Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Sve je u tvojim rukama

Ovih pet aktivnosti ključno je za kvalitetniji život s dijabetesom, ali i bez njega. Evo što možete učiniti

Oko 70 posto slučajeva nastanka dijabetesa tipa 2 može se spriječiti ili odgoditi usvajanjem zdravog stila života

FOTO: Shutterstock

Dijabetes je kronična bolest koja nastaje kao posljedica nemogućnosti tijela da proizvodi ili koristi inzulin, a iz godine u godinu pretvara se u pravu pandemiju.

Prema procjenama Međunarodne dijabetičke federacije smatra se kako bi od nje do 2045. godine moglo bolovati oko 700 milijuna ljudi diljem svijeta.

Sve je u tvojim rukama

U Hrvatskoj se nalazi na trećem mjestu među vodećim uzrocima smrti, a prema podacima CroDiab registra u 2021. godini dijabetes je bio registriran kod 327.785 osoba.

Međutim, mnogim ljudima dijagnoza nije postavljena pa se smatra da je ukupan broj oboljelih blizu 500 tisuća.

Stoga je Telegram, u povodu Svjetskog dana dijabetesa koji se održava 14. studenog, pokrenuo kampanju ‘Sve je u tvojim rukama’ u suradnji s tvrtkom MEDILAB ONE kojom se nastoji podići svijest o ovoj bolesti te poboljšati kvaliteta života sa šećernom bolešću u Hrvatskoj.

Stil života uvelike utječe na pojavu bolesti

Od ukupnog broja oboljelih čak 90 posto slučajeva odnosi na dijabetes tip 2 pri kojem tijelo ne proizvodi dovoljno inzulina ili stanice ne reagiraju na njega.

Budući da prema procjenama stručnjaka i do 70 posto slučajeva nastanka dijabetesa tipa 2 može biti spriječeno ili odgođeno usvajanjem zdravog stila života, istražili smo koje aktivnosti mogu pridonijeti kvalitetnijem životu. Kako onima bez dijabetesa, tako i onima kojima je dijagnoza već postavljena.

Shutterstock

Kontrolirajte prehranu

Prakticiranje kvalitetne i uravnotežene prehrane jedan je od najvažnijih koraka koje možete poduzeti kako biste kontrolirali dijabetes ili smanjili rizik od njegove pojave. Pokušajte osigurati da svaki obrok koji jedete ima zdravu ravnotežu voća, povrća, škroba, masti i proteina.

Birajte nemasno meso bez kože, poput peradi i ribe, umjesto masnog crvenog mesa te izbjegavajte prženu hranu. Uvijek birajte proizvode od cjelovitih žitarica kada kupujete kruh i tjesteninu te se odlučite na nemasne sireve i mliječne proizvode.

Kad god je moguće, izbacite ili smanjite unos soli, zasićenih masti i dodanih šećera. Ove namirnice negativno utječu na mehanizme inzulinske rezistencije, povisuju krvni tlak te pospješuju povećanje tjelesne mase.

Budite fizički aktivni

Bilo koji oblik fizičke aktivnosti trebao bi se naći u svakodnevnom rasporedu. Ne morate ići u teretanu i raditi treninge visokog intenziteta – dovoljno je da pođete u šetnju ili vožnju biciklom.

Već 30 minuta dnevne aktivnosti potiče rad cijelog organizma, a ako imate dijabetes tijelo će tijekom aktivnosti biti osjetljivije na inzulin, hormon koji omogućuje stanicama u tijelu korištenje šećera u krvi za energiju, što pomaže u upravljanju šećernom bolešću.

No, prije uvođenja tjelovježbe u rutinu, potrebno je konzultirati se s liječnikom koji će, sukladno vašem zdravstvenom stanju, preporučiti što je idealno za vas. Naime, osobe koje su na inzulinskoj terapiji ili lijekovima ne bi smjeli provoditi bilo kakav oblik tjelovježbe na svoju ruku zato što ovi lijekovi mogu uzrokovati hipoglikemiju tijekom i nakon aktivnosti.

Ipak, valja upamtiti da se aktivnim stilom života smanjuje rizik od razvoja bolesti srca i krvnih žila te pretilosti koja jedan od najčešćih rizičnih čimbenika za razvoj dijabetesa.

Smanjite razinu stresa

Stres je jedan od glavnih neprijatelja dijabetesa, ponajviše zbog povećane razine hormona kortizola koji tijelo proizvodi kada je pod pritiskom. On uzrokuje ubrzanje rada srca i skok krvnog tlaka, zbog kojih i razina šećera u krvi raste te izmiče kontroli.

Kako biste izbjegli stresne situacije, pronađite aktivnosti koje vas opuštaju – to mogu biti vježbe disanja, meditacija, lagana šetnja, čitanje ili bilo što drugo što vam pomaže smanjiti napetost. A vrlo je važno i unaprijediti kvalitetu sna.

Prestanite pušiti i piti alkohol

Pušenje ne donosi ništa dobro, a ako imate dijabetes, duhanski proizvodi vas dovode u još veću opasnost. Prema istraživanjima, pušači imaju od 30 do 40 posto veće šanse da dobiju dijabetes tipa 2 od onih koji ne puše. Ako vam je on već dijagnosticiran, pušenje može spriječiti vaše tijelo da učinkovito odgovori na liječenje.

Ako se kvalitetno ne kontrolira, šećernu bolest često prate ozbiljne komplikacije poput bolesti srca, moždanog udara, bolesti bubrega i krvnih žila te oštećenja živaca, a pušenjem se šanse za razvoj ovih problema samo povećavaju.

Osim cigareta, na osobe koje imaju dijabetes negativno utječe i učestala konzumacija alkohola. Ispijanje samo jedne čašice alkoholnog pića može dovesti do veće promjene razine šećera u krvi.

Shutterstock

Odlazite na redovite preglede

Ne zaboravite da je vaš nadležni liječnik najvrjedniji resurs koji imate za informacije i savjete o tome kako najbolje upravljati dijabetesom ili smanjiti rizik od njegove pojave. Stoga steknite naviku redovitih pregleda, bez obzira na to smatrate li ih potrebnima ili ne. Nemojte zaboraviti na pregled ponijeti podatke o svim mjerenjima glukoze u krvi od vašeg posljednjeg pregleda.

Redoviti pregledi pomoći će vašem liječniku da prati razinu glukoze, kolesterola i krvnog tlaka te po potrebi prilagodi vaše liječenje. Također, dat će vam priliku da postavite sva pitanja koja biste mogli imati o dijabetesu, ali i drugim potencijalnim bolestima koje bi mogle ugroziti vaše zdravstveno stanje.


Sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom MEDILAB ONE.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više