Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Pitanje zdravlja

Pitanje zdravlja Odlična vijest za sve koji se groze PCR testova: posebno dresirani psi mogu detektirati covid s velikom preciznošću

Nova studija pokazala je da su psi možda bolji i od PCR testova u otkrivanju covida

FOTO: Screenshot Sky News

Dresirane pse koristimo za pronalaženje izgubljenih osoba, divljih životinja, invazivnih vrsta, droge, a mogu čak nanjušiti karcinom. Nova studija sada je pokazala da su u otkrivanju covida psi možda efikasniji i od PCR testova.

Snažni pseći njuh identificirao je pozitivne slučajeve koronavirusa, nakon uzimanja uzoraka ljudskog znoja, s točnošću od 97 posto, javlja NBC News. A tijekom testova, otkrivaju znanstvenici, psi su otkrili sve slučajeve covida, njih 31, kod 192 pacijenta bez ikakvih simptoma.

Studija koju je vodio Dominique Grandjean s Alfort School of Veterinary Medicine, iz okolice Pariza, objavljena je u PLOS One. Francuski znanstvenici sugeriraju da bi, uz pravilnu dresuru, psi mogli pomoći u bržem dobivanju rezultata testova na koronavirus, a tako bi se smanjila potreba za invazivnim testovima nosnih briseva.

Detektiraju i asimptomatske slučajeve

Dokazi sugeriraju da psi mogu otkriti asimptomatske slučajeve 48 sati prije nego što osoba bude pozitivna na PCR testu, piše Science News. Problem bi mogao biti jedino u tome što psi ponekad zamijene neki drugi respiratorni virus za covid.

Čini se da autore studije to ne brine previše: iznose podatak da su od 17 slučajeva u kojima su psi zaključili da je uzorak pozitivan na covid, samo dva bila pozitivna na drugi respiratorni koronavirus. Rigorozna obuka pasa trajala je tri do šest tjedana, piše The Conversation.

Otkrivaju infekcije prije PCR-a

Psima je trebalo oko 15 sekundi za prepoznavanje 10 uzoraka znoja pojedinaca. Negativan uzorke psi su prepoznali s 91 posto točnosti.

Psi mogu otkriti infekcije ranije nego PCR test pa se pretpostavlja da bi netko negativan na testu, a prema njušenju psa pozitivan, mogao imati pozitivan PCR rezultat dva dana kasnije.

Znanstvenici još nisu sigurni što psi konkretno nanjuše. Detektori u njihovim nosevima često ne detektiraju jednu molekulu, već složene smjese više aroma.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više