Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Pitanje zdravlja

Sestrinska varijanta omikrona brža je od svih dosad. Kako to da se onda ova prva tako raširila?

S omikronom se dogodilo nešto zanimljivo: brže prenosiva verzija nije se prva raširila

People queue at a street-side Covid-19 testing booth in New York's Times Square on December 20, 2021. - On December 18, New York state announced a record number of daily cases for the second day in a row with almost 22,000 positive results. (Photo by Ed JONES / AFP)
FOTO: AFP

Dvije godine pandemije su nas pretvorile u virologe amatere, naučili smo da će varijanta koronavirusa koja se najbrže širi nadmašiti sve sporije varijante. S omikronom se ipak dogodilo nešto zanimljivo, brže prenosiva verzija nije se prva raširila, primjećuje STAT. Virus koji je svijet upoznao kao omikron i koji je sada glavni uzročnik zaraze koronavirusom u svijetu, službenog naziva BA.1 tek je jedna loza koja čini širu omikron grupu. Neko se vrijeme činilo da njegovi sestrinski virusi, kao BA.2, nisu učinili puno.

Sada rastu dokazi da je BA.2 zapravo prenosiviji od BA.1. Verzija BA.2 je već postala dominantna varijanta u Indiji, Danskoj i nekolicini drugih zemalja. Tako dolazimo do pitanja, kako to da je sporija varijanta BA.1 bila prva koja se raširila?

BA.1 je jednostavno imao sreće?

Najbolja pretpostavka do sada odražava svu slučajnost koja, osim biologije virusa, može utjecati na globalne obrasce prijenosa. Ako su se BA.1 i BA.2 pojavili otprilike u isto vrijeme, možda je BA.1 jednostavno imao sreće, možda je krenuo među studentima koji imaju puno kontakata ili s neke konferencije na kojoj je sudjelovalo puno ljudi. “Ne radi se samo o tome koliko je virus prenosiv, širenje je rezultat i mnogih nasumičnih pojava”, rekao je Tulio de Oliviera iz Centra za odgovor na epidemiju i inovacije u Južnoj Africi čiji je tim identificirao omikron u studenome.

U ovome trenutku, omikron BA.2 sustiže BA.1, zahuktava se u mnogim zemljama, od Južne Afrike preko Filipina do Švedske. Velika Britanija je prošloga tjedna predvidjela da će u sljedećih mjesec dana BA.2 postati dominantan soj. Procjene rasprostranjenosti ove varijante u SAD-u su bile tek nekoliko posto ali ubrzano rastu.

“Više istraživanja potvrđuje prednost BA.2 otkako je identificiran, iako se dugo činilo da ne raste”, piše molekularna epidemiologinja Emma Hodcroft, sa Sveučilišta u Bernu. Rekla je da nema jasnog objašnjenja, možda se radi o slučajnosti ali znanstvenici moraju bolje proučiti da bi se više znalo što stoji iza kašnjenja brže varijante.

Stručnjaci još uvijek procjenjuju razlike BA.2 i BA.1

Stručnjaci još procjenjuju što to BA.2 ima u odnosu na BA.1 ali čini se da nije ništa tako dramatično kao što je omikron imao u odnosu na prethodnu delta varijantu. Maria Van Kerkhove, tehnička voditeljica Svjetske zdravstvene organizacije, rekla je da podaci pokazuju da BA.2 izaziva blago povećanje stope rasta u odnosu na BA.1. Činilo se da je omikronova prednost nad deltom proizašla iz kombinacije inherentne prednosti u prijenosu i to što može uzrokovati probojne infekcije po većoj stopi od drugih cirkulirajućih sojeva.

Oba virusa omikrona mogu zaobići cjepiva otprilike u istoj mjeri, a BA.2 bi mogao imati određeni unutrašnji poticaj u širenju. Najhitnije je pitanje što porast BA.2 znači za pandemiju, piše STAT. Čini se da nema promjene u prosječnoj težini bolesti koju uzrokuje. Znači, glavna je razlika u prijenosu. Način na koji se odigrava ta prednost razlikuje se od zemlje do zemlje, ovisno o tome gdje je koja zemlja što se tiče pada zaraženih u odnosu na izvorni omikron val.

Hoće li BA.2 uzrokovati značajan porast broja slučajeva?

Nije još jasno hoće li BA.2 uzrokovati značajan pad broja slučajeva ili značajno opteretiti zdravstvene sustave. Povećanje prevalencije BA.2 došlo je u času kada je ukupan broj slučajeva počeo padati, primjećuje de Oliveira. “To je važan trend koji trebamo imati na umu s obzirom na to da je globalna pozornost na nove varijante obično nagovijestila nove skokove”.

“Povećana prevalencija varijante s padom broja infekcija, hospitalizacija i smrtnih slučajeva vrlo je različita od rastuće prevalencije varijante sa sve većim brojem infekcija, hospitalizacija i smrti”, kaže Oliveira za STAT.

Imunitet stanovništva je sada veći

Obitelj omikron ne postoji dovoljno dugo da se vidi jesu li ljudi koji se oporave od BA.1 imuni na BA.2 i nakon koliko vremena bi opet postali osjetljivi. Znanstvenici to pokušavaju saznati u laboratorijskim eksperimentima.

Opće je očekivanje da će se cijepljenjem ili svakim dodatnim izlaganjem virusu, bez obzira na varijantu, kasnije infekcije biti sve blaže, čak i beznačajne, osim ako virus ne evoluira kako bi postao virulentniji. Imunitet stanovništva objašnjava zašto su stope hospitalizacije i smrtnosti niže tijekom omikron vala nego ranije u pandemiji. Stručnjaci predviđaju da će pokazatelji broja zaraženih u odnosu na hospitalizacije i broj umrlih uskoro postati još više odvojeni, kaže STAT.