Pravila prehrane i primjer jelovnika kod visokog kolesterola

Imamo popis namirnica koje pozitivno djeluju na visok kolesterol

FOTO: Shutterstock

“Prehrambene smjernice” izdao je KBC-a Rijeka 2022. u povodu obilježavanja Svjetskog dana bolesnika, autori su tim Službe za bolničku prehranu i dijetetiku KBC-a Rijeka dr. sc. Ivica Vrdoljak, dipl. ing., Marina Kozina Loje, mag. nutr., Karla Ferk, mag. nutr. i Katarina Šanko, mag. nutr.


Visoke razine ukupnog kolesterola i lošeg (LDL) kolesterola te niske razine dobrog (HDL) kolesterola u krvi povećavaju rizik od razvoja bolesti srca i krvnih žila te moždanog i srčanog udara. Promjenom prehrambenih i životnih navika može se direktno utjecati na njihove vrijednosti u krvi i očuvati zdravlje krvožilnog sustava.

Prehrana za visoki kolesterol podrazumijeva:

  • jesti od pet do šest manjih obroka dnevno, svaka 3-4 sata i izbjegavati prejedanje
  • ograničiti unos zasićenih masti u prehrani čiji su glavni izvori životinjske masnoće, margarin, kokosova i palmina mast, mesne prerađevine itd. Neke od navedenih masnoća koriste se u proizvodnji slastica, grickalica i brze hrane, stoga je važno čitati deklaraciju proizvoda
  • u potpunosti izbjegavati proizvode poput keksa, vafla, industrijskih kolača i slastica koje sadrže hidrogenirano ili djelomično hidrogenirano biljno ulje ili mast
  • prednost dati nezasićenim masnoćama koje povoljno djeluju na krvožilni sustav. Izvori su biljna ulja, orašasti plodovi, sjemenke i avokado
  • valja ograničiti unos namirnica s visokim sadržajem kolesterola (žumanjak, iznutrice i morski plodovi)
  • ribu treba jesti barem 2 puta tjedno te dati prednost plavoj ribi koja obiluje omega-3 masnim kiselinama (srdele, plavice, skuša, tuna, losos i sl.)
  • prehranu treba obogatiti raznolikim svježim voćem i povrćem, te ciljati na unos od 500 g dnevno.
  • hranu treba pripremati kuhanjem i pirjanjem s dodatkom maslinovog ulja ili u vlastitom soku te pečenjem. Treba izbjegavati pohanu hranu ili prženje u dubokom ulju
  • svakodnevno treba koristiti biljne začine (češnjak, peršin, ružmarin, origano, majčina dušica, mažuran, bosiljak, kadulja, cimet, kurkuma i sl.)
  • treba prestati pušiti i ograničiti unos alkohola
  • potrebno je reducirati tjelesnu masu ako je prekomjerna (odnosno ako je indeks tjelesne mase veći od 25 kg/m2)
  • preporučuje se provoditi svakodnevnu tjelesnu aktivnost

Hrana koja se ističe u snižavanju razine kolesterola zbog svog sadržaja topivih vlakana je:

  • zob
  • ječam
  • raž
  • jabuka
  • banana (manje zrela)
  • jagode, grožđe
  • citrusno voće
  • patlidžan
  • grah
  • grašak
  • leća
  • slanutak i ostale grahorice
visoki kolesterol što jesti

Što se preporučuje, a što ne kod visokog kolesterola?

Mlijeko i mliječni proizvodi

Preporučuje se: obrano mlijeko (0,5-1 % mliječne masti), fermentirani mliječni proizvodi sa sniženim sadržajem masti, posni svježi sir, sirni namaz sa smanjenim udjelom masti

Preporučuje se u manjim količinama: mlijeko 1,5 % mliječne masti, polumasni svježi sir, skuta, ricotta

Ne preporučuje se: punomasno mlijeko, punomasni fermentirani mliječni proizvodi, vrhnje, punomasni sirevi, sirni namaz od vrhnja


Žitarice, kruh, tjestenina

Preporučuje se: integralne žitarice (zob, pšenica, ječam, raž, proso, heljda, kvinoja, amarant, kukuruz, riža), proizvodi od cjelovitih ili integralnih žitarica (pahuljice, tjestenina, kruh, peciva, dvopek, krupice, krekeri i sl.), posije ili mekinje

