Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Pitanje zdravlja

Nova podvarijanta Covida brzo se širi Indijom, znanstvenici brinu zbog toga što uspješno izbjegava stečeni imunitet

Centaurus se prvi puta pojavio u Indiji u svibnju i od tada se proširio na 10 zemalja

Virolozi su izrazili zabrinutost zbog pojave još jedne varijante omikrona koja iznimno brzo širi u Indiji, a stigla je već 10 zemalja, uključujući Veliku Britaniju, SAD, Njemačku, Kanadu, Japan, Indiju i Australiju. Nizozemski Nacionalni institut za javno zdravstvo jučer je objavio da je i u njihovoj zemlji otkrivena podvarijanta BA.2.75, nazvana Centaurus. Centaurus se prvi puta pojavio u Indiji u svibnju i od tada se proširio na 10 zemalja.

Svjetska zdravstvena organizacija koja varijante covida naziva grčkim alfabetom, još nije dala službenu oznaku za ovu podvarijantu. Naime, početkom srpnja je jedan korisnik Twittera nazvao novošireću podvarijantu BA.2.75 prema galaksiji Centaurus, objašnjava NL Times. Od tada, nekoliko velikih medija preuzelo je proizvoljni nadimak, koristeći ga u svojim naslovima i objavama na društvenim mrežama za opisivanje nove vrste. Čak je i bivši savjetnik Bijele kuće za pandemiju nasjeo na podvalu i nazvao podvarijantu Centaurusom u svojim redovnim objavama na Twitteru.

Ova varijanta je bolje pripremljena na izbjegavanje cjepiva?

Stručnjaci kažu da nema dokaza da BA.2.75 uzrokuje ozbiljniju bolest od omikrona ali su zabrinuti zbog brzog širenja, piše NL Times. Neki znanstvenici strahuju da bi ova varijanta mogla biti bolje pripremljena za izbjegavanje imuniteta stečenog cijepljenjem ili prethodnom infekcijom.

Prva cjepiva dizajnirana su za starije varijante, alfa i delta kojih gotovo više da i nema. Proizvođači cjepiva posljednjih mjeseci rade na ažuriranju cjepiva za varijantu omikron, a odobrenje se očekuje u rujnu. Uzastopne varijante otežale su razvoj cjepiva, jer do časa kad je prilagođeno cjepivo spremno, novi sojevi preuzimaju primat.

O BA.2.75 se malo zna ali se čini da lakše zaobilazi obranu kroz male specifične promjene. Glavna znanstvenica Svjetske zdravstvene organizacije, Soumya Swaminathan rekla je prošli tjedan da agencija UN pomno prati soj ali da postoje “ograničene sekvence za analizu. Čini se da ova podvarijanta ima nekoliko mutacija u domeni vezanja receptora spike proteina tako da moramo paziti”, kazala je u videu objavljenom na Twitteru. Dodala je da je prerano znati koliko izbjegava imunitet i koliko je opasna.

Nova varijanta je prenosivija od prošlih

Antoine Flahault, direktor Instituta za globalno zdravlje na Sveučilištu u Ženevi, rekao je za novinsku agenciju AFP da širenje BA.2.75 u Indiji ukazuje na to da je prenosivija od podvarijante omikron BA:5 koja prevladava u trenutnim valovima u Europi i SAD-u.

Flahault je dodao da su prethodni dominantni sojevi prvo preuzeli zemlju u kojoj su se pojavili prije nego su se proširili svijetom. Europski centar za prevenciju i kontrolu naveo je početkom ovog mjeseca BA.2.75 kao varijantu pod nadzorom.