporuča masku kao i u slučaju covida, a učinkovitije preventivne mjere su često pranje posteljine i odjeće zaražene osobe, dezinfekciju radnih površina i čišćenje toaleta. Najnoviji slučajevi pokazali su koncentriranje lezija oko rektalnog i genitalnog područja tako da u zahodima mogu ustrebati dodatne mjere higijene. Svatko tko ima osip po tijelu, prištiće ili mjehuriće, mogao bi imati majmunske boginje, čak i ako ne zna za bliski kontakt s drugom zaraženom osobom.

Iako su majmunske boginje tipično samoograničavajuća bolest, što znači da same od sebe mogu nestati, bolest se i dalje smatra zaraznom sve dok lezije i kraste potpuno ne zacijele i dok se novi sloj kože ne formira na zahvaćenim područjima. To može trajati od dva do četiri tjedna i tijekom tog perioda treba izbjegavati kontakt i dijeljenje predmeta s oboljelim, savjetuje Health.