Ne preporučuje se: proizvodi od bijelog brašna (kruh, tjestenina, peciva, dvopek, krupice), masni pekarski proizvodi, lisnato tijesto, masni krekeri, prženo tijesto, bijela riža


Povrće

Preporučuje se: sve svježe i smrznuto povrće

Preporučuje se u manjim količinama: konzervirano povrće

Ne preporučuje se: pohano i prženo povrće, povrće pripremljeno s vrhnjem, maslacem ili drugom životinjskom masti


Voće

Preporučuje se: sve svježe, smrznuto ili sušeno voće, bez dodanih šećera

Preporučuje se u manjim količinama: kompoti s dodanim šećerom, kandirano voće, džem


Meso i zamjene

Preporučuje se: perad bez kožice, krto crveno meso (govedina, junetina, teletina, janjetina, kozletina), bijela, plava i riječna riba, soja i proizvodi od soje

Preporučuje se u manjim količinama: jaja 2-3 komada tjedno, više od toga se može koristiti samo bjelanjak

Ne preporučuje se: masno crveno meso, kožica peradi, mesne prerađevine, prženo i pohano meso i riba, iznutrice, školjke, rakovi, lignje


Pića

Preporučuje se: voda, mineralna voda, sokovi od voća i povrća, čaj

Ne preporučuje se: gazirana pića, voćni sirup, voćni nektar, alkoholna pića


Masnoće

Preporučuje se: maslinovo, repičino, suncokretovo, bučino, laneno, konopljino ulje, orašasti plodovi (bademi, orasi, lješnjaci i sl.), sjemenke (lanene, chia, suncokretove i sl.), avokado, masline

Preporučuje se u manjim količinama: margarin sa smanjenim sadržajem zasićenih masti

Ne preporučuje se: životinjska mast, slanina, maslac, palmino ulje, kokosovo ulje, margarin, majoneza


Deserti

Preporučuje se u manjim količinama: puding, sorbet, smoothie, frape, voćni jogurt, biskvitni kolači, palačinke pečene s malo masnoće, med, tamna čokolada

Ne preporučuje se: industrijski proizvedeni keksi, slatki pekarski proizvodi, mliječna čokolada, mliječni sladoled, kolači koji sadrže kremu od jaja, margarina, maslaca, vrhnja ili punomasnog mlijeka, šlag


Juhe

Preporučuje se: povrtne juhe, mesne juhe (juhu ohladiti u hladnjaku i s površine pokupiti svu krutu masnoću)

Ne preporučuje se: gotove juhe iz vrećice, masne krem juhe


Začini

Preporučuje se: papar, ocat, senf, kurkuma, cimet, začinsko bilje

Preporučuje se u manjim količinama: sol

Ne preporučuje se: dodaci jelima od sušenog povrća sa soli


Jelovnik za visoki kolesterol – primjer (2000 kcal)

Doručak: Zobene pahuljice (60 g) s mlijekom (0,5 % mliječne masti, 250 ml), jabukom (1 manji komad – 150 g), orasima (10 g), medom (5 g) i cimetom (0,5 g)

Užina: Namaz od avokada (avokado 40 g, limunov sok 3 g, sol 0,5 g), prepečeni graham-tost (2 šnite – 70 g)

Ručak: Juha od povrća (mrkva 40 g, celer 30 g, cvjetača 20 g, koraba 10 g, suncokretovo ulje 7 g, peršin 2 g, sol 0,5 g), pečena skuša (s kostima 250 g, maslinovo ulje za pečenje i začinjavanje 10 g, ružmarin 2 g, sol 0,5 g), blitva s krumpirom (blitva 100 g, krumpir 250 g, maslinovo ulje 5 g, češnjak 1 g, sol 0,5 g), zelena salata (zelena salata 70 g, maslinovo ulje 5 g, ocat 10 g, sol 0,5 g)

Užina: Banana (1 kom – 180 g)

Večera: Varivo od leće (leća 60 g, krumpir 200 g, mrkva 50 g, celer 10 g, luk 10 g, suncokretovo ulje 7 g, pelati 5 g, peršin 2 g, češnjak 1 g, sol 0,5 g, papar), raženi kruh (2 šnite – 70 g)

*količina hrane u jelovniku odnosi se na sirove, neobrađene namirnice

*dnevni energetski unos potrebno je odrediti individualno, ovisno o nutritivnom statusu i razini tjelesne aktivnosti