Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Pitanje zdravlja

Pitanje zdravlja Što je liposukcijska dijeta, kako djeluje i koji su rezultati?

Unosu prirodnih masti, eliminacija ugljikohidrata i povratak raznolikom stilu prehrane

FOTO: Mihovil Radauš

Liposukcijsku dijetu osmislio je Kenan Mandra koji svoj ured ima i u Zagrebu. Kako nam je zvučalo dosta nevjerojatno da netko može izgubiti 10 kilograma u 10 dana, odlučila sam posjetiti Kenana i testirati liposukcijsku dijetu na sebi . Kad sam došla kod njega, prvo mi je objasnio kako se radi o tome da se prehrana i dodaci prehrani prilagođavaju svakome individualno pa to ne znači da ću ja izgubiti 10 kilograma u nekoliko dana.

Što je liposukcijska dijeta i kako djeluje?

Liposukcijska dijeta je poseban stil prehrane koji se bazira na unosu prirodnih masti i eliminaciji ugljikohidrata, a ono što ovaj tip prehrane posebno promovira je povratak cjelovitoj bio prehrani te izbjegavanje polugotovih i rafiniranih proizvoda.

“Kod liposukcijske prehrane dolazi do mršavljenja kada uz pomoć aminokiselina hormonalno reguliranje masnog tkiva ponovo dođe u ravnotežu što je proces obrnut od debljanja”, rekao je nutricionist Mandra pa nastavio: “Liposukcijska dijeta je ultimativni tretman za skidanje suvišnih kilograma koji u vrlo kratkom vremenu daje značajne i vidljive rezultate.”

Liposukcijska dijeta – namirnice?

Za razliku od ostalih tipova prehrane za mršavljenje, liposukcijska dijeta ne podrazumijeva izgladnjivanje, ali se pazi na smanjenje unosa ugljikohidrata. Cilj dijete je brzo otapanje masnoće iz organizma korištenjem prirodnih masti i proteina, smanjenjem šećera i povećan unos aminokiselina kroz suplemente.

Namirnice koje se preporuča jesti za vrijeme liposukcijske dijete:

 • povrće: svo povrće uključujući kupus, kelj, brokulu, špinat, blitvu, tikvice, patlidžan, zelena salata
 • voće: svježe voće, sušeno i bez dodatnih zaslađivača, smrnuto i uobliku nezaslađenog kompota
 • mliječni proizvodi: nemasno mlijeko, jogurt, nezaslađena sirutka, mladi sir, siro od obranog mlijeka
 • meso: nemasna riba, meso koje nije dodatno prerađeno
 • žitarice: integralne žitarice, ječam, riža
 • piće: voda, kava (bez mlijeka i šećera), nezaslađeni čajevi, svježi sokovi sa voćem i povrćem, mineralna voda

Namirnice koje se ne preporuča jesti za vrijeme liposukcijske dijete:

 • piće: alkohol, sokovi (gazirani i zaslađeni)
 • žitarice: obično bijelo brašno, sojino brašno, pekarski proizvodi
 • meso: masna riba, mesni naresci, sušeno i dimljeno meso
 • mliječni proizvodi: mlijeko, vrhnje, šlah, mliječne kreme, masni jogurti
 • voće: ušećereno voće, voćni sokovi sa dodanim šećerom, slatki džemovi

Liposukcijska dijeta jelovnik: Jedan obrok dnevno uz suplemente

“Uzimamo u obzir nutritivni status i mjere tijela, spol, kilažu, životnu dob i psihičko stanje što su standardi za evaluaciju rezultata. Ako imate višak kilograma, onda tijelo koristi vlastite masnoće, odnosno hrani se vlastitim masnim rezervama i koristi ih kao izvor energije, a ako se samo želite zdravo hraniti onda ćete ih unositi kroz birane namirnice”, kaže Kenan.

Kako sam visoka 170 centimetara i imam 67 kilograma, Kenan mi je izradio plan dijete za šest dana. Prvo mjerenje prije dijete pokazalo je da mi je obujam grudi 86 centimetara, struka 72 centimetara te bokova 99 centimetara. Mandra mi je propisao jedan obrok dnevno i dva dodatka prehrani, jedan proteinski koji se pije i drugi u obliku kapsula.

liposukcijska dijeta obrok

Prvi dan liposukcijske dijete

Dijetu sam počela već idućeg dana. Za mene u principu nije bilo velikog prilagođavanja jelovnika jer sam dobila samo jedan obrok dnevno. “Svako jutro započnite s mlakom limunadom. Možete piti kavu, ali bez šećera i mlijeka. Ako želite smršavjeti, onda voće zaboravite. I zapamtite pravilo, 70 posto volumena obroka treba biti povrće, a 30 posto proteini poput onih iz ribe ili mesa”, rekao mi je Mandra.

“Osim Lipo tretmana, koji trebate piti svaka tri sata, ne uzimajte druge obroke do večere”, objasnio je Kenan i dodao kako tijekom dana smijem jesti samo svježe krastavce. Točnije, to je značilo da mi je prvi konkretan obrok između 20 i 22 sata, a uključivao je komad mesa veličine dlana i povrće poput kupusa, kelja, brokule, špinata, blitve, tikvice, patlidžana i zelene salate. Od voća mi je bio dopušten samo avokado.

Liposukcijska dijeta: Drugi dan

Drugi dan sam već osjetila vrtoglavicu jer sam bila gladna. Lipo Alpha napitak (baziran na koncentratu proteina sirutke s dodatkom glukomanana) te LipoBeta kapsula (točnije aktivnih kapsuliranih aminokiselina) koje sam pila tijekom dana uopće me nisu zasitili. Jedva sam izdržala do večere na kojoj sam bila itekako zahvalna.

Sve je nekako brzo nestalo s tanjura. I dalje sam bila gladna iako sam pojela svoj obrok. Razmišljanje o hrani nije prestalo nakon večere. Preostao mi je jedino avokado koji sam imala. Nisam izdržala pa sam i njega pojela iako je bio odvratnog okusa i inače ga uopće ne volim. Zaspala sam dosta rano samo da ne mislim na glad.

Liposukcijska dijeta: Treći dan

Treći dan sam shvatila u što sam se upustila. Tješila me jedino pomisao kako će mi čaša mlake limunade popuniti želudac. To što sam ja bila na dijeti nije značilo da je i moja obitelj. Tako sam im pekla lignje, pržene krumpiriće i kuhala čokoladni puding. Skoro sam došla u napast da i ja pojedem makar jedan griz, ali uspjela sam nekako izdržati da ne jedem. Barem danas.

No, zato mi je u jednom trenutku došlo slabo i opet sam osjetila vrtoglavicu. Zamračilo mi se pred očima pa sam legla na kauč par minuta da dođem k sebi i skupim energije. Mislila sam da ću umrijeti od gladi. Dok su oni tako kraljevski ručali, ja sam žvakala svoje krastavce i čekala da krenem raditi večeru. Tikvica s pečenom piletinom na grill tavi nije me nešto naročito zasitila, ali okej, ipak je bilo bolje nego prethodna dva dana.

Liposukcijska dijeta: Četvrti dan

što jesti kada si na liposukcijskoj dijeti

Ujutro sam se probudila s nekim čudnim osjećajem. Nisam odmah pomislila na hranu i donekle sam se osjećala sitom, pa sam bila malo skeptična. Možda zato jer sam jučer pojela skoro pola kile krastavaca prije svoje večere. Nakon čaše limunade popila sam svoj Lipo koji mi je odjednom bio previše sladak. Iako tijekom dana na poslu nisam bila baš toliko gladna, zato sam bila dosta osjetljiva i razdražljiva. Prošlo mi je kroz glavu da možda prekinem s tom dijetom, ali eto, nisam. Volja, upornost i znatiželja za konačnim rezultatom bili su ipak jači, za sada.

Liposukcijska dijeta: Peti dan

Probudila sam se optimistična pa sam se tješila kako samo još danas i sutra moram izdržati. Nisam bila neke volje jer se inače veselim hrani i okusima, a spoznaja kako ću tek navečer jesti i opet neko kuhano povrće i komad mesa bacila me brzo u očaj. Nakon posla muž i ja planirali smo ići u vožnju biciklima, ali nisam imala snage pa sam i zbog toga bila živčana. Večerala sam u uobičajeno vrijeme. Pojela sam malo špinata i kuhani oslić. Bila je to prilično siromašna večera. Umorna i iscrpljena otišla sam spavati.

Liposukcijska dijeta: Šesti dan

liposukcijska dijeta poslje

Konačno je došao i taj šesti dan. Primijetila sam kako sam jutros nekako lakše ušla u svoje traperice, a i trbuh mi je bio nešto ravniji nego inače. No, i dalje je trebalo izdržati do kraja dana. Zaokupirala sam se poslom, ali kruljenje u želucu i glad su bili neizbježni. Samo sam maštala o sljedećem danu kada će se sve vratiti na staro i kada ću opet moći normalno jesti. Navečer sam pojela i svoj posljednji zdravi obrok. Gledala sam u taj tanjur i bila sretna iz jednog jedinog razloga – sutra ću napokon moći opet normalno jesti.

Mandra: ‘To je potpuno prirodan i zdrav proces’

“Liposukcijska prehrana je izvorni način prehrane kao način života u cilju poboljšanja i održavanja dobrog zdravlja i regulacije tjelesne težine”, tvrdi Mandra te nastavlja objašnjavati: “Namijenjena je svima koji žele preuzeti odgovornost za svoje zdravlje i svoj izgled. Konačni rezultat ravan je liposukciji jer tijelo prije svega troši akumulirane masne rezerve. Tako dolazi do značajnog smanjenja obujma cijelog tijela, i to bez izgladnjivanja i ikakvih operacija.”

“Ako tijekom jednog tretmana tijelo sagori 10% masti, to je zbog toga što je tijelu toliko energije bilo potrebno. Zato je to potpuno prirodan i zdrav proces. Najvažnije je da se osoba osjeća dobro i da nakon tretmana nema nikakvih posljedica za zdravlje. Nema neželjenih efekata”, zaključuje Kenan kod kojeg sam otišla sljedeći dan na mjerenje. Jedva sam čekala stati na vagu da vidim koliko sam izgubila u tih šest dana, a rezultat je, za jednu kratku dijetu, bio brzo vidljiv i po mojoj odjeći.

Liposukcijska dijeta – rezultati prije i poslje

liposukcijska dijeta prije i poslje

Vaga je pokazala 3,5 kilograma manje, a bile su vidljive i promjene u obujmu tijela. Obujam grudi nakon šest dana iznosio je 85,5 centimetara, struka 69,5 centimetara, a bokova 96 centimetara.

Iako sam bila sretna i ponosna zbog gubitka kilograma i centimetara, teško da bih mogla opet ići na ovu dijetu vojničkog režima. Mislim da ću radije paziti što i koliko jedem, jer gladovanje definitvno nije za mene. I da, idući dan sam uživala u ručku kao nikad dosad.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više