Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Pitanje zdravlja

Pitanje zdravlja Poznati hrvatski kardiolog i još popularniji fitness trener o prevenciji vodećeg uzroka smrti u Hrvatskoj

Problem kardiovaskularnih bolesti danas je glavni uzrok smrti u Hrvatskoj, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije i u svijetu. Na razini Europe, za čak 48% smrti godišnje, odgovorne su kardiovaskularne bolesti, poručili su prof. dr. Hrvoje Pintarić, specijalist interne i hitne medicine i subspecijalist kardiologije, i Goran Špaleta, finalist novog avanturističkog serijala Survivor i osnivač kompanije Coach4You.

Povodom Svjetskog dana srca, u četvrtak 29. rujna, Pintarić i Špaleta razgovarali su o potencijalu modernih komunikacijskih kanala u prevenciji kardiovaskularnih bolesti kod mlađe populacije. Predavanje je organizirao Medikor, moderna tvrtka specijalizirana za prodaju i distribuciju medicinskih uređaja te proizvoda za zdrav i ugodan život, kao svoj prvi MEDIKOR HEALTH DAY.

Medikor Health Day Medikor

Prevencija tamo gdje je najpotrebnija

Ključna tema razgovora bio je problem prekasne aktivacije građana u preventivnim mjerama. Oba su se sugovornika složila da je najefikasnija prevencija ona koja kreće s dobrim navikama još od malih nogu. Dok profesoru Pintariću najveći broj pacijenata dolazi već u fazi liječenja problema, a treneru Pintariću kada ciljano žele izmijeniti svoje tijelo, zaključili su da znanje o zdravim navikama i njihovom utjecaju na zdravlje nije dovoljno da uistinu pokrene promjene.

Stoga su se prošlog četvrtka u Medikor specijaliziranoj prodavaonici posvetili upravo raspravi dobrih praksi i uloge influencera i generalne javnosti u aktivaciji mlađih građana. Razgovor stručnjaka je ujedno bio i završetak uspješne rujanske kampanje Medikora koja je za cilj imala skrenuti pažnju javnosti dobne skupine 30+ godina na važnost brige o zdravlju.

Događaj su također podržali vrhunski stručnjaci iz područja zdravstva, farmacije i medija, te razna poznata lica iz scene fitnessa i promoviranja zdravog načina života kao što su: Kristian Rauch, Borna Butijer i Tea Kravarščan.

prof. dr. Hrvoje Pintarić i Goran Špaleta Medikor

Platforma za edukaciju

Sami događaj je produžetak, sada već popularne Medikor online platforme za edukaciju pod imenom – Medikor eventi, koja okuplja brojne zdravstvene stručnjake kao predavače s ciljem edukacije o zdravstvenim temama, ali u digitalnom obliku.

“Online edukacijska platforma slijed je svjetskih trendova, no naš je cilj, zajedno s našim partnerima, kreirati edukacijsku platformu s ciljem informiranja i promocije stručne edukacije – namijenjena svim zdravstvenim radnicima, ali i preventivnu edukaciju namijenjena općoj javnosti”, rekla je Iva Kovačević Pihler, glavna operativna direktorica tvrtke Medikor.

Podsjetimo se, Medikor specijalizirana prodavaonica u Tratinskoj ulici 58, otvorila je vrata novom konceptu 2019. godine, a svojim uređenjem odgovara svjetskim trendovima u zdravstvu i ljekarništvu donoseći moderan health store u kojem ćete se osjećati ugodno i posebno.

Iva Kovačević Pihler, glavna operativna direktorica tvrtke Medikor Medikor

Svi moraju sudjelovati u promjeni

Goran Špaleta, kojega samo na Instagramu prati gotovo 40 tisuća ljudi, svjestan je svog utjecaja na druge u interakciji sa sadržajem koji objavljuje. Svoje sudjelovanje u kampanji smatra nevjerojatnom prilikom za interdisciplinaran pristup društvenom izazovu od velike važnosti.

“Prije svega, jako sam sretan što sam imao priliku sudjelovati u ovakvoj kampanji. Zdravlje i zdrav način života su nešto čime se inače bavim te iz tog razloga podržavam svaku kampanju koja ima za cilj podizanje svijesti o važnosti tjelovježbe i utjecaju koji društvene mreže mogu imati na pozitivnu promjenu u društvu. Primjećujemo trend fizičke neaktivnosti kod djece i mladih ljudi, te ukoliko ne krenemo s edukacijom o potrebi za kretanjem i zdravim načinom života kod najmlađih, teško možemo očekivati da će biti fizički aktivni u kasnijoj životnoj dobi”, poručio je na događaju te dodao:

“Kardiovaskularne bolesti su velik problem današnjice i to ne samo kod ljudi starije životne dobi, već se ta granica pomiče sve niže. Najlakši način kako možemo prevenirati kardiovaskularne bolesti je promjena životnih navika, više kretanja, nutritivno bogata prehrana te redovni pregledi, jer bolest nije nešto se događa nekima drugima i negdje daleko nego svi trebamo krenuti od sebe i vidjeti što možemo učiniti za naše zdravlje i zdravlje naših najbližih.”

Svi uzvanici su također imali i mogućnost savjetovališta za zdravlje u sklopu prodavaonice, gdje na Medikor stanici za provjeru zdravlja stručno medicinsko osoblje mjeri vaš krvni tlak, glukozu, težinu i postotak masnog tkiva u tijelu.

Akcijska pogodnost na sve OMRON tlakomjere u iznosu od 20% popusta traje do 03.10. Medikor
Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više