Nova studija izračunala koliko si možete produljiti život ako sada počnete jesti zdravo

Prosječna četrdesetogodišnjakinja koja tipičnu zapadnjačku hranu zamijeni zdravom dodaje si 10 godina života

Bowl of corn porridge and spoon isolated. Healthy food for breakfast. Vector illustration
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Svatko od nas želi živjeti duže. Većina zna da će konzumiranje više voća, povrća i cjelovitih žitarica te ograničavanje unosa crvenog mesa i prerađene hrane rezultirati boljim cjelokupnim zdravljem, a može čak smanjiti rizik od kroničnih bolesti kao dijabetesa tipa II i srčanih bolesti.

Nova studija norveških znanstvenika, objavljena početkom veljače u časopisu PLOS Medicine, pokušava kvantificirati prednosti takve prehrane, korištenjem formule za izračunavanje koliko još godina biste mogli živjeti jedući optimalno, umjesto standardne zapadnjačke prehrane. Znanstvenici su spojili podatke mnogih studija koje se bave prehranom i dugovječnošću uz podatke studije Global Burden of Disease koja daje sažetak zdravlja stanovništva mnogih zemalja, piše Science Alert.

Muškarci bi mogli živjeti čak 13 godina dulje

Prema modelu koji su razvili, ako bi dvadesetogodišnji muškarac počeo jesti optimiziranu prehranu s naglaskom na voće, povrće i biljne proteine mogao bi svome životnom vijeku dodati čak trinaest godina, a žena, iste dobi, dodatnih deset, prenosi EverydayHealth.

“Dosadašnja istraživanja pokazala su zdravstvene prednosti povezane sa skupinama hrane ili specifičnim obrascima prehrane ali su dale ograničene informacije o utjecaju na zdravlje drugih promjena u prehrani”, rekao je glavni autor studije dr. Lars Thore Fadnes, sa Sveučilišta Bergen u Norveškoj, u priopćenju. “Naša metodologija modeliranja premostila je ovaj jaz”.

Kombinirajući podatke, znanstvenici su mogli procijeniti kako je očekivano trajanje života variralo u vezi s kontinuiranim promjenama u unosu voća, povrća, rafiniranih žitarica, orašastih plodova, mahunarki, ribe, jaja, mliječnih proizvoda, prerađenog mesa i slatkih pića. Tipična zapadnjačka prehrana temeljila se na podacima o potrošnji iz SAD-a i Europe, a sadrži veću količinu prerađene hrane, dodanih šećera i crvenog mesa te manje voća i povrća.

Efekti zdravije prehrane vidljivi su i na starijoj populaciji

Iako bi mladi ljudi mogli ostvariti najveći dobitak u smislu dodatnih godina života, ljudi u srednjim godinama i starije odrasle osobe također mogu produžiti životni vijek ako poboljšaju prehranu, kažu autori studije. “Čak i ljudi u sedamdesetim godinama mogu ostvariti male ali značajne dobitke”. Promjena prehrane osobe od 60 godina produžila bi životni vijek za osam godina, a za osamdesetogodišnjake produženje bi bilo oko tri i po godine.

Prosječna četrdesetogodišnjakinja koje jede tipičnu zapadnjačku hranu, ako optimizira prehranu dodaje 10 godina života. “Procjenjujemo da će se čak i sasvim izvediva modifikacija prehrane pretvoriti u dobitak od oko 6 godina života”, kaže dr. Fadnes. Razumno je ako se zdravije hranite, bit ćete zdraviji. Izbjegavanjem kroničnih bolesti, povećavate šanse da će vam se poboljšati kvaliteta i kvantiteta života.

Otkriveno je koje namirnice najviše produljuju život

Znanstvenici su otkrili da najviše možemo produžiti život jedući više mahunarki, cjelovitih žitarica i orašastih plodova, a manje crvenog mesa i mesnih prerađevina. “Daljnji dobici povezani su s povećanjem unosa voća, povrća i ribe, uz manji unos šećerom zaslađenih napitaka, jaja i rafiniranih žitarica”, kaže dr. Fadnes. Mahunarkama koje su korisne za konzumaciju smatraju se leća, grah i slanutak. Bogati su topivim i netopivim vlaknima, proteinima i složenim ugljikohidratima.

Ali s obzirom na to da nije uvijek moguće da ljudi potpuno promijene prehranu, znanstvenici su izračunali što bi se dogodilo kada bi ljudi sa zapadnjačke prehrane prešli na prehranu koja je na pola puta između optimalne i tipične zapadnjačke. Čak i ova vrsta prehrane, koju su nazvali “prehrana pristupa izvedivosti” još uvijek može produžiti životni vijek za dvadesetogodišnjake nešto više od šest godina za žene i sedam za muškarce”.

Promjena prehrane je teška

Rezultati pokazuju da dugoročne promjene prehrane u bilo kojoj dobi mogu imati značajne koristi za očekivani životni vijek. Ali dobici su najveći ako promjene počnu rano u životu. Želite li saznati kako bi vam optimalna ili izvediva prehrana mogla produžiti život, autori su svoj online kalkulator učinili dostupnim javnosti.

Važno je razumjeti da je promjena načina prehrane teška. Ne morate odmah prijeći na optimalnu prehranu da biste iskusili prednosti. Počnite s jednom promjenom onog nezdravog što konzumirate. Možda da ne pijete gazirana pića i pojedite barem jednu voćku ili povrće svaki dan.

Bitno je češće kuhati, a manje naručivati hranu

Možda da počnete kuhati češće i ne naručujete dostavu hrane. Važno je učiniti promjene kojih se možete dugoročno pridržavati, a da bi ih mogli zadržati nastavite dodavati nove ciljeve u pogledu hrane i aktivnosti kako bi ne samo produžili život nego i kvalitetu života.

Još uvijek nisu jasni mehanizmi koji objašnjavaju zašto prehrana može produljiti životni vijek. Ali optimalna prehrana koju znanstvenici otkrivaju u ovoj studiji uključuje mnoge namirnice bogate antioksidansima. Neka istraživanja na ljudskim stanicama sugeriraju da te tvari mogu usporiti ili spriječiti oštećenje stanica, što je jedan od uzroka starenja.

I male promjene daju velik efekt

Istraživanja na ovome području još su u tijeku pa je neizvjesno hoće li antioksidansi koje unosimo kao dio prehrane imati isti učinak. Mnoge namirnice također imaju protuupalna svojstva što isto tako može odgoditi nastanak raznih bolesti i proces starenja.

Potpuna promjena prehrane je teška. Ali čak uvođenje samo nekih namirnica za koje se pokazalo da produžuju dugovječnost još uvijek pruža neke koristi